Нова година обикновено се свързва със събиране с приятели и познати у дома, но все повече хора предпочитат да превърнат почивните дни около празника във време за кратка ваканция зад граница. Според нас, интересът към почивките в чужбина расте, а хората несъмнено искат да посрещнат празниците с възможно най-малко ангажименти тук.

Няма как да се отрече, че организирането на подобно събиране в домашна обстановка за празниците изисква не малко средства и време за подготовка. Това кара доста хора да се ориентират към посрещане на празника извън дома, а все по-често – и извън страната.

Нова година на Балканите

За повечето хора, които обмислят да посрещнат Нова година зад граница, обикновено първото, което идва на ум са близките и околни нам държави. Гърция, Румъния, Сърбия и Македония са доста атрактивни, като често се появяват и оферти за Турция и Хърватия.

Предимство е това, че обикновено и цените са доста привлекателни, като най-често те са съизмерими с тези в България. Ако има разлика, тя обикновено не е много голяма, като почивката за Нова година може да ви излезе дори и по-евтина, отколкото би била по родното Черноморие или по някой от планинските ни курорти.

Сред най-привлекателните места се оказва Охрид в Македония, където цените са сред най-ниските, а освен новогодишното тържество, нашенци могат да се насладят и на многобройни забележителности. Скопие също се търси, а в съседна Сърбия най-голям интерес поражда Белград.

Много актуални са почивките в Гърция, където за Нова година водеща дестинация е Кавала. Тук основното предимство е близостта, както и възможността да се порадвате на малко по-топло време. Разликата не е голяма, но на фона на родните 1 – 2 градуса по Нова година, онези 10 – 12 в Кавала ще ни се сторят много приятни.

Турция също е топ дестинация за българските туристи за Нова година. Счита се, че Мармарис води в класацията, както по отношение на цената, така и по това, което предлага. На Нова година тук не става за плаж, но все пак температурите достигат 15 – 20 градуса, което е доста приятно.

Западна Европа също е вариант

Все повече туристи се отправят за празниците към Запана Европа. Тук определено има много неща, които да се правят, а в списъка с градове водещи са такива центрове като Виена, Будапеща, Париж и Берлин. Британската столица Лондон също е сред най-предпочитаните, като за този град се казва, че тук може да се намери наистина всичко.

Още по-атрактивна е Западна Европа ако се насочите на юг, в посока към Средиземноморието. Там можете да откриете на само изключителни градове като Рим и Ница, но ще попаднете и на доста по-топъл и приятен климат. Разбира се, за плаж няма как да се говори, но все пак можете да се разходите дори и по къс ръкав, поне ако случите на топло и сухо време.

Екзотични почивки

Много хора считат за най-атрактивна идеята да почиват за Нова година на някое отдалечено екзотично кътче, където лятото е в разгара си. Разбира се, плажът е по подразбиране, а морските води трябва да са лазури и прозрачни. Такива места има не малко, но за съжаление всички те са отдалечени.

Сред по-близките екзотични новогодишни дестинации са Ейлат в Израел и Шарм ел-Шейх в Египет. И на двете места температурите са около 24 градуса по нова година, а слънцето е в изобилие. Разликата е в това, че докато Ейлат е по-модерен и наподобява на Западна Европа, то в Египет се залага по-скоро на изживяването от контакта с пустинята и кораловите рифове.

Ако сте склонни да поемете малко по-надалеч, тогава най-добре да разучите какво се предлага в района на Карибите. Ямайка, Мартиника или Аруба, всички дестинации в района предлагат плажове, от които ще ви спре дъха. Температурите са около 25 – 30 градуса на сянка, а повечето хотели са до самия бряг. Кокосовите палми допълват този пейзаж, превръщайки новогодишното пътуване в рядко по рода си изживяване.

Най-далечните места

Ако ви блазни идеята да прекарате празника на най-далечните места, тогава можете да обърнете поглед към офертите за Австралия и Нова Зеландия, където можете да се насладите на изключителна екзотика. За подобно приключение обаче трябва да сте готови за дълъг полет и за по-голям разход на финансови средства.

Сред най-отдалечените новогодишни дестинации са също така Френска полинезия, Фиджи и хавайските острови. Интересно е това, че повечето от тези места се намират в Южното полукълбо, така че при всички случаи ще можете да се насладите на летни температури.