Мароко е без съмнение дестинация, която си заслужава да бъде посетена. От момента, в който стъпите на Мароканска почва, ще разберете, че сте попаднали на място, което е единствено по рода си.

Мароко привлича пътешественици любители на приключенията, туристи заинтересовани от културата, традициите и историята, а също така и тези, които са фенове на кулинарният туризъм. Общо взето, в Мароко, има по нещо за всеки.

Разположена в Северна Африка, Мароко е държава, която лежи както на брега на  Атлантическият океан, така и на Средиземно море. Една значителна част от територията на днешно Княжество Мароко, е също така заето от пустинята Сахара.

Океани, морета, пустини, древни градове, има много места, които да включите в списъка си с места за посещение в Мароко. Ето и моите предложения за 7 места, които да посетите в Мароко.

Маракеш

Маракеш е четвъртият по-големина град в Мароко и един от най-посещаваните. В днешно време, градът е разделен на две части – стара и нова. Старата част на града, е където са разположени повечето забележителности, както и Медината. Новата част е по-европеизирана и там можете да намерите бутици, кафенета, ресторанти, а също така и барове, в които можете да намерите и алкохол.

Една от най-оживените части в Маракеш е площадът Джемаа ел Фна. Освен, че е една от най-оживените части, площадът е и едно от най-автентичните места за Маракеш.

П.С. Пазете се най-вече, когато сте в тази част на града (Старата част и Медината). Има много измамници, които се опитват да се възползват от чужденците. Не взимайте нищо от тях, освен, ако първоначално не сте имали такива намерения, и не ги следвайте да ви показват “хубави“ килими, обувки, и т.н.  

Маракеш е също добро начало за еднодневна екскурзия до водопадите Узуд. Водопадите не са за изпускане и си заслужават няколкото часа път до тях. Когато отидете, не пропускайте да се качите на една от лодките, която ще Ви заведе от другата страна на водопадите. Ще се намокрите, но пък е много забавно.

Маракеш
Водопадите Узуд

Фес

Фес напомня по някакъв начин на Маракеш. Двата града имат доста общи неща, но в същото време са абсолютно различни.

Фес е най-древният имперски град в Мароко и е дом на най-голямата Медина в държавата. Както е в Маракеш , така и Медината във Фес е лабиринт от малки и тесни улички, по които можеш да видиш много магазини, пазари, джамии, цветове, а по някога да те доведат и до задънена улица.

Едни от най-красивите джамии и сгради в Мароко, можете да видите във Фес. Интересно място за посещение в най-древният Марокански имперски град е също така и мястото, където обработват и боядисват кожи.

Съвет към всички момичета: Във Фес можете да очаквате повече “сексуален тормоз“ от колкото в други градове в Мароко. Очаквайте подсвирквания, подвиквания зад гърба ви, неприлични коментари и множество покани на по чаша чай. Това обаче да не ви отказва да посетите Фес, защото наистина е много интересен град.

Шефшауен

Сигурно сте виждали снимки на синият Марокански град- да, наистина е толкова син и изглежда точно както и на снимките, приказен е!

Шефшауен е доста по-малък и спокоен град, където всъщност може да се насладите на разходка из Медината без постоянно да Ви бъдат предлагани всевъзможни неща. Градът е построен върху хълмове и разходките могат понякога да бъдат малко уморителни, но въпреки това гледките от по-високите части на града няма да ви разочароват. Шефшауен е заобиколен от красивите планини Риф.

А защо Шефшауен е син?

Има няколко версии за това защо местните са боядисали градът в синьо. Една от версиите e, че градът е бил боядисан в синьо за първи път през 15 век от евреите, които са живеели там по това време. Те били боядисали целият град в синьо, защото синият цвят напомня на небето, а от там на Бог.

Друга версия за това защо градът е боядисан в синьо е , за да предпазва местните жители от комари. Синият цвят е цветът на водата и това ги държи настрана. Има и друга версия, която обяснява синият цвят с това, че той запазва градът по-прохладен през горещите летни месеци.

Тагазут

Тагазут е малко и спокойно рибарско селище в близост до Агадир, което е известно основно сред сърфистите. Малкото рибарско селище е един от основните центрове за каране на сърф в Мароко. Ако не сте сърфист това не трябва да ви спира да посетите Тагазут, а тъкмо може да използвате възможността да се научите да сърфирате. В Тагазут има немалко сърф училища, които предлагат сърф уроци, а също така и йога класове.

Освен карането на сърф няма много други неща за правене в Тагазут, но ако търсите място, което е по-спокойно, релаксиращо и предлага фантастични гледки към Атлантическият океан, то тогава не пропускайте да се отбиете в Тагазут за ден, два, или дори повече.

Есауира

Есауира също е рибарско селище разположено на Атлантическият океан. Напоследък мястото набира все повече и повече популярност поради фактът, че хитовият сериал “Игри на тронове“ е сниман там. Сериалът е сниман на едно от най-иконичните места за града, а именно средновековните му укрепления, които датират още от 18-ти век.

Плажът на Есауира също е много приятен и подходящ за карането на сърф. Освен това, старият град на Есауира и Медината, също не са за изпускане. В околията на града може да намерите и кафенето посветено на Джими Хендрикс. Изпълнителят посещава Есауира през лятото на 1969 г. и се превръща в икона за града. Местните жители и до днес разказват истории за него.

Пустинята Сахара

Разбира се няма как да посетите Мароко без да отидете до пустинята Сахара. (Нали?) Сахара е третата най-голяма пустиня в света и заема ¼ от площта на Африка, включително и значителна част от Мароко.

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете когато планирате посещението си до пустинята Сахара в Мароко е, че пустинята е много далече. Най-вероятно вашето пътуване до Сахара ще започне от Маракеш, а от там отнема около 9 часа и повече. Има 2 основни вида екскурзии до Сахара – с 1 или с 2 нощувки. Аз бих препоръчала 3 дневната с 2 нощувки, защото при нея се посещават и други интересни места по пътя, а също така и се навлиза по-навътре в пустинята.

Не е необходимо да се записвате за екскурзия, ако пътувате около страната с кола или мотор. Препоръчително би било обаче да си резервирате място в някой от къмпингите предварително.

Когато вече сте в Сахара най-вероятно ще яздите камила, но освен това може да си уредите возене из пустинята с джип 4х4, да изкачите някоя дюна, от която да се насладите на залеза или изгрева, или да покарате пясъчен бординг.  

Националният парк “Тубкал“

Националният парк “Тубкал“ е разположен в планините Висок Атлас и е дом на едноименният връх, който е първенецът на Северна Африка, издигащ се на 4167 метра н.м. За изкачването на върха, а и за разходки в района, като изходна точка се използва високопланинското село Имлил.

Дори и да не сте ентусиаст за изкачване на върхът, можете да се възползвате от по-леките и по-ниски пътеки за разходки. Заслужава си!