С екипа на Loyal Travel сме събрали няколко препоръки за това какво трябва и какво не трябва да се яде и пие преди полет. Ако трябва да сме кратки, рецептата за ужасен полет е такава: да се нахраните обилно, да пиете концентриран алкохол с кола, да изядете два банана и за капак да подъвчете дъвка.

И все пак, нека да обърнем внимание на определени храни и продукти:

  • Непозната храна

Никога, при никакви обстоятелства не яжте преди полет непозната храна в непроверени места. Избягвайте и всяка готова храна, която бързо се разваля при неправилно съхранение. Дори такива вкусни сладкарски изделия като яйчни кремове и еклери. Защото все пак е по-добре да се лети гладен, но комфортно, отколкото да се дежури в тоалетната на самолета.

  • Чесън

Чесън, доколкото е известно, не води до никакви лоши последици за организма по време на полет. Но ако изведнъж забележите, че след като сте задрямали, съседът ви „по невнимание“ е избутал ръката ви от подлакътника, то не се чудете: може би причината за неговата раздразнителност към вас е чесновия дъх.

  • Люто

Пикантните храни подобряват храносмилането и дори малко помагат да отслабнете. Но заедно с това може да предизвикат и киселини в стомаха или лошо храносмилане. Особено, ако сте чувствителни към люто. Проблемът не е толкова актуален при обичайните менюта по европейските летища, но във всеки случай това не е така в Азия и Централна Америка, където пикантните храни са във всички менюта.

  • Пържено и фаст фууд храна

Смята се, че на височина над 5 км храносмилането е затруднено. Това е вярно, тъй като на голяма надморска височина намалява абсорбцията на вода и хранителни вещества от организма, мазнините се усвояват по-лошо и дори хората често губят апетит. Но това се отнася само за височинна болест в планината или, например, в балон с горещ въздух. В самолета вие летите на 10 километра над земята, но в затворено пространство със свое налягане, съдържание на кислород и влажност на въздуха. Така че, да ви възпре от хапване на вкусен хамбургер преди полета може вероятно само мисълта, че консумирате излишен холестерол и това ще се отрази на теглото ви.

  • Алкохол

Добрата стара традиция да се започне ваканцията с отпразнуване в самолета, както се оказва, е вредна. Алкохолът предизвиква дехидратация, това го знае всеки, който поне веднъж се е събуждал сутрин след парти. По време на полет ефектът на алкохола се засилва от факта, че в салона винаги въздухът е много сух. Резултатът – главоболие, махмурлук и „облачно” пристигане на местоназначението. Ако алкохолът ви помага да успокоите нервите си по време на полет, то опитайте се поне да пиете и обилно вода или сок.

  • Карфиол и банани

При излитане налягането в салона на самолета пада, което причинява разширяване на въздуха с около 30 % (точно по тази причина ни заглъхват ушите). Това не е проблем, ако въздухът има къде да се разшири и свободно да излезе. Но ако въздухът няма къде да „отиде” се получава неприятно подуване на корема. Затова не е добре преди полета да се препълвате с плодове и зеленчуци с високо съдържание на фибри, които допринасят за образуването на газове. Това се отнася за широк спектър от продукти: от грах и броколи до банани и царевица.

  • Дъвка

От една страна дъвката и обилното преглъщане на слюнка понякога помагат да се отървете от чувството за заглъхване в ушите. От друга страна, дъвчейки дъвка, вие поглъщате много „излишен“ въздух. Самолетът излита, налягането пада, въздухът в стомаха се разширява и удоволствието от летенето изчезва. Между другото, същото „излишно“ поглъщане на въздух се случва и при пушене. Освен това в дъвките почти винаги се добавя сорбитол, който също може да предизвика образуването на газове.

  • Газирани напитки и кафе

Кофеинът и многото течности са отлична рецепта за неспокойна нощ. Така че, ако искате малко да подремнете в самолета, избягвайте кафе и напитки от типа кока-кола. Още една причина да не се консумират газирани напитки се крие в самото име. Допълнителна порция газове попада в организма, самолетът излита, налягане пада – по-нататък вие вече знаете. 🙂