Време и за последната част от поредицата „22 невероятни места по света“. Ако сте пропуснали другите 2 можете да ги откриете тук – Част 1 и Част 2.

1. “Takinoue Park “, Япония

Паркът  се намира на два часа северно от Asahikawa, Хокайдо, който е  вторият по големина остров в Япония.  Тук можете да се насладите на разходка през живописният парк със свеж планински въздух. Паркът е известен с цветя Takinoue schibazakura (или розово Moss). Малки розови цветя, които спират  дъха са разпределени в над 100000 кв. метра.

2. „Каньонът на антилопата“, САЩ

Каньонът на антилопата се намира в земите на племето Навахо в югозападна Америка и е скрит сред пейзажа на Аризона. Каньонът се е образувал от течащата през скалите вода в продължение на хиляди години.Този вид каньони са доста дълбоки и не толкова широки. Извивките и контурите на каньона на Антилопата се спускат на 46 метра дълбочина.

Геологическите скални формации са разделени на две различни зони. Племето Навахо наричат горната част Tse’ bighanilini, което в превод означава „мястото, където водата минава през скалите”. Долната част е Hasdestwazi  или „спираловидни скални арки” и е по-малко посещавана, тъй като предизвикателството е по-голямо и трябва да се изкачвате по стръмни метални стълби.

3. Езерото „Хилиър“, Австралия

Покрай южното крайбрежие на западна Австралия се намира група от острови известни като архипелага Решерш.На един от тях,наречен Средния остров се е сгушило блестящо,бонбонено-розово езеро.

Езерото е плитко и с диаметър 600м. Оградено е от бели солни отлагания и тъмнозелени евкалиптови гори. Отделено е от тъмносините води на Индийския океан чрез тясна ивица от бели дюни и пясък.

4. Розовото езеро „Ретба“, Сенегал

Необичайно оцветеното езеро се намира на около 20 км от Дакар, столицата на Сенегал. Водата  променя цвета си от бебешко млечно розово до почти кафяво в рамките на деня в зависимост от облачността и дори от силата на вятъра.

Причината е, че оцветяването се дължи на активността, с която цианобактерията във водите му изработва ферментите си. Солеността тук според някои източници била дори по-наситена, отколкото в Мъртво море – 350 грама на литър. Затова удавянето е изключено.

Освен това езерото е плитко – в най-дълбоките участъци дъното е на три метра под повърхността на водата.  А цианобактерията е единственият жив организъм, способен да вирее тук.

5. Лавандулови полета, Франция

Прованс, със своите характерни лилави лавандулови полета, има репутацията на един от най-красивите райони във Франция.

Природните красоти на Прованс са много – живописен пейзаж, изпълнен с лавандулови полета, нагънати хълмове и скали издигащи се в посока на Алпите на север и на запад, плажове по крайбрежието заобиколени от много островчета на юг.

Села и градове се включват в събирането на лавандулата, а от юни до средата на август стартират тържествата и лавандуловите фестивали.

6. Полета с рапица, Китай

Луопинг е малък окръг в източната част на Юнан, Китай, разположен на около 240 километра североизточно от Кунмин, в близост до границата на Юнан с провинциите Гуейджоу и Гуанси.

В началото на пролетта, когато ярко жълтите цветове на рапицата са в пълен разцвет, областта придобива вид на „златно море“ – спектакъл, който е превърнал Луопинг в Меката на фотографите.

Освен за фотографи, цъфналите полета са притегателна сила и за пчелите. Района е национална база за отглеждане на пчели и производството на пчелни продукти. Всяка пролет пчеларите създават палаткови лагери насред рапичните стопанства и събират мед.

7. Планината „Рорайма“, Южна Америка

Планината Рорайма се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана. Тя е част от Гвианската планинска земя в националния парк Канайма, който се разпростира на площ от 30 000кв.км.

Платовидните планини в парка са считани за едни от най-старите геоложки формации на Земята, датиращи от ерата Докамбрий преди 2 милиарда години.

Планината Рорайма е най-високата платовидна планина в Гвиана. Висока е 2772м. и е дълга 14км. Почти ежедневните валежи са създали невероятна екосистема, която включва няколко застрашени от изчезване видове и някои от най-високите водопади в света.

8. Геоложкият феномен „Данксия“, Китай

Данксия е уникален геоложки феномен, който може да се види в югоизточните и югозападните части на Китай. Името му в превод означава „розов облак“ и идва от планината Данксия – един от най-известните примери на този специален релеф.

Цветните пейзажи са се формирали от ерозирал червеникав пясъчник и други сухи седименти, повечето от които датират от Кредения период. Една много особена черта на Данксия е развитието на множество пещери с различни размери и форми.

 

Това е последната част от поредицата „22 невероятни места по света“. Надявам се, че ви е било интересно да получите повече информация за тези невероятни места. Сега е време да планирате и своето следващо пътуване. Лесно е … www.loyal-travel.com