Обща информация

Екипът на Лоял Травел ще открехне днес за вас вратата за Демир Капия – малък град в лозаро-винарския регион на Централна Македония с население около 3 000 души. Името „Демир Капия” е турско и означава „Железни врата“, отнасящо се до естествените форми на дефилето в хълмовете южно от града. „Желязната порта” се намира на входа на живописна част на каньон по поречието на река Вардар, близо до магистралата и железопътната линия Скопие-Солун. Той принадлежи към граничната територия с Република Гърция и е само на 60 км от македонско-гръцката граница. Районът е равнинен, едва на 110-130 метра надморска височина, на 19 километра от Неготино.
Най-впечатляващата гледка в Демир Капия е геоложката формация, която дава и неговото име: желязната порта. Този каньон е буквално изрязан от река Вардар и винаги е бил важна пътна артерия от южна към северна Македония. Преминаването през тези скали е трудно, а надвисналите скални стени са били опасни преграда за нахлуващите армии в миналото. Това лесно обяснява защо турците са дали на града толкова злокобно име.
Вардарският каньон в тази част е най-малък, но един от най-красивите каньони на Вардар в Македония с дължина около 30 км. Днес международната магистрала Е-75 минава през река Вардар. Община Демир Капия се характеризира с разнообразни климатични характеристики: средиземноморски климат, континентален и планински. Средната годишна температура е 13.8°C. Температурата на почвата рядко пада под 0° С, което е определящо за лозарството и винарството, които са силно развити в този регион. Освен няколкото големи изби, Демир Капия е известен със своите туризъм и възможности за скално катерене.

Нова година в хотел-винарна Попова Кула

Забележителности

Едно от забележителностите, които могат да се посетят в малкото китно градче, е пещерата Змейовец. Тя се състои от две части: по-голяма, кръгла част с дължина 150 метра и останала част, която е 40 метра. Пещерата е богата на сталактити и сталагмити, които образуват причудливи естествени завеси. За да стигнете до тази приказна пещера трябва да походите около 2,5 км.

Музей на виното – музеят в Демир Капия е открит през 2010 г. и има три етажа: винарна, която е уникална по вида си за Македония, археологически етаж и галерия с презентационен център. Музеят на виното е неизбежна дестинация, както за местните, така и за чуждестранните туристи. Той притежава внушителен брой артефакти, презентирани по един съвременен начин и ексклузивен интериор. Тази културна съкровищница обогатява съдържанието си непрекъснато.

В Демир Капия се държи много на традицията в чест на избата и виното, като нейното честване е продължило от Античността до днес, а неин покровител е християнският светец Свети Трифон. Тази проява е посветена на запазването на традиционните ценности и културното наследство на тези райони. По време на тази проява се провеждат конкурси за най-доброто вино и ракия (сливова ракия), както и състезания по приготвяне на традиционно ястие, организиране на винарски щандове, изложби и търгове за отлежали вина, както и различни културни артистични програми.

Един от петте обекти в Македония под закрилата на ЮНЕСКО е изба „Еленов”, която предлага да ви въведе в една приказна история с пълна винена обиколка и дегустация на вино. Тази винарна произвежда бели и червени вина, частично съхранени в бъчви и останалата част от него в резервоари. Тук можете да усетите духа на миналото – кралската винарна е преобразувана в модерно съоръжение с приятна атмосфера. От 2003 г. е поставена под закрилата за опазване на културното наследство, а няколко години след това попада и под закрилата на ЮНЕСКО.

Хотел-винарна Попова кула, Македония

В града и региона има множество традиционни изби, организиращи увлекателни презентации, на които могат да се закупят квалитетни вина на преференциални цени. Една от тях е интересният хотел-винарна Попова кула, разположен по южните склонове на Големия хълм (Veliko Brdo) на запад от град Демир Капия и съвсем близо до главната магистрала Е75. Името на хотела-винарна е избрано неслучайно. В миналото тук се е намирала кула, която се е явявала важен пункт за стария римски път. На нея е кръстено мястото – Попова кула, а към сградата на хотела е построена 17-метрова кула, от която се разкриват зашеметяващи гледки на околността и се провеждат дегустации. Избата е единственият производител в света, който прави вино от уникалния македонски сорт грозде Stanushina.