Това разбира се е личен избор, но за да го направите е добре да знаете какво повече може да предложи един професионалист. Ето малко храна за размисъл:

Цена

България е в икономическа и социална криза, цените непрекъснато растат, а приходите намаляват. В тази ситуация всяко събитие бива преценявано от гледна точка на бюджета му и решението как да се организира зависи от цената. Цената е определяща, а след това идва и осигуряването на качествени услуги за постигане на целите на събитието.
Първата мисъл на много ръководители в тази ситуация е да се премахне посредника (туроператора), така че да се намали цената.

Дали това винаги е правилно?  Туроператорите, които предлагат тези услуги реализират много по-големи обеми от отделната фирма и съответно имат много по-голяма възможност да договарят по-ниски цени с доставчиците на услуги. Освен това те разполагат и с множество резервационни системи, до които Вие като потребители нямате достъп.
Какво става, ако решите да проверите, дали за вашето събитие туроператорът ще ви даде по-добра цена от хотела? Ако вече сте избрали място на провеждане на събитието изпращате запитването на хотела, а също така и на няколко туроператора, които от своя страна също го изпращат на същия хотел. Хотелите би трябвало да изпратят една и съща оферта на всички, като за туроператорите е включена комисионна в цената на услугите.

Да се върнем обаче в България – както знаем всички тук правилата не важат. Много хотели, особено по-малките, предоставят едни и същи цени на всички свои клиенти, независимо дали са туроператори/организатори на събития или фирми. Тогава наистина заплащате повече, ако събитието ви е организирано от професионалист. Защо да го правите? – накратко Качество и know-how.

Качество и know-how

За постигане на целите на събитието Ви по-важно е качеството на услугите, а не цената им. А туроператорът е Вашият гарант за качество. Той е този, който знае къде, как и какво трябва да направи, за да осигури качествени услуги на добра цена и по този начин Вие да постигнете целите си.
Да започнем с мястото на провеждане на събитието Ви – туроператорът има достъп и познания от първа ръка не за едно, а за множество потенциално подходащи за Вашето събитие места. Виждал ги е, знае силните и слабите им места и може да препоръча най-подходящото за вас място, като вземе под внимание всичките Ви изисквания. А може и да Ви изненада с нетрадиционни предложения, които ще направят събитието Ви незабравимо за участниците.
А и всички детайли, които трябва да се имат предвид при организацията на едно събитие – туроператорът ще се заеме вместо Вас. Ще ви предостави своето know-how и ще осигури гладко протичане на събитието. В повечето случаи представител на туроператора Ви придружава по време на събитието и се грижи за детайлите. Какво се случва, ако събитието не следва програмата си, закъснява или избързва? Тогава трябва да местите и кафе-паузите и обяда… Ще кажете – просто е, ще се обадя на човека от хотела, с който сме си говорили до момента. Да, ща се обадите, но дали всичко ще е готово навреме? Без да обиждаме хотелиерите, много по-просто е да се обадите на туроператора, който е с Вас, на мястото на събитието и следи всичко да е навреме и както трябва. А с кой ще говори той и дали няма да се превърне и в сервитьор/барман/готвач (имали сме и такива случаи!), ако ситуацията го изисква не е Ваша грижа. Важното е, че събитието върви гладко и по план и Вие можете да се концентрирате върху участниците, а не доставчиците на услуги.

И така стигаме до най-важното, но и най-неуловимо предимство на професионалиста – грижата за детайлите. При гладкото протичане на събитието ви никога няма да разберете каква дейност е извършил туроператорът Ви, за да го постигне, но веднага ще усетите, ако нещо не е направено. Така че, сигурни ли сте, че можете сами да се погрижите за всички детайли? Можете ли да предвидите къде евентуално нещо може да се обърка и има нужда от допълнително внимание? Към кой доставчик трябва да проявите специално внимание и на кой можете да разчитате, че ще свърши работата си без надзор? А наистина ли това са най-подходящите доставчици за вашето събитие или има и по-добър вариант? Можете ли в деня на събитието да отделите време за всичко? А необходимо ли е?

Както вече казахме цената не определя качеството, но качеството определя резултата от вашето събитие, а туроператорът е Вашият гарант!

Loyal Corporate – с грижа за детайла

Очаквам вашите коментари и запитвания относно организирането на събития 🙂