Според множество класации Барселона е един от най-посещаваните градове в света. Всяка година тук пристигат стотици хиляди туристи, за да видят творенията на Гауди, да се поразходят из пазара Ла Бокерия и булевард Рамблас и… да направят практически универсалните за всеки турист грешки. Нашият екип успя да маркира 5 от често срещаните грешки, характерни за посетителите на Барселона.

Грешка 1: Да се лутат между летищата

В Барселона има само едно международно летище – Ел Прат. Летищата в Реус и Жирона, понякога обозначени като Барселона-Реус и Барселона-Жирона, всъщност се намират не особено близо до столицата на Каталуния – на 108 и 92 километра съответно. При планирането на кратка екскурзия или почивка, където е скъп всеки час, следва да се има предвид разстоянието.

Грешка 2: Да мечтаят за корида

Бикоборството (коридата) е един от символите на Испания и много туристи наивно вярват, че в тази страна могат да наблюдават борба с бикове едва ли не във всяко градче, да не говорим за Барселона. Туристите, отправящи се към този град с надеждата да наблюдават корида, ще бъдат силно разочаровани: боевете с бикове в Барселона са обявени извън закона още от 1 януари 2012 година. Но в редица други испански градове те все още са разрешени.

Грешка 3: Надяват се да се потопят в морето веднага

Барселона се намира на брега на морето, но местните плажове, многолюдни и мръсни, очевидно не са сред най-добрите в Испания. Слънчевите бани и водни процедури е най-добре да се практикуват по-далеч от каталунската столица – в Кастелдефелс или Тоса де Мар. Смелчаците, рискуващи да отмарят на общинските плажове на Барселона, са изложени на опасност да излязат от морето с обвивка от сладолед в косите или да останат без ценни неща – джебчии не липсват и по тези места.

Грешка 4: Да се подлъгват по „възпитани” крадци

През 2010 г. Барселона е удостоена с недотам бляскавата титла „европейска столица на крадците-джебчии”. Местните крадци успяват да окрадат туристите не само внимателно, но и с маниер. В последно време в столицата на Каталуния са се заселили джебчии, които снабдени с чаша кафе, сладолед или дори с кетчуп, привидно небрежно се натъкват на туриста и изцапват дрехите му. Пристъпвайки към извинения, те започват да бършат дрехите на жертвата си, а в същото време и да проверяват джобовете му. При среща с такива учтиви „несръчковци” по-добре веднага се отдалечете и почистете дрехите си сами.

Грешка 5: Не проявяват спестовност

Да се движите из града с обществен транспорт и да посещавате музеите за пълната стойност на билетите, в Барселона е доста скъпо. За пестеливите туристи е измислена картата Barcelona Card – универсален билет, който действа като карта за пътуване с обществен транспорт и осигурява безплатен вход в 16 музея и значителни отстъпки за посещение на 26 музея, забележителности, а също и поръчки в барове и ресторанти. Карта за 2 или 5 дни може да се закупи от станциите на метрото, на летището или туристически офис в Барселона. Впрочем, при посещение на някои от културните места, можете да спестите и без тази карта. В редица музеи може да се влиза безплатно в неделя след 15 часа.

1 коментар