Да хапнете от известния унгарски гулаш, да опитата токайско вино или бадемово-шоколадовата торта „Естерхази“ – за това може би си заслужава да отидете в Будапеща. Апетитът се увеличава при разходка пеша в проучване на унгарската столица. Нашият екип ви предлага да направим заедно разходка по двата бряга на река Дунав.

Запознаването с Будапеща започва от площад „Лайош Кошут”, унгарски министър-председател и президент по време на революцията в Унгария през 1848-49 г. Той става известен с факта, че извоюва независимостта на своята страна, отделяйки я от династията на Хабсбургите.

Сградата на унгарския парламент

Сградата на унгарския парламент

Главният вход на сградата на унгарския парламент е разположен на площад „Лайош Кошут”. Дворецът изглежда изящен поради множеството арки и островърхи кули и напомня на двореца Уестминстър в Лондон. Първото заседание в него е проведено през 1896 г., въпреки че сградата все още не е била довършена. Посещението тук си струва и времето, и похарчените пари. Великолепните интериори на парламента няма как да ви оставят безразличен.

Унгарската национална банка

Унгарската национална банка (Magyar Nemzeti Bank)

За правото да построят сградата на Унгарската национална банка са се борили осем архитекти. Спечелил унгарецът Игнац Алпар. Банката било решено да се построи на мястото, където през XIX век се е намирал затвора. Ако продължите покрай сградата на банката, завивайки зад ъгъла наляво, продължите няколко стъпки напред и завиете надясно към улица Hercegprímás, ще стигнете до базиликата “Свети Стефан”.

DSC_0459[1]

Базиликата „Св. Стефан”

Базиликата е кръстена в чест на първия крал на унгарското кралство – Ищван. Намирайки се на трона в продължение на 37 години, той е направил за Унгария достатъчно много. По-специално, приобщил е унгарците към християнската религия и е отменил робовладелчеството. Вътрешността на храма изненадва със своите размери и елегантност. Точка на привличане в него е ракла, в която се съхранява дясната ръка на краля. Ако имате достатъчно време, се качете на площадката на базиликата и от височина 75 метра погледайте града.

В този район има множество кафенета и ресторанти, така че е лесно да се намери място за закуска и почивка.

Верижният мост Сечени

Верижният мост Сечени

С названието на верижния мост е увековечено името на граф Ищван (Стефан) Сечени, по чиято инициатива той е построен. Той е бил първата постоянна връзка през река Дунав, която е открита през есента на 1849 година. Преобладаващата част от финансирането на строителните работи е осигурил графа. Благодарение на появата на моста е било възможно да се свържат двете части Буда и Пеща в един град – Будапеща. Мостът е сериозно засегната в началото на 1945 г., когато при отстъпление фашистите го взривяват. Напълно е възстановен през 1949 година.

DSC04747[1]

Рибарският бастион

Покрай стените на Рибарският бастион, който въпреки името си никога не е бил използван по предназначение, е приятно да се разходите. Оттук се откриват прекрасни гледки към сградата на парламента и другия бряг на река Дунав. Тук е поставена конна статуя на първия крал на Унгария – Св. Стефан. На постамента на паметника можете да видите сцената на коронацията на краля. Но доминираща на площада е, разбира се, църквата „Св. Матияш”.

BudapestMatthias

Църквата „Св. Матияш”

През XI век първият крал на Унгария Ищван издигнал на това място храм в чест на Дева Мария. Бил е опустошен през 1242 г. от монголите, стигащи и до тук по време на своето нашествие. По-късно църквата е построена отново. А през втората половина на XIV век, по времето на крал Матияш, добавили към нея и камбанария. Самият крал се венчал в нея два пъти и оттогава храмът започнали да наричат чест на небесния покровител на краля – Матияш. Вътре в църквата е богато украсена с цветни витражи и златни украси на параклиса на Св. Стефан. Също така в храма има подземна крипта, където се помещава музей на религиозното изкуство.

Дворецът Шандор

Дворецът Шандор (Sándor-Palota)

Дворецът Шандор е кръстен в чест на граф Винсент Шандор, за който е бил построен в началото на XIX век. Двуетажното имение е сринато до земята по време на Втората световна война. Възстановявано е дълго време. Когато приключва целият процес, през януари 2003 г. къщата е превърната в резиденция на президента на Унгария. На две крачки от него се намира станция на кабинковия лифт, отлична наблюдателната площадка и крайна точка на маршрута – замъкът Буда с намиращата се в него Унгарска национална галерия.

Замъкът Буда

Замъкът Буда

Крепостта на хълма Буда е била построена около XIII век. А императорският дворец в бароков стил са започнали да строят в началото на XVIII век Хабсбургите. Известно е, че в него са короновали през 1867 г. австрийския император Франц Йосиф I като крал на Унгария. Гигантският дворец е много силно повреден по време на Втората световна война. Но мащабни възстановителни работи са позволили да видим и днес фрагменти от средновековни постройки на това място под открито небе.

1 коментар

  1. […] Будапеща – жив и интересен град, в който старите сгради, малките улички с множеството кафенета и мостовете над река Дунав оставят у всеки чувство за хармония. Виена – музикалната столица на Европа е истинско вдъхновение за всеки и съчетание на аристократичен дух и емблематични паметници на човешкия гений. Виенско кафе, виенска кифла, виенско колело и романтичен виенски валс … духът на Виена! Прага – ще ви очарова с многото зеленина и ще се заразите от чувството за безгрижие, което излъчва този град. Полегати хълмове, стари сгради в различни архитектурни стилове от времето на Карл IV, малки площади, множество кафетарии. Разходете се с ретро автомобил или файтон, това ще ви се отрази чудесно! Какво можете да чуете освен улични музиканти ли? – музика от свирене на пълни с вода кристални чаши! Белград – тук всеки българин може да се чувства като у дома си. Дружелюбни и весели хора, вкусна храна и много, много хора – Балканска столица. […]