Германия с право може да се нарече световен център на необичайните музеи, защото тук са наистина много. Имената само на някои от тях са Музей на лъжата, Музей на автомобилните номера или Музей на капаните за мишки. Ако планирате пътуване до Германия, от туристическа агенция Loyal Travel ви съветваме задължително да включите в своята екскурзионна програма посещение поне на един такъв музей. В тази статия нашият екип ще се опита да ви разкаже за три от множеството най-необичайни немски музеи.

Музей на еротиката (Beate Uhse Erotic Museum)

Един от най-популярните и посещавани музеи в германската столица е Музеят на еротиката. Той е бил открит през 1996 г. от дамата на почтена възраст Беате Узе, тогава на 77 години. Тя е известна и с това, че през 30-те години на 20-ти век е първата жена-каскадьор в Германия, а през 1962 година открива първия секс шоп в света.

В триетажния Музей на еротиката в Берлин, разположен на площ от 2000 кв.м., има изложени над 5000 различни експонати, посветени на всички сфери на интимния живот на хората от цял свят, включително и много азиатски илюстрации и картинки, африкански танци и генитални маски, а също и първите в света презервативи, както и първите порнографски филми. С деца там, разбира се, по-добре да не ходите, а виж, възрастните в музея ще има какво да видят.

Пластинариум (Plastinarium), Музей на мумиите

Музеят Пластинариум, известен още като Музей на мумиите или Музей на препарираните трупове е един от най-необичайните и скандални музеи в Германия. Намира се в Източна Германия, в градчето Губен (Бранденбург). Основан от доктор Гюнтер фон Хагенс, известен немски анатом, изобретил техниката пластинация, създадена за запазване външния вид на телата и органите на всички живи същества чрез мумифициране. Създаването на музея Пластинариум неведнъж е критикувано от църквата, която се противопоставя на идеята за излагането на мумии на показ и нарушаването покоя на мъртвите. А, освен това, в музеят това се прави и с известна доза хумор. Например, най-известната му експозиция са три мумии, играещи покер. В експозицията на музея са изложени дисекции чрез метода „пластинация“ на трупове на хора и животни. Тук може също да се наблюдава и процес на балсамиране.

Lügenmuseum im Gasthof Serkowitz

Музей на лъжата (Das Lügenmuseum)

Музеят на лъжата е известен още като Музей на илюзиите – този необичаен музей се намира в германския град Кириц. Ако повечето музеи в света се гордеят, че в техните колекции са изложени оригиналите, то тук ситуацията е точно наобратно – неговите основатели, напротив, не без гордост твърдят, че тук всичко е изцяло фалшиво.

Сградата на древния замък, в която се намира музеят, също е фалшива, всъщност той е построен съвсем наскоро. Общо в Музея на лъжата има десет зали и всички те са пълни с различни експонати, сред които отрязаното ухо на Ван Гог, фалшивите мустаци на Хитлер и дори бърсалка, принадлежала на бащата на Сталин.

В крайна сметка, този музей наистина е необичаен, тъй като и мненията на посетителите са смесени – едни са във възторг, а други смятат основателя му за луд, а експонатите за боклуци. Но едно е сигурно – това място напълно разрушава стереотипа за музея като за скучно място с прашни експонати.