Преди да стигнете до пистата, идва момента, в който трябва да изберете дъска, автомати и обувки.

Избирането на дъска е стандартна процедура – трябва да е висока до брадата ви. Съветвам ви в началото да не се изхвърляте с някоя супер-мега яка и скъпа дъска. За автоматите важи същото. Като казах автомати, понеже се монтират на дъската спрямо водещия ви крак, как да разберете кой е водещия крак. Със сигурност това е момента, в който всичките ви приятели ще се втурнат да ви помогнат – бутат ви изненадващо и с който крак направите първата крачка, това е печелившия. За обувките е хубаво да са нови, тъй като ботуша в самата обувка е с мемори пяна и придобива формата на вашия крак, което прави сноуборд обувката изключително удобна.

Гарантирам ви, че това е нещо, за което няма да съжалявате никога.

Аз например, когато проявих интерес към сноуборда, всички бяха притеснени около мен. Аз съм тип човек, пред който постоянно изникват препятствия – стени, врати, винаги ще намеря нещо неравно на изключителна равна повърхност, та представата за това как ще бъда с два вързани крака (аз си казах, какво толкова по-различно от ежедневието ми?) определено събуди размисли и страсти в моето обкръжение, особено в милите ми родители. Но това никога не ме спря и никога няма да се откажа от този спорт. При мен беше любов от първо слагане на борда на краката ми. Още дори да успея да се изправя и да се задържам върху него.

Добре, вече имате дъска, автомати и обувки. Следващата стъпка е избирането на екипировка – грейка, яке, шапка, ръкавици. Съветите, които ще дам са от извора на личния ми опит и „приятните“ моменти изкарани на пистата като начинаещ сноубордист.

Грейка и яке

Най-добрата идея е да бъдете с цяла грейка, а не отделно с панталон и яке. Повярвайте ми, в началото ще ми бъдете благодарни. Защото като начинаещ се изкарва малко повече време търкаляйки се на пистата, отколкото изправен върху самата дъска, което води до безкрайно много сняг озован между панталона ви и якето. Моят горчив опит е от втория ден, в който се учих. Заведоха ме на „Бай Кръстьо“, на току що навалял сняг, мечтата на всеки боридст – пудра. Само, че хич не е забавна пудрата, когато затъваш в нея и трябва да се отриваш.

А тук някъде трябва да ви кажа и мантрата на начинаещия бордист „Натискай на преден крак“. За вашата кариера в бордуването е желателното в началото само това да си повтаряте… съответно и да го изпълнявате. Аз имах малко проблеми с второто и за това продължавам да бъда полуначинаещ бордист… за осма година. Опитах се да бъда иноватор в практиката и теорията и да управлявам дъската със заден крак, но както ще се сетите това абсолютно всеки път приключваше в най-близката пряспа.

Шапка и ръкавици.

Ще започна с шапката. Желателното е шапката да ви е по мярка и да бъде дебела вълнена. По мярка е важно, защото отново личния опит говори, че когато не ви е съвсем „тамън“ и се изтърсите някъде по пистата – шапката се озовава на няколко метра от вас. Ръкавиците са една много важна част от екипировката – необходимо е да бъдат хубави, дебели зимни ръкавици и да имат връзка, с която да успявате да си ги закачите на китките, когато ги сваляте – от лична случка /почти на мен се случи, ама не с ръкавици, а с щеки/. Представете си следната ситуация возите се на лифта, пътят винаги е дълъг, грее хубаво слънце, с вашите хора сте в супер настроение и кое е най-логичното нещо, което трябва да се случи? Да се направи селфи! За целта, за да ви хване тъча и да не си намокрите телефона, ще трябва да си свалите ръкавиците. И ако няма къде да си ги закачите, ги слагате в скута, а от скута през лифта и така… между другото, ако имате нерви и обичате катеренето, разходете се под някой лифт – гарантиран пазар за без пари! Така де, ако си закачите ръкавиците на ръцете, шанса да ги изгубите е почти минимален. Това, обаче не премахва опасността от изпускане на телефона…

Шал и маска

В началото, по-скоро маска няма да ви трябва. Ще ви разсейва. Но е хубаво да я предвидите като задължителен аксесоар. Шалът и маската са най-чудесното нещо, когато се возите на лифта и духа вятър. Маската много помага и когато има „изпепеляващо силно“ слънце.

За да не се навличате с 20 чорапогащника, чорапи, 5 пуловера и още 10 тениски отдолу, препоръчвам термобельо – чорапи, клин и блуза са абсолютно достатъчни под грейката, за да ви е леко, комфортно и топло.

И накрая една раничка, в която да сложите няколко важни неща като сандвич, някоя и друга резервна блуза или панталон (в случай, че не сте си взели цяла грейка), вода и термос с чай. Ако сте пушачи е желателно да се сдобиете с така наречените „джобни пепелници“, за да приберете фасовете си. Те са малки и удобни, и се побират във всеки джоб. И разбира се, както знаем от повечето истории, разказани от планинари – един приключенец никога не тръгва без ром в задния си джоб!

Взимайте дъската и хайде по планините!

1 коментар