Град на дворците, град на сладкишите, град на баловете. Чисти улици, увеселително влакче, приказни дворци известни в цял свят, десерти и мили увеселителни паркове, докоснати от ретрото – това е Виена по улиците на която са ходили Моцарт, Щраус, Цвайг и Фройд. Всеки човек има свои собствени причини да дойде във Виена, но почти всички после мечтаят да останат да живеят там. С удоволствие екипът на Loyal Travel подбра само няколко от причините заради които си заслужава да посетите този великолепен град.

Дворци и балове

Belvedere Palace, Виена

Виена има късмет с дворците – резиденцията на император Франц-Йосиф Хофбург; прекрасният Белведере с огромен добре поддържан парк и най-голямата в света колекция от творби на Густав Климт; Шьонбрун; Аугартен, сред стените на който Бетовен за първи път изпълнява Кройцеровата соната. Далеч не всички дворци са отворени за посетители, но дори и възможността да се насладите на тях отвън си заслужава. А където има дворци и лукс, там има и балове, обявени, между другото, за нематериално културно наследство на Виена. Балният сезон продължава от ноември до март и през това време в австрийската столица се провеждат около триста балове, където дамите идват единствено в бални рокли, а кавалерите в смокинги или фракове. Увеселителните вечери неизменно са популярни и ако се погрижите предварително, вие със сигурност ще можете да се сдобиете с безплатни билети.

Музиката

Johann Strauss Monument in Stadt Park. Vienna, Austria.

Може би Виена е най-музикалният град на планетата. „Музикалната столица на Европа“ е най-скромното определение за този град. Тук е роден „кралят на валса“ Йохан Щраус, тук са творили Бах, Малер, Шуберт, Хайдн и Моцарт, а Бетовен е живял във Виена 35 години, сменяйки няколко десетки квартири. В наши дни във Виена има множество места, където може да се чуе музика на живо. Това са Виенската държавна опера (този оперен театър е би наричан придворен), Виенска народна опера, Бургтеатър (Императорския театър), Театър Ан дер Вин. На сцените на тези театри всяка вечер по време на театралния сезон (от септември до юни) имат представления балетни и оперни трупи, забавлявайки публиката с оперети и мюзикъли. В църквата „Св. Руперт” се изнасят концерти за старинна музика, изпълнени на автентични инструменти, а за любителите на нещо по-съвременно през лятото се провежда джаз фестивал.

Виенските кафенета

p1400631

Във Виена има десетки хиляди кафенета и ресторанти, и във всяко от тях задължително ще ви предложат да се насладите на чаша кафе и десерт – от шоколадова торта „Сахер“ до ябълков щрудел. Ако искате нещо по-солидно – насочете се към отворен сандвич с пушена сьомга, салата, месо, сирене или птица. А ако целта ви е не просто да поседите на елегантна масичка с вестник или лаптоп, а наистина здраво да хапнете – не пропускайте шницел по виенски, сочен, нежен и обилен. Огромното количество виенски кафенета са направени не само за туристите, а за всички, включително местните жители. Ще ги видите насядали по масите, докато разговарят с приятели, а също местни пенсионерки – с направени прически, притежаващи изискани обноски, а да ги гледате е удоволствие.

Виенската гора

wiena[1]

Виенската гора е не просто огромна паркова зона, а и място, в което са се случвали различни истории – от литературни до мистични. Например, на наблюдателната площадка към Белвю Зигмунд Фройд, според легендата, разкрива тайната на сънищата. Дали е било така или не – не е известно, но на там все още виси табелка, твърдяща горното. Най-мрачната легенда е свързана със замъка Майерлинг, където в края на XIX век се самоубиват принц Рудолф и младата му възлюбена. И магическият валс на Щраус „Приказки от Виенската гора“ също е посветен на тукашните сенчести алеи. Планини, гори, полянки и множество наблюдателни кули, параклиси – напълно си струва да прекарате един цял ден в гората по време на пътуване до Виена.

Уикенд с децата

Prater[1]

Чистата и уютна Виена е една от най-подходящите европейски столици, където си заслужава да дойдете в почивните дни с дете. По-малките деца ще бъдат във възторг и от малко старомодния увеселителен парк Пратер, и от Виенската зоологическа градина, и от Дома на морето, и от Дома на пеперудите и от музикалните часовници, на децата ще бъде интересно да отидат в Политехническия музей, Музея на престъпността, а още да се запознаят с историята на класическата музика в Дома на музиката и дома-музей на Йохан Щраус.