След като вече сте прочели „Наръчник за начинаещ сноубордист“ е време да ви да разкажа за предизвикателството „Лифт“.

Лифтовете в България са част от предизвикателствата за любителите на зимния спорт. Ако сте сноубордист или скиор, който обича повече freeride, означава, че често посещавате пистите на Рилските езера, Безбог и Лалето (до известна степен). Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе няма да ги коментирам, тъй като това са зимни курорти със сравнително много добри съоражения. И за паничките и котвите няма да отварям дума, тъй като все още издирвам наръчник за ползването им.

Нека да се върнем на нашите любими Рилски езера, Безбог и Лале. Най-вероятно и сте запознати, че едно изкачване с лифта е равно на две спускания по пистите. Тоест те са толкова „бързи“, чак свят да ви се завие.

За лифта на Лалето е желателно да се притежават батмански или суперменски сили. Това е тип лифт, който на качване (когато сядаш) и на слизане се движи с около 100 км/ч, а докато пътува нагоре имаш чувството а-ха и ще спре. Силите са препоръчителни, заради високата скорост, която е абсолютна предпоставка за падане. В случая не знам кое е по-добре да се закачиш на качулката за седалката и да висиш или да паднеш точно пред седалката и тя да се удря в теб, докато не успее да те пребори и да мине. За лифта на Безбог, освен суперменско търпение е желателно и да си малко над нещата. Когато се возиш на този лифт, той издава звуци подобни на филм на ужасите. За лифта на Рилските езера е хубаво да имате провизии – много често го спират. И никога не се знае за колко време, та ако се намирате някъде по средата на изкачването е хубаво да имате вода или храна. И за абсолютно всички лифотве важи правилото, че трябва да сте облечен като ескимос, иначе ви грози опасност от измръзване, независимо колко е топло.

Така, след като придобихте суперменски сили, вече сте готови и за това невероятно изживяване – возене на лифт.

  1. Когато сядате на седалката е хубаво да си нацелвате точно мястото, определено за един човек. Иначе навлизате в територията на другите и не е приятно да се возите на тясно. Ако сте бордист и все още не си слагате борда на краката, е хубаво да сядате в крайщата на лифта, защото между предпазителя, който сваляте и самата седалка има разстояние, което позволява да сложите дъската без да я държите през цялото време. Често може при нагласяне дъската да ви удря по главата, но това са само няколко удара, докато се нагласите.
  2. Докато се возите е позволено да бъдете с кръстосани крака. Но когато дойде време за слизане е хубаво да ги откръстосате, защото ви очаква спринт (щеше да е хубаво навремето някой да ми го беше казал). Нека ви разкажа какво ще се случи, когато сте с кръстосани крака – в паниката си да слезете бързо от лифта, тръгвате първо със задния си кръстосан крак, което води до спъване и падане, падате на колене пред седалката и тъй като вече сте почти-супермен седалката трудно може да мине през вас и тя се удря настоятелно в главата и кръстта ви (ех, спомени…). Ако ви се случи – просто легнете, за да мине седалката. Борда ви най-вероятно вече е тръгнал сам по пистата. Тук остава надеждата, че хората в планината стават с една идея по-добри и ще го спасят или той сам ще се е насочил към близката пряспа.
  3. Свалянето на ръкавици, вадене на телефон, пушене на цигари – не се препоръчват. Дори вече да сте супермен, трудно бихте могли да ги спасите при изпускане. Лифовете минават през гори и много стръмни места, до които някой път наистина е невзъмoжно да се стигне. Опитът, обаче, показва, че пък на по-достижимите места, може да си направите един безплатен „пазар“, заради хора, които не са чели наръчника. Така миналата година моята приятелка скиорка си „напазарува“ два вида щеки като даде само една „в замяна“.
  4. Винаги пробвайте да слизате от лифта с бягане. Често срещано е паниката от това да не се падне, хората просто да се мятят с разперени ръце и лицето напред. Това е много краен метод и не се препоръчва. Изпълнява се от хора с дългогодишен опит в падането и мятането от лифт.

И след като преминахте обучението, съвсем спокойно може да се насладите на хубавата зима, която имаме този сезон. Бордистите не забравяйте натискането на предния крак, а скиорите не забравяйте натискането на съответния крак за хубаво и елегантно завойче.