Испания е една от страните, които спокойно можем да използваме като синоним на веселието, празненствата и неспирните забавления. Със своите над 43 ежегодни фестивала, държавата радва както местните си жители, така и редица чуждестранни туристи, стичащи се от всички краища на света, за да усетят какво е чувството, което стои зад популярната испанска фиеста.

За да се потопите във вихъра на тези незабравими празненства, ще ви представим най-известните испански фестивали, които наистина си заслужава да посетите!

Почивки в Испания

1. Лас Фалас

В средата на месец март Валенсия става домакин на интересния испански фестивал „Лас Фалас“ или още наречен „Фаите“. Събитието събира музика, танци, гигантски изработени кукли и огромно количество фойерверки на едно място.

Тези кукли всъщност олицетворяват някогашната традиция на местното население да изгаря всички стари мебели и вещи от сено, които са използвали през зимния сезон. За да забрани палежите на подобен вид покъщнина, общината решава да подеме инициатива за създаването на разнообразни кукли от сено, които в края на празненствата да бъдат опожарявани. Те изглеждали много по-добре, а и успявали да развихрят творческия дух на празнуващите.

Различните квартали излизат на фестивала със своята изящна фигура и участват в конкурс за най-добрите разработки.

Средствата за осъществяването на този фестивал са около 30 милиона евро и се събират от местното население в продължение на цяла година. Когато обаче на финала на събитието, точно в полунощ празнуващите запалят куклите и оставят фойерверките да осветят изцяло небето над тях, осъзнават, че огромните им усилия наистина са си стрували!

2. Ферия де Абрил

През април испанският град Севиля посреща туристи от всички части на света за своя ежегоден фестивал „Ферия де Абрил“. Подобно на всеки друг испански ежегоден празник и в този случай ще успеете да се насладите на множество хранa, музика, танци и типичната заря за грандиозния финал, но в този случай можете да бъдете сигурни, че фестивалът ще бъде изключително внушителен.

Събитието води началото си от далечната 1847 година, когато в основата на честването не заставали бързите танци и типичните фламенко рокли на красивите испанки, а селскостопански базар, на който се събирали местните бизнесмени. За радост на цяла Севиля и съседните на нея градове, с годините успява да се зароди днешният невероятно забавен и жизнерадостен фестивал.

От многообразните палатки, разпънати по време на „Ферия де Абрил“ можете да се насладите на неповторимата испанска кухня, силната музика и жизнерадостния дух на празнуващите. Посетите ли събитието, можете да сте сигурни, че доброто ви настроение е гарантирано!

3. Сан Фермин

В близост до Билбао, разположен на река Арга се намира красивият град Памплона. Всяко лято през юли, мястото става домакин на един от най-известните испански фестивали – „Сан Фермин“. Въпреки, че градът е населяван от почти 200 000 души, по това време на годината, Памплона посреща над 1 милион туристи, желаещи да се докоснат до очарователната испанска атмосфера и енергичен дух на празненството.

Наименованието на десетдневния празник идва от покровителя на града Сан Фермин, който успява да спаси местните от надвисналата епидемия на чума. В центъра на събитието застава популярното състезание с бикове, а покрай него се леят литри вино, пеят се песни, организират се зрелищни спектакли и карнавали с маски.

Колкото и жизнерадостно и да звучи, събитието става причина за редица опасни инциденти, случващи се по време на надбягването. От началото на провеждането на фестивала през миналия век до днес, цели 16 участници в „Сан Фермин“ намират смъртта си в Памплона.

4. Ла Томатина

Провежда се през август в малкия град Буньол, намиращ се в близост до Валенсия. През годините фестивалът успя да се превърне най-голямата битка с храна в света. Първата купчина домати бива хвърлена през далечната 1945 година и въпреки неколкократните опити традицията да бъде премахната, тридесет години след това „Ла Томатина“ става официален ежегоден испански фестивал.

Точно в десет часа в първия ден от фестивала на центъра на Буньол пристига огромно количество негодни за ядене домати. След като бъде изпълнена традицията за изкачването на стълб, покрит обилно с мазнина, от някой от участниците, боят с домати започва да тече с пълна сила.

Въпреки че става въпрос за уличен бой, по време на фестивала съществуват правила, които е необходимо да се спазват от участниците. Всеки един от тях трябва да носи очила и ръкавици, доматите трябва да бъдат още веднъж смачкани, като допълнителна предпазна мярка, а дрехите на останалите е забранено да бъдат късани.

Разбира се, като на всяка битка и в тази не всички забрани биват спазвани, но въпреки това в по-голямата част участващите в „Ла Томатина“ остават изключително доволни.

5. Ферия де Малага

Друг известен испански фестивал, пораждащ интереса на редица чуждестранни туристи е „Ферия де Малага“. Празникът често бива сравняван с „Ферия де Абрил“ и местните тайно се състезават по популярност на празника със своя конкурент в лицето на съседната провинция Севиля.

Всяка година на това място, десет дни от август биват обгърнати от безспирни и шумни празненства. Посетителите на събитието със сигурност ще се натъкнат на хиляди хора, танцуващи фламенко, пеещи песни и пиещи шери в множеството отворени барове и заведения, защото точно това жителите на Малага наричат „празнуване в стил Андалусия“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. […] Огромни, горящи кукли, многоцветни фойерверки и луди танци забавляват гостите на града. Фестивалът е едно от най-интересните ежегодни събития, случващи се във Валенсия! Вече ви разказахме подробно за него, когато ви запознахме с най-известните испански фестивали. […]