Познайте дестинацията – Загадка #10 – 06.12.16

804
loyal-travel-познайте-дестинацията-загадка-10

Готови ли сте за новото предизвикателство от играта на Loyal Travel „Познайте дестинацията„? Опитайте се да познаете кое популярно място сме скрили зад десетата ни загадка и участвайте в томболата ни със страхотни награди! За да ви помогнем да се справите със задачата, която ви отправяме, сме ви подготвили няколко кратки насоки…

Жокери към загадка #10 от „Познайте дестинацията“

  • Църква, построена през 360 година и два пъти разрушавана, следствие на обществени безредици.
  • Съвременният си облик придобива през периода 532 – 537 година при император Юстиниан I.

Ако вече се досещате кое архитектурно чудо се скрие зад новата ни загадка, то тогава побързайте да се включите в играта! За да го направите просто регистрирате отговора си като коментар под публикацията, изписан на кирилица.

Следващият понеделник – 12. 12. 2016 г., на случаен принцип ще бъде изтеглено името на късметлията, който ще получи мини-настолна игра „Запомни ме“. В края седмичната поредица „Познайте дестинацията“ ще обявим и големия ни победител. Той ще стане горд собственик на ваучер на стойност 500 лв., който може да използва за следващото си пътуване с туристическа агенция Loyal Travel!

Продължавайте да следите нашия блог и официалната ни Facebook страница, за да разберете дали вие сте следващия ни победител!

Всяко участие с правилен отговор в седмичните ни загадки, увеличава шанса ви да спечелите! Пожелаваме ви късмет!

Отговор на загадката и победител на седмицата

Търсената дестинация тази седмица, както голяма част от вас успяха да се досетят, беше невероятната църква „Света София“ в Истанбул, Турция. Късметлията, който беше изтеглен в нашата томбола е Светла Ахпазова! Поздравления на печелившата участничка, за която сме предвидили седмичната ни награда! Пожелаваме късмет на всички останали в следващите ни загадки от поредицата „Познайте дестинацията“!

Списък с всички загадки от играта

145 КОМЕНТАРИ

  1. „Света София“ (на гръцки: Ἁγία Σοφία; на латински: Sancta Sophia; на турски: Aya Sofya) или Църква на светата Премъдрост Божия е монументална обществена сграда в Истанбул, Турция, превърната днес в музей. Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол.

    Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти
    при обществени безредици, като съвременната сграда е построена през
    532 – 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал.[1] Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура и оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.[2]

    Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси
    до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г. След падането на
    Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София“ е
    превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.

    Въпреки че обикновено е наричана просто „Света София“, църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия (на гръцки: Ναός τῆς Ἁγίας τοῦ Θεοῦ Σοφίας), божествената страна на Исус Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица.[3][4]
    По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември,
    годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.[5]