Какво има в работната ми чанта?

Сигурно и на вас неведнъж се е случвало да си обещавате, докато пътувате, че е време да „подредите” работната си чанта или куфарче. Невероятно е какви неща се натрупват за една година. Надали действително се нуждаете от дузина химикалки, два комплекта слушалки, хиляди хвърчащи листчета, 5 лева на монети и две шепи USB флаш устройства?

Винаги съществува желанието да вземете всичко нужно по време на път, превръщайки куфарчето или работната си чанта във версия на Батман костюм по полезност, което да ви позволи да изненадате вашите спътници по време на пътуване като извадите най-правилното нещо за решаване на всеки проблем. Но докато вие винаги ще сте готови, то вие винаги ще изоставате, защото ще имате най-тежката чанта или ще ви спират за повторна проверка, тъй като всички тези „батман” неща ще ви правят подозрителен.

Целта при бизнес-пътниците е да пътуват леко: да оптимизират баланса между тегло и всичко необходимо. За да стане това по-лесно може пътните пособия и принадлежности в чантата да се разделят в следните категории:

Персонален компютър

Повечето бизнес пътници работят със знанията си. И именно затова лаптопът за тях е основен инструмент на труда им; както чука за ковача. Много бизнес пътници носят буквално тежки като чук лаптопи: със 17-инчов екран, DVD плейър и най-бързия процесор. Това, заедно с няколко допълнителни батерии, за да издържи лаптопа на големи разстояния при пътуването, го прави истинско бреме.

Но как да прецените тежестта на лаптопа в такъв случай, когато се наложи да пътувате? Повечето от времето си ще го използвате за писане и изпращане на имейли, уеб търсения и редактиране на документи. За тази цел персоналният ви компютър трябва да бъде специализиран за това, което е важно за вас по време на път – леко тегло, дълъг живот на батерията и разумна мощност. И на заден план да останат: оптични устройства, супер бързи процесори и видео карти, големи твърди дискове и големи монитори.

Комуникации

Смартфонът е може би най-доброто нещо, което се е случвало на бизнес пътниците от създаването на програми и устройства за използване по време на пътуване. Възможността да разговаряте без да търсите уличен телефон и да изпращате и получавате данни без да разполагате с аналогова линия, прави бизнес пътуването много по-леко и лесно. След като веднъж свикнете с комфорта на постоянната свързаност, неизменно ставате зависими от него. Някои дори носят и вариант с модем, за да противодействат на мъртвите точки в по-слабо развитите райони, в които все още не съществуват заведения с безжичен интернет.

Развлечения

Закъсненията са неразделна част от ежедневието на съвременния пътуващ човек, така че през това време трябва да се занимавате с нещо. Това може да е с айпода, слушане на музика или Nintendo, докато чакате да минава времето. В последните няколко години буквално възможностите се нароиха и можете да правите няколко неща едновременно. Да използвате iPhone за конферентен разговор и едновременно с това да играете някаква игра. Устройствата с много предназначения спестяват тегло и отварят място за такива, които трябва да вземете, като шумоизолиращи слушалки, например.

Химикалки и хартия

Някои са свикнали да носят много книжа със себе си – документи за разглеждане, анализи, доклади за четене, защото не обичат да четат такива неща на екрана на компютъра. Но таблет решава проблема – това е още едно многофункционално устройство, което позволява да изхвърлите всичко ненужно и да намалите обема и теглото на чантата си. Но дори при това условие, все още може да носите няколко от любимите си химикалки и листчета, защото… ами просто така.

Медикаменти

Да се опитвате да намерите аптека на непознато място може да бъде болезнено. Няма нужда да носите със себе си цял лекарски кабинет, но не е редно и да губите време в търсене на местните аптеки всеки път, когато ви потрябва парацетамол, аспирин или алергозан.

Храна

Не превръщайте работната си чанта или куфарче в летяща кошница за пикник. Вместо това, вземете си няколко по-малки по обем сандвича, бисквити, солети, сушени плодове или ядки. Ако предпочитате точно определени напитки, то трябва да съобразите големината и обема им да не надвишават литър.

Съобразявайки се с горните категории при приготвяне на работната си чанта, смятаме, че пътуването ви ще е много по-леко и приятно.

Вижте още: Как да намалим разходите при бизнес пътуванията?