Според думите на легендарният мениджър на компаниите „Крайслер” и „Форд” – Лий Якока: „Всички бизнес операции могат да се опишат с три думи: хора, продукт, печалба. На първо място са хората. Ако не разполагате с надежден екип, не можете да направите много с останалите две неща.“

И това са не само думи, а доказала се в практиката максима. Тук е мястото да отбележим значението и ролята на тиймбилдинга в успешната компания. Организирането на тиймбилдинг или фирмено събитие е не само за разведряване на персонала, а и инструмент за сплотяване и мотивиране на служителите да работят в пъти по-ефективно.

Дали ще изберете да похарчите част от фирмения бюджет за корпоративно събитие и тиймбилдинг от пасивен или активен тип, вие решавате. За много мениджъри въпросът с мотивацията на персонала стои актуален постоянно. Едно е, когато служителите работят „по задължение”, „по принуда”, а съвсем друго – когато нещата се случват леко, гладко и хората приемат работата си с желание.

Далновидният ръководител избира винаги да инвестира в служителите си. За радост, има начин да се стимулират служителите и организирането на тиймбилдинг/фирмено събитие през януари е един от подходящите варианти.

Съществуват множество разновидности на тиймбилдинг, но тук ще разгледаме преимуществата на зимния, а именно защо януари месец е подходящ да подсилите духа на екипа.

Причините да организирате тиймбилдинг или фирмено събитие през януари

  1. Често след коледните и новогодишни празници сред служителите се наблюдава невъзможност да се върнат към обичайния ритъм на работа, трудно се концентрират, работата не спори. Това е така, тъй като е нужен период за повторна адаптация към работния режим след дългите дни на почивка през декември. Този преход чудесно може да се осъществи чрез организиране на тиймбилдинг точно през януари – удачна възможност плавно да върнете екипа на работна вълна без резките сътресения от крайните състояния: от дълга почивка към усилена работа.
  2. Ако искате да предразположите служителите и да започнете годината с усмихнат и зареден екип – тиймбилдинг през януари е наистина летящ старт със залог за успешна година. Демонстрирането на внимание и уважение към екипа е силен стимул за всеки бизнес.
  3. Януари често е труден месец за всички фирми, тъй като много дейности имат ново начало, а други трябва да се приключат. Това е свързано с трудоемкост, допълнителна организация на работния процес и често предизвиква хаос. Какво по-добро средство за разведряване на обстановката през януари от тиймбилдинг. Ще подейства освещаващо и стимулиращо на целия екип.
  4. Началото на годината – януари, е подходящ за обучение и подготовка за предстоящата нова бизнес година на служителите. Постига се ефекта „с един куршум два заека” – да се обучи екипа и в същото време служителите да получат бонус ярка почивка.
  5. Не на последно място тиймбилдинг организиран през януари ще е по-щадящ за фирмения бюджет, предвид зимните отстъпки на много хотели. Бихте могли да се възползвате и да подарите на служителите си специални спа-пакети, масажи, процедури, ски-ваканция, развлечения според предпочитанията, особеностите и вида на екипа.

Зимният тиймбилдинг/фирмено събитие могат да се проведат на открито, закрито или пък и двата варианта, в зависимост от възможностите на фирмата, състава й, интересите на сътрудниците и т.н. Независимо от избора на вариант, организирането на подобно събитие ще помогне за:

  • създаване на неформална атмосфера за общуване;
  • директно изграждане на екипа;
  • укрепване на екипния дух и умения да се взаимодейства в екип;
  • идентифициране на лидерите;
  • сближаването на екипа;
  • развитие на корпоративната култура;
  • психологическо разтоварване.

Ако искате да извлечете от събитието възможно най-много ползи е добре да се проведе в природата. Януарският тиймбилдинг винаги може да завърши с барбекю, боулинг или сауна. Съчетаването на активните заниманията на открито с приятни разпускащи дейности на закрито ще даде ненадминати резултати.
Снегът, свежият въздух и широката гама от развлекателни дейности са в основата на едно незабравимо събитие, оставящо следа в корпоративната култура и ще е в полза на всеки служител, а и на компанията като цяло.

1 коментар