В последните години статистиките на туристическите агенции показват, че шопинг туризмът (туризмът за пазаруване) стана много популярен и има достатъчно причини за това. Пазаруването в чужбина позволява не само да се отпуснете и да получите удоволствие, но и предлага значителни икономии в сравнение с придобиването на подобни продукти в българските магазини. При това, в чужбина често могат да бъдат закупени уникални стоки или пък на разпродажба, например често се случва с нова електроника или дрехи.

Разбира се, да се занимавате с шопинг е възможно във всяка страна, която посещавате по работа или на почивка и екскурзия, а навсякъде ще има по нещо интересно, нещо специално. Въпреки това, има редица страни, които по силата на ценовата политика, липсата на данъци или пък наличието на уникално широк асортимент се открояват забележимо на фона на други. Именно тези страни ще ви представим днес:

1

Шопинг туризъм в Италия

Водеща дестинация за пазаруване определено и безусловно е Италия. На разположение са множество търговски центрове и маркови бутици в Милано и Рим, предлагащи качествени дизайнерски дрехи и аксесоари на ниски цени, изобилие от сувенирни магазини във всички големи туристически центрове в страната и отличен асортимент от кожени изделия във Флоренция.

2

Шопинг туризъм във Франция

Не по малко популярна като дестинация за шопинг е Франция – Париж е като магнит за почитателите на висшата мода от цял свят, а тук има освен какво да се види, също и какво да се купи. Пазаруването във Франция се отличава с огромен асортимент на дрехи от луксозната категория и множество местни средноценови марки, предлагащи интересни и качествени неща.

3

Шопинг в Турция

Мина времето, когато от Турция може да се купи само обикновен текстил и кожа. Съвременният шопингхолик винаги ще намери къде да се развихри в Истанбул. Пазарите, големите търговски центрове и малките магазини предлагат почти всичко, което търсите. Освен това, не пропускайте да напазарувате от Турция прочутата баклава, локум и всякакви сладкарски изделия, характерни за ориенталската кухня. По истанбулските улици представителките на нежния пол ще намерят бижутерийни магазини, в които цените до голяма степен зависят от способността на купувачите да се пазарят. Някои шопингхолици специално идват в Истанбул за имитации на дрехи, чанти, часовници и други аксесоари на световно известни марки. Тук можете да си вземете и чудесни кожени изделия, антични мебели или турски килим.

4

Шопинг туризъм в Испания

Пазаруването в Испания предлага не само облекло, но и възможност да закупите страхотни вина, зехтин и, разбира се, изделия от кожа. Последните са представени от местните производители в широк асортимент и на примамливо ниски цени. Барселона и Мадрид разполагат със стотици търговски центрове и безброй малки магазинчета.

5

Шопинг туризъм във Великобритания

Великобритания се радва на популярност като дестинация за пазаруване сред младите туристи. Пазаруването във Великобритания може да донесе придобиване на необичайни и често уникални вещи, винтидж дрехи и предмети за интериора, които никъде другаде не могат да се купят. Лондон е една от световните столици на модата, но с ниски цени, уви, не може да се похвали. Въпреки това, богатите туристи предпочитат да дойдат именно тук – британската столица предлага несравнима гама от дизайнерски облекла.

6

Шопинг туризъм в Дубай

Пазаруването в ОАЕ е особено удоволствие. Огромни луксозни търговски центрове, в които има всичко, за което можете да се сетите и се стигне до машини за продажба на златни кюлчета. И всички тези постижения на съвременната архитектура рамо до рамо с традиционните ориенталски пазари, пренасящи купувача в познатата от детството атмосфера на приказките за „хиляда и една нощ“. Асортиментът от стоки – от дизайнерски дрехи и електронни джаджи в търговските центрове до килими и наргилета на пазарите.

7

Коледен шопинг

Наближават коледните разпродажби, а при тях за фаворити се считат немскоговорящите страни. Те са истински рай за любителите на шопинга! Посещавайки такива градове като Залцбург, Берлин, Прага или Виена ще разберете, че тези места са известни не само с изобилието на разнообразни магазини, но и с великолепни културни традиции.