За всички, които искат да се превърнат от туристи във футуристи – истинският рай под купол, лабораторията в Церн, архитектура от бъдещето. Какво ще кажете за това, за да избягате от миналото и да попаднете в света на фантастичното? Екипът на Лоял Травел е подготвил запознанство с 5 места, които ще ви изстрелят директно в бъдещето.

1. Райската градина във Великобритания (Едем)

Корнуол, Великобритания

През 2001 г. в каолинова кариера, която е на 5 км от Сейнт Остел в графство Корнуол, се появява истински „Рай“ (Едем). Под неговия геодезически купол с постоянен климат са събрани растения от цял свят. В местната тропическа гора крепостта Тауър би могла да се събере цялата, сред маслини и грозде в средиземноморска биосреда се крият сложни скулптури, а под „открито” небе растат слънчогледи, чай и лавандула. Енергията, необходима, за да цъфти и се поддържа градината идва от вятърни генератори, а водата – от дъждовен колектор. Накратко, във въздуха витае сякаш идеята: природата може без нас, но ние без нея – едва ли. Екотуристи от всички краища на планетата през цялата година идват в Едем, а всяко лято известни музиканти разтърсват феновете на фестивала Eden Sessions. Именно тук, между другото, Пиърс Броснан е заснет като Джеймс Бонд в „Умри, но не сега“ и наистина, в тази райска градина ти се иска да живееш.

2. Научете защо е нужен Големият адронен колайдер

Мерен, Швейцария

Повече от 10 000 видни физици от цялата планета работят в Европейския център за ядрени изследвания на границата на Швейцария и Франция, за да се доближат до разбирането за Вселената. Да погледнете в най-голямата лаборатория по физика можете напълно безплатно. Вие ще се окажете отвътре в известния „Глобус“, ще разберете повече за това как е устроен Космоса, ще видите джобен ускорител на частици и бележките с първите догадки на Питър Хигс за бозона, който сега носи неговото име. Налични са наземни екскурзии, но поне веднъж годишно световният център по експериментална наука провежда дни на отворените врати, когато с предварителни записвания може да слезете не къде да е, а до Големия адронен колайдер.

3. Разходете се сред стоманени баобаби

Сингапур

Тясната ивица на Джохорския проток разделя спокойната Малайзия от енергичния Сингапур. Този азиатски град-държава е напълно изкоренил на своята територия корупцията, на трето място в света е по ниво на БВП на глава от населението и заедно с Нова Зеландия и Дания е лидер по лекота на правене на бизнес. Истинска фантастика! А футуристичната архитектура само засилва това впечатление. Да вземем тропическия парк „Градините от залива“, който се намира по крайбрежието на залива Марина. Казват, че ако искаш да скриеш дърво, скрий го в гората, но в този случай максимата не работи: всяко от 220 хилядите растения предизвиква възхищението на зрителя. Награда за фотогеничност, разбира се, получават 18-те стоманени „баобаби“ с височина от 25 до 50 метра. Тези гиганти работят на слънчеви батерии и абсорбират дъждовната вода за напояване на живи дървета. Помежду си те са свързани с висящи мостове, а в „клоните“ им може не само да се насладят на великолепни гледки, но и да вечеряте.

4. Позеленейте от бяла завист в екорайона на Стокхолм

Стокхолм, Швеция

Шведската любов към опазването на околната среда и разумния дизайн изцяло е въплътена в стокхолмския квартал Хамарби Шьостад. Идеалният град в града е издигнат от естествени материали на мястото на стар квартал („сточна гара“), който преди 25 години е бил мръсна промишлена зона. Сега повечето къщи тук са оборудвани със слънчеви панели и канализация, която позволява да се рециклират био отпадъците в гориво за транспорт. Действа в този квартал и политика на чистата вода, като при процеса на филтриране в същото време се произвеждат топлина и енергия. Да е удобно не само за хората, но и за животните, са създадени специални безопасни дървени мостове. Дори сьомгата ходи да хвърля хайвера си по персонална стълба, за да не дели водното си пространство с лодки и катери!

5. Освежете се в био град сред пустинята

Масдар, Абу Даби, Обединени Арабски Емирства

Първата асоциация с Близкия Изток? Пясъчни дюни, жарко слънце и петрол. А междувременно отдавна е време да разширим нашите хоризонти, както са направили, например, в Обединените Арабски Емирства. В Дубай са се появили фантастичните изкуствени Палмови острови. Сега един от световните лидери в добива на „черно злато“ изгражда в пустинята Руб ел-Хали Масдар Сити – еко град, който показва как можем да живеем в свят без петрол. В емирство Абу Даби през цялата година е ясно, така че основен източник на енергия в Масдар е слънчевата светлина. Сградите и улиците са проектирани така, че да не се нагряват дори при +60 °С и тук винаги температурата е с 15-20 градуса по-ниска, отколкото в околността. Вместо коли на бензин в града се движат сладки електроколи. За сортиране на отпадъци е отделен цял Център за преработка на ресурси, за апартаментите са измислени „умни уреди“, отпадните води след пречистване се използват за поливане на растенията. Тази приказка е планирано да се завърши до 2025 година. Към това време, според прогнозите, около 45 000 души ще могат да живеят в Масдар постоянно, а да идват на работа в едно от 1 500-те екопредприятия ще могат по 60 000 служители. Да поскитате по улиците на този град на бъдещето и да усвоите няколко урока за „зелен живот“ можете още сега. А ако се изморите от впечатления, органични ястия във всяко масдарско кафене ще ви ободрят.