Ръкавици, шалове, шапки, палта са обичайни за предпазване от студа. Но когато ви е хладно често искате да се затоплите точно отвътре, за да се разстеле живителната топлина из тялото ви. В очакване на зимните студове Loyal Travel представя топли алкохолни напитки, вдъхновени от кулинарната енергия на различни народи.

ПУНШ

Това е един вид хибрид между греяно вино и грог, като могат да се включат вино заедно с ром. И, естествено, подправки, както и плодов сок и захар (или мед). В началото приготвят пунша за първи път като греяно вино, загрявайки вино с подправки, а в края се налива рома като при грог. Получава се ароматно сладко питие подходящо за завършване на храненето.

Със своите супер запалителни свойства пуншът е известен на всички чели още от деца книгите на Жул Верн, в които пуншът е в състояние да ви запали буквално. В реалния живот пуншът не заплашва никого с подпалване. Но все пак пироманите биха могли да организират малък палеж. Нерядко над чашата с греяното вино се слагат върху цедка бучки захар, поливат се обилно с ром и се подпалват. Напоената с алкохол захар свети с красив син пламък и се стича в пунша.

Къде може да се пробва?

Пуншът е особено популярен в страните, където се прави ром като Барбадос, Куба, Ямайка. В Германия предпочитат неговия „горящ” вариант.

ГРОГ

Смелият войник Швейк варял грог „толкова силен, че ако някой пиел от него след това преплувал Ла Манша”. Дълги години грогът е бил включен в дневния порцион на моряци и офицери от Кралския флот и представлявал ром, наполовина разреден с вода лимонов сок. Днес грогът е изискана напитка с добавка на различни подправки, като канела или джинджифил. Традиционният лимонов сок може да се замени или да се допълни с портокалов или дори сок от грейпфрут.

При приготвяне първо се кипва водата със сока и подправките, след което се отстранява от огъня и в ароматния бульон се налива ром. Не се вари всичко наведнъж, тъй като алкохолът се изпарява. А без него няма да се сгреете. Ако традиционната приготвяне ви изглежда твърде строго, може да замените рома с коняк или водка, а водата – с чай, така също да добавите мед. За да запази правото да се нарича грог, получената напитка трябва да е силна около 20º. И тогава студът не е страшен.

Къде може да се пробва?

През зимата грог се сервира предимно в северните страни, но най-добре го правят във Великобритания и Ирландия.

ГЛИНТВАЙН (Греяно вино)

Класика в загряващия жанр – първото нещо, което идва на ум, когато искаме да се стоплим на студено. В миналото рецептата е била проста: червено бордо или бургундско вино се загрява, но без да кипи, добавя се подправка карамфил (не цветето), оставя се малко да престои и се пие не твърде горещо. Днес съставът на подправките е обогатен. В основния набор, освен карамфил, се включват канела, кардамон, индийско орехче. А някои с по-богато въображение добавят дори портокалови корички и анасон. Виното трябва да бъде червено и сухо, и възможно най-семпло, тъй като вкусът на подправките заглушава аромата му. Важно е да не кипва, да не се притопля отново, да не се пие твърде горещо, студено – също. Идеално се поднася в керамична чаша с дръжка и дебели стени, за да запази по-дълго топлината.

Къде може да се пробва?

По улиците на много европейски градове. Например в Прага или на известния коледен панаир в Мюнхен.

ПОСЕТ

Може би само в мъглявината Андромеда могат да измислят подобна химера като гореща смес от мляко и бира. Млякото се пресича? Разбира се, и какво от това? Добавете подправки, ако е необходимо – шери, оставете да къкри на огъня за около час и налейте в чайник. Най-вкусна при посета е утайката, така че чайниците за него се правят специални.

Лимонов посет се нарича съвсем друга напитка, но също загряваща. За приготвянето му се смесват лимонов сок, захар, коняк, кипящо мляко и бадеми с индийско орехче. Тук е обратно – по-вкусното е отгоре, преди всичко нежната пяна.

Къде може да се пробва?

В изисканите ресторанти във Великобритания.

JAGERTEE (Ловджийски чай)

Типична австрийска напитка, за чиято направа се използва ром 80°, който да се пие в чист могат само най-смелите. Останалите предпочитат да го разреждат и смесват. Един от вариантите на напитката, която означава „ловджийски чай“ в превод, е ромът да се излива в горещия чай. Пропорцията се избира според целта: ако искате да се затоплите – добавяте по-малко ром, ако искате да се напиете – повече. Егертий е много любима на скиорите, която им се поднася около пистите за спускане. Важно е само да не се смесва последователността: трябва да се пие след ски, а не преди, за да не се стига до травми.

Къде може да се пробва?

Егертий се предлага във всички ски курорти на Австрия.