На румънски език името на град Букурещ (Bucureşti) е съзвучно с думата „радост“ („bucurie“). Поради това столицата на Румъния нерядко е наричана „град на радостта“. Екипът на Лоял Травел избра за днешна дестинация на нашия туристически блог столицата на северната ни съседка, тъй като Букурещ преживява икономически и културен бум. Румънските младежи, които идват тук от всички краища на страната към Букурещ, създават бърз ритъм на живот и космополитност на града. А по-възрастното поколение забавя този ритъм, давайки контраст със своя по-различен и лежерен начин на живот: игри на шах в парка, денонощни разговори на открито по всевъзможни теми, в които може да вземе участие всеки, дори чужденец. Но за това е желателно да поназнайвате румънски, тъй като местното по-възрастно население обикновено не говори английски език.

Архитектура

Архитектурата на Букурещ е тема, колкото вълнуваща, толкова и трагична. Градът, който някога са наричали „малкия Париж“ заради красотата на булевардите и сградите му, през 20 век е пострадал драстично от бомбардировките през Втората световна война, от експериментите на социалистическата архитектура и природните катаклизми. Това, което не успява да унищожи силното земетресение от 1977 г., го доунищожава президента Чаушеску, заличавайки половината исторически център за построяване на чудовищния „Дом на народа” – най-големият в света двореца. Днес в него се помещава парламентът на Румъния и Музеят на модерното изкуство.

И все пак част от стария град на Букурещ остава – това е един малък парцел в центъра на града, където можете спокойно да се „потопите“ в разходка по тесните улички из които трудно ще се загубите. По пътя си ще срещнете антикварни магазинчета, лафки и приятни кафенета. Тук често могат да се срещнат художници, които ще ви позволят да наблюдавате работата им.

За титлата „абсолютен център на столицата” негласно се състезават „Университетския площад”, „Площада на Обединението” и „Площад Румъния”. За предишната слава и амбиции на града напомня построената през 1936 г. Триумфална арка, превъзхождаща по размери парижката. В близост до нея се намира парка „Херестреу”, разположен на брега на езеро, където можете да си починете от шума на големия град. В него се намира един от най-известните в Румъния музеи – „Музеят на селото” с къщи и църкви от всички краища на страната в реален размер. Забележителна е и сградата на Националната банка с множеството си колони, изправени върху огромен „пиедестал“, в който се намира Нумизматичният музей. Не можем да не споменем и известната концертна зала „Атенеум”, построена в неокласически стил през XIX век. В нея се помещава градската филхармония и се провеждат най-добрите в страната на концерти за класическа музика.

Сред съвременните сгради се открояват два стоящи в непосредствена близост една до друга високи офис сгради, наречени „City Gate Towers” и Bucureşti Mall, главната атракция за любителите на шопинга.

Сърцето на града, както за дневен, така и за нощен живот на столицата на Румъния, е „Магеру булевард”. Именован е в чест на генерал Георге Магеру, участващ в борбата за независимост на Румъния през XIX век. Тук се намират най-скъпите апартаменти, бутици и хотели в града. Тук и на други места в центъра на града е пълно с клубове на европейско ниво, в които често гостуват известни изпълнители и диджеи.

Популярни места и забележителности

  • Дворецът на Парламента (Дома на народа)

Сграда с чудовищни и потискащи пропорции за изграждането на която по заповед на Чаушеску е била отстранена голяма част от стария град в центъра на Букурещ и дори е изграден изкуствен хълм. По своите размери (340 000 квадратни метра) отстъпва само на Пентагона във Вашингтон. По време на строителството й над града дълго време се е образувал плътен облак прах, поради масовото разрушаване на историческите сгради наоколо. Строежът на двореца, който е бил незнайно защо наречен Дом на народа, е струвал един милиард долара (три милиарда леи) по онова време, когато румънският народ е живеел на ръба на бедността. Но чудовище поглъща своя създател: точно на неговия площад в края на 1989 г. започва бунт, завършващ с убийството на Чаушеску и отхвърлянето на комунизма. Скоро след това „Дома на народа” е преименуван на „Двореца на Парламента”. В момента тук заседават парламента и сената. Също така в тази грамада е намерил място и Музей на съвременното изкуство.

  • Дворецът „Могошоая”

Построен в началото на XVIII век, дворецът „Могошоая” се явява изключителен пример на румънската архитектура. Този стил се нарича бранковеански – по името на влашкия княз Константин Бранковеану, при който той е бил издигнат. В него се смесват като влияния османската и венецианската архитектури. Вярно е, че през ХХ век дворецът е силно преустроен, но старата част все още е запазена. Дворецът дълго време е принадлежал на известното аристократично семейство Бибеско. Тук чак до края на Втората световна война са живели дипломатът Антон Бибеско и жена му Елизабет, известна поетеса и светска лъвица с английски произход. Нейният гроб може да се види на територията на двореца. Днес дворецът „Могошоая” е една от най-популярните забележителности около Букурещ. На неговия фон се снимат видеоклипове на популярни рок-групи и се провеждат телевизионни шоу-програми.

  • Триумфалната арка

Първият вариант на арката е бил дървен и спешно построен за честването на новопридобитата независимост на Румъния през 1878 година. През 1936 година на същото място, по проект на Петре Антонеску, е построена огромна каменна арка в чест на героите, загинали във войната за независимост и в Първата световна война. Паметникът е впечатляващ – по своите размери той превъзхожда дори известната парижка Триумфална арка (L’Arc de Triomphe). Всяка година на 1 декември в подножието на арката се провежда парад в чест на Деня на обединението.

  • Площад „Обор”

През почивните дни този площад се превръща в огромен открит пазар. Тук можете да си купите всичко: от пресни плодове и зеленчуци до резервни части за автомобили. Местни хора в ярки традиционни костюми организират шумни представления и забави. Препоръчваме ви да опитате местните вкусни гевреци – ковриджи (covrigi).