Обща информация

Екипът на Лоял Травел се спря днес на Врнячка баня – най-известният и популярен спа курорт в Сърбия, както и привлекателен рекреационен (възстановителен) център. Врнячка баня (Vrnjačka Banja) е град, община и спа-курорт, разположен в Рашки окръг в Сърбия, известен с горещите си извори, температурата на които е равна по градуси точно с температурата на човешкото тяло (36,6 градуса по Целзий). Намира се сред голяма паркова зона. Средновековните къщи в околностите напомнят за ранната история на европейската цивилизация и са под закрилата на ЮНЕСКО.

Сред другите забележителни места са първият чифлик на сръбския архиепископ, манастира „Жича”, манастира „Сопочани”. И двата манастира са от 13-ти век и заедно с манастир „Студеница” (20-ти в.) се намират в живописната долина на река Ибър. Курортът Врнячка баня се намира на около 200 км южно от Белград в северната долина в подножието на планината Гоч, на около 325 м над морското равнище. Климатът е рязко континентален – със средна годишна температура 10,5°C.  В курорта има седем минерални извора, но само четири от тях се използват за лечение: „Топла вода“ (Topla voda, 36,5 °C), „Снежник“ (Sneznik, 17 °C), „Слатина“ (Slatina, 24 °C) и „Езеро“ (Jezero, 27 °C).

Врънячка баня - Сърбия | Loyal Travel Blog

Врнячка баня – лечение на заболявания и спа процедури

В курорта успешно се лекуват следните заболявания:

  • диабет;
  • хронично възпаление на стомаха и червата;
  • заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища;
  • язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника;
  • заболявания на бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища и други болести.

Предлагат се и специални програми за лечение на затлъстяване и „училище за диабетици“, както и множество спра процедури – масаж, спа бани и маски. Процедурите са подходящи за всички онези, които хронично се намират под стрес. Именно комбинацията от къпане в минерална вода и пиене на минерална вода от изворите постигат отлични резултати не само при пациенти с язва, но и при здрави хора, които се нуждаят от почивка и релаксация. На разположение са закрити минерални басейни, чиито PH фактор и температурата на водата ги прави лековити.

В околностите на Врнячка баня е пълно с толкова много красиви места за почивка. Възможно е организиране на различни екскурзии, тъй като наоколо има множество интересни райони.

Старият и най-известен в курорта източник на вода – това е изворът „Топла вода”. Той се намира в центъра на курорта. Водата от минералния източник е безцветна, прозрачна, богата на натриеви въглеводороди, приятна на вкус и е подходяща за консумация. Температурата на лечебната вода е 36,5°C и се използва за балнеологична терапия.

Минералната вода на извор „Слатина” съдържа натрий, калий, магнезий. Лековитата вода от този източник е жълтеникава на цвят и има утайка, богата на натриев въглеводород. Температурата на водата при източник Слатина е 14°C и е подходяща за терапия.

Минералната вода от „Езерото” малко жълтеникава, но е прозрачна и богата на натриеви карбонати. Температурата на водата в езерото е 25,5°C и е подходящ за терапия.

Врнячка баня - Спортна зала | Loyal Travel Blog

Врнячка баня – спорт и развлечения

На територията на Врнячка баня са изградени множество спортни съоръжения: три тревни футболни игрища, пътеки за лека атлетика, боулинг, тенис на маса, фитнес, спортни игрища (баскетбол, волейбол, хандбал, тенис), възможност за каране на велосипед, закрити и открити плувни басейни. Освен добре организираните места за разходки, парковете, планински и велосипедни пътеки, то също така можете да покарате ски по пистите на планинската верига Гоч. През зимата ски пистите са оборудвани за вечерно спускане.

Във Врнячка баня, в близост до крайбрежната алея, се намира известният едноименен парк. Основите му са поставени тук още в началото на 19-ти век. А цветни алеи, редове от липи, брези и кестени, зелени скулптури и килими от цветя създават един оазис на спокойствието и зашеметяваща красота.

Врнячка баня - планина | Loyal Travel Blog

Ако обичате дългите разходки, насладата от природата, посетете планината Гоч, находяща се на 11 км от центъра на курорта. Предлага изключително чист въздух, който оказва влияние върху хора с анемии, укрепва нервната система и подобрява обмяната на веществата. Планината се явява и ски курорт, обгръщайки с борови и широколистни гори град Врнячка баня. Изпълнена е с лечебни растения, растящи по просторните долини.

А за любителите на спортен риболов се предлагат водоемите покрай Подунавац, които се намират на 10 км от Врнячка баня, на запад от река Морава. В тези места се провежда голям брой спортни състезания. Има идеални условия за лов и риболов.

Врнячка баня е не само великолепен спа курорт, но и съкровищница на средновековното изкуство. Тук се намират забележителни паметници на сръбската средновековна архитектура. Освен това курорта има и свои „Дворец на културата“, летен театър, кино, различни галерии. Отделно трябва да се спомене Фестивалът за сценарии на филми, който се провежда тук всяка година от 30 години насам.