Тържествена музика, гвардейци в безупречна униформи, отработвани с години движения и строева стъпка, точност като по часовник – церемониите по смяна на караула са просто зашеметяващи. И не случайно подобно шоу често е по-популярно, отколкото музеите и другите „статични“ забележителности.

Избрали сме 11 места, където можете да видите най-красивите церемонии по смяна на караула. И не ни попречи дори това, че в света едва ли има хора, които да ненавиждат фотографи и туристи повече, отколкото гвардейците на почетния караул.

Бъкингамски дворец - Караул

Бъкингамският дворец, Лондон

Шаблонната церемония по смяна на караула пред Бъкингамския дворец в Лондон се превръща в истински парад. Тя трае 45 минути и се провежда от април до август ежедневно в 11:30 (през останалото време на годината – през ден). Трябва да пристигнете на мястото по провеждане на церемонията поне час предварително, за да успеете да заемете удобни места, например на стъпалата на Мемориала Виктория. През юни в Лондон се провежда още по-грандиозна шоу – парадът Trooping the Colour в чест на рождения ден на британския монарх.

Караул - Президентство

Президентският дворец, София

Тържествената смяна на почетния караул в София може да се наблюдава пред Президентството на Република България. Ритуалът се провежда всеки ден на кръгъл час, а официална смяна на караула може да се види на официалните празници на България точно по обяд в 12.00 ч. – в Деня на Независимостта 22 септември, на 3 март, както и всяка първа сряда на месеца, с изключение на зимните месеци. Гвардейците са облечени в бяло-червени парадни униформи, които кралската гвардия е носила още през XIX век.

Кралският дворец, Мадрид

Кралският дворец, Мадрид

В Мадрид едва наскоро възраждат древната церемония по смяна на караула. В сряда от 11:00 до 14:00 пред „Портите на принца“ на Кралския дворец се сменят двама пешаци и двама конни часови. Пешаците се сменят на половин час, а конните на всеки час. Но за да видите един наистина грандиозен ритуал, опитайте се да се сте на площада по обяд в първата сряда на всеки месец, с изключение на януари, август и септември. Тогава вие цял час ще можете да се насладите на тържествения парад с участието на 300 пешеходни гвардейци, 100 конници и военен оркестър.

Дворецът La Moneda, Сантяго

Дворецът La Moneda, Сантяго

Тържествената смяна на караула в столицата на Чили минава пред правителствената резиденция в 10 часа сутринта на нечетни дни, включително и неделя. Церемонията се придружава от концерт на духов оркестър и барабанен ритъм. От 2001 г. в смяната на караула около двореца La Moneda участват и жени-военни.

Паметникът на неизвестния воин, Атина

Паметникът на неизвестния воин, Атина

Смяната на караула пред Паметника на неизвестния воин в Атина се провежда ежечасно, но военен музикален ансамбъл взема участие в него само в празнични дни и в неделя. Церемонията се извършва от елитни пехотинци на гръцката армия – евзони. Всяка от техните обувки със смешни помпони е подкована с 60 пирона и тежи около 3 кг – за да може стъпките на евзоните да се чуват още по-силно и отчетливо.

Кралският дворец Амалиенборг, Копенхаген

Кралският дворец Амалиенборг, Копенхаген

Всеки ден, когато в двореца се намира кралицата на Дания Маргрете II, в 11:30 от замъка Розенборг по улиците на Копенхаген започва шествие на кралските гвардейци, съпроводено от оркестър. Церемонията завършва със смяната на караула при двореца Амалиенборг точно в 12:00 на обяд. В дните, когато в двореца живее съпругът на кралицата, кронпринцът или принцът, шествието минава без флаг, а ако резиденцията е празна, караулът се сменя от дворцовата гвардия и церемонията се провежда обикновено.

Пражкият замък, Прага

Пражкият замък, Прага

Редовната смяна на караула пред главните порти на Пражкия замък става от 7:00 до 20:00 ч през лятото и до 18:00 часа през зимата. На обяд може да се наблюдава тържествена церемония с фанфари и предаването на флага, събираща най-много зрители. Не е забранено да си направите за спомен снимка с неподвижните часови, те са свикнали на това.

Дворецът на принца, Монако

Дворецът на принца, Монако

Ежедневно колоритната церемония пред резиденцията на принца на Монако започва точно в 11:55 и броят зяпачи на площада до този момент обикновено далеч надхвърля не само броя на гвардейците, но и числеността на въоръжените сили на малкото княжество. Тържественият ритуал по смяна на караула в Монако не е променян повече от век, освен, че зимата карабинерите носят черна парадна форма, а през лятото – бяла.

Кралският дворец, Стокхолм

Кралският дворец, Стокхолм

Церемонията по смяна на караула в Стокхолм се различава в различно време на годината. От 23 април до 31 август може да се наблюдава ежедневно марш от Музея на армията или от казармите на Кралската гвардия, който започва в 11:45 часа или в 11:35 (в неделя и по празници в 12:45 и 12:35 съответно). Маршът се съпровожда от военен оркестър на Въоръжените сили на Швеция. Самата церемония трае около 40 минути и започва в 12:15 във външния двор на двореца в делничните дни и в 13:15 в неделя. От 1 септември парадът се провежда само в сряда, събота и неделя.

Ватикана

Ватикана

Швейцарската гвардия на Ватикана – една от най-старите армии в света и в същото време най-малката, в нея има не повече от 100 гвардейци. Да попаднат в числото на избраните е сложно: кандидатите трябва да бъдат граждани на Швейцария, ергени, католици, не по-възрастни от 30 години и не по-ниска от 174 см, също така трябва да знаят няколко чужди езика и да свирят на музикални инструменти. И въпреки че смяната на караула се провежда на всеки час без особен патос, желаещи да погледат такива напети ергени в цветни униформи винаги се събират много.

Дворецът Кьонбок, Сеул

Дворецът Кьонбок, Сеул

Пъстрата драматизация на древната церемония по смяна на караула се е провеждала около двореца Кьонбок още в епохата на династията Часон. В 12-минутната церемония, която се провежда три пъти на ден, участват специално обучени доброволци в национални носии. Да видите подобно театрално шоу можете и пред друг сеулски дворец – Токсогун.