Независимо дали пред нас стои далечна екзотична дестинация или за пореден път обикаляме града с личния си автомобил, музиката винаги е част от фона на нашето пътуване. Освен че запълва тишината, музикалното озвучение ни забавлява, ентусиазира и дори понякога – натъжава. Без значение от това какво влияние ни оказва слушането на музика, то със сигурност мелодията следва настроението ни в даден момент.

Дългото пътуване обикновено ни настройва авантюристично и ни кара да очакваме с нетърпение новите места, които ще посетим. За да поддържаме по-дълго това чувство често се обръщаме за помощ към любимите ни музикални изпълнители. Но каква музика да подберем, за да си осигурим едно невероятно пътуване?

На този въпрос дават отговор мнозина туристи по света, станали част от редица престижни допитвания. За да разберем кои са най-подходящите песни за пътуване ще обърнем поглед към отговорите на пътешественици от различни националности. Затегнете коланите, защото специално за вас сме подготвили едно музикално разнообразие от изпълнения, вдъхновени от различни по народност меломани!

Кои са най-подходящите песни за пътуване според британците?

Британското представителство на испанската автомобилна компания SEAT UK провежда подробно проучване на своите потребители, обръщайки се към участниците да дадат своя вот за най-добрите музикални изпълнения, подходящи за пътуване.

След като с големи трудности успяват да ограничат кръга на избраните песни до 600, 42% от допитаните смело посочват „Bohemian Rhapsody“ на легендарната група Queen за най-добрия фон на всяко пътуване. Подобаващото второ място бива заето от Lady Gaga и песента й „Bad Romance“, а трето място в класацията участниците отреждат на Michel Jackson и неговото изпълнение на „Billie Jean“.

музика-по-време-на-пътуване

Според същото изследване, всеки пети мъж признава, че тайничко припява песните на Shirley Bassey между светофарите, докато, разбира се, е сам в своя автомобил. Значителните 32% от мъжкото представителство с неохота посочват, че когато пътуват заедно със своята половинка, музиката, която звучи е винаги подбрана спрямо нейните предпочитания. Шофиращите жени от своя страна казват, че им се налага да се съобразяват с музикалните желания на техните деца. Когато обаче 10% от британските жени пътуват сами, то от автомобилите им често звучат AC/DC или друга подобна рок банда.

Имате ли потаен, нетипичен за вашия стил плейлист в колата си, който е предназначен за слушане единствено от вас? За виновни в това прегрешение се признават цели 14% от мъжете и 11% от анкетираните британки. Те със сигурност никога не биха го показали на своите познати, но с удоволствие биха го слушали с часове по време на своето пътуване.

Каква музика слушат американците докато шофират?

За разлика от жителите на Великобритания, които с лекота позволяват на сравнително нова изпълнителка като Lady Gaga да присъства в класацията им, когато става въпрос за музика по време на пътуване, американците се обръщат назад към музикалната си история. В различните техни класации, най-честите представители датират на повече от тридесет години.

Потребителите на американския уебсайт World Hum, подреждат на челни позиции музикални изпълнения от 70-те и 80-те години на миналия век. На първо място те поставят парчето на Willie Nelson – „On the Road Again“. Второто и третото място според тях е редно да бъдат заети от „City of New Orleans“ на Arlo Guthrie и „Graceland“ на Paul Simon.

Какви песни предпочитат испанците за своето пътуване?

Вкусът на испанците явно има допирни точки до този на американците, защото и в техните класации се забелязва силно присъствие на стари музикални легенди.

Испанският онлайн портал El Huffington Post направи допитване до своите потребители за техните лични предпочитания за музика по време на пътуване. Съобразно мнението на отзовалите се в проучването испанци, челната позиция бива заета от „Highway to hell“ на AC/DC. На втора и трета позиция те нареждат „Born to be wild“ на Steppenwolf и „Born to run“ на Bruce Springsteen.

Каква музика избираме ние българите по време на пътуване?

Различава ли се нашият вкус от този на останалите националности? Предпочитаме ли вечните световни хитове или залагаме на новото и модерно музикално звучене? За отговорите на тези въпроси се обръщаме изцяло към вас! Добавете вашите любими музикални изпълнения в плейлиста на Loyal Travel в Spotify и нека заедно направим най-доброто съчетание от песни, подходящи за пътуване!

Свързвате ли дадена песен с определена дестинация и подбирате ли стила на музиката спрямо мястото, към което сте се насочили? Ще се радваме да споделите с нас мнението си по въпроса, защото Loyal Travel се стреми не просто да ви подаде ръка по време на предстоящото ви туристическо преживяване, но и да се погрижи за вашия пълен релакс и добро настроение по време на цялото ви пътуване!

Нека заедно подберем уникалния музикалния фон на следващото ни незабравимо пътешествие – създадохме плейлист в Spotify, който позволява всички да добавяме групи или песни в него. 

Loyal Travel : On the Road : Spotify

Очаквайте скоро и нашите предложения за тематични пътувания и съчетанието им с най-подходящата музика, според нас 🙂