Както вече знаете стартирахме нов проект – „С карта на почивка„. Свидна Динева, управител на Loyal Travel,  разказва малко повече за идеята и самия проект в интервю за в-к „Учителско дело“, което можете да откриете точно тук.  Сега идва ред да ви разкажа малко повече за програмите, които сме включили в проекта.

„Здраве от природата“

По тази програма са подбрани само хотели с минерална вода. Осем дни, далеч от стреса в хармония с природата и лечебните свойства на водата!

[star_list]

  • Чифлик
  • Старозагорски минерални бани
  • Пчелински минерални бани
  • Велинград

[/star_list]

Какво трябва да знаете за село Чифлик?

Село Чифлик е разположено в Северна България на горното течение на река „Бели Осъм “ сред хълмовете на Троянския балкан. Най-ниската част е на 600 м. надморска височина, а най високата е връх „Боба“(1707 м.), връх „Козя стена“(1670м.) който има интересен релеф и е любимо място за посещение. Тук се намират природните (релефни и биосферни) забележителности, част от Национален парк „Централен Балкан“: В резерват „Козя стена“ можете да видите и насладите на еделвайси. Пешеходни маршрути ще ви отведат до седловините Кашка и Маркова ливада, скалните феномени „Ушите“, „Садраната стена“, „Рогачеви камъни“, ерозионните котли на Камачарската река и други. Чифлик е уникален курортен комплекс. Ландшафтът е изключително живописен, с алпийски характер. Съчетанието на планина и минерална вода го прави предпочитано  място за активна почивка. Добре познати са свойствата на минералната вода, да засилва имунната защита на човека и да помага за изчистване на организма от токсините. Стига да се използват правилно, много от минерални води у нас успешно повлияват лечението на тежки заболявания. В близост до село Чифлик се намира термален извор с гореща минерална вода 50°, която има ценни лечебни качества. По състав тя се доближава до тази в Горна Баня, Банкя, Хисар, Момина Чешма и Вършец и може да се използва за лечение при много заболявания: болести на опорно-двигателния апарат, неврологични болести, нефро-урологични, сърдечно-съдови, ендокринно-обменни и алергични заболявания.

Идеи за свободното време, по време на почивката в Чифлик

  • Национална изложба на народните художествени занаяти с международно участие – Орешак
  • Троянски манастир
  • Музей на занаятите гр. Троян
  • Етнографска сбирка с.Чифлик
  • Екопътека „По пътя към еделвайса“
  • Атракционен парк “Айдушкото сборище” – с панорамна гледка към връх “Козя стена”
  • Атракционен въжен парк „Катеричка“ – система от изградени сред дъбова гора въжени стълби, въжета, планински тролеи и др.

Можете да организирате своята лятна ваканция в село Чифлик само за 275 лева –  7 нощувки със закуски и вечери в хотел Блян.

Научете повече за хотел Блян

 

Информация за Старозагорски минерални бани

В центъра на днешния курорт, непосредствено до минералния извор е разкрита праисторическа селищна могила от VІ – ІV хил.пр.Хр., а на 6 км. югоизточно от него, в местността “Мечи кладенец” се намират най-старите медни рудници открити до сега в Европа /края на V хил.пр.Хр./.От проучените 11 рудника е било добивано огромно за времето си количество медна руда. От римската епоха / І – VІІ в.след Хр./ са разкрити и частично реставрирани терми, които заемат площ от 2 500 кв.м., намират се в близост до сегашната баня. Старозагорските бани са изходен пункт за връх Момини гърди и има много възможности за екотуризъм по екомаршрути.

Минералните извори са разположени в района на Старозагорските минерални бани. Водата излиза на повърхността с температура около 40°С и дебит 12 л/сек. от 1600 м дълбочина. Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести. Минералната вода е леко минерализирана, хипертермална с неутрална реакция. Съдържа хидрокарбонати, сулфати, калций, магнезий, силиций, флуор и други микроелементи.

Идеи за свободното време

В околността на курорта се намира местността Богородична стъпка – там има скално образувания наподобяващо отпечатък оставен от женски крак, който според легендата е оставен от самата Богородица. С много любов на мястото е изграден параклис, мястото се счита за свято и лековито. В близост до него се намират и два жертвени олтара от тракийско време. В центъра на курорта има разкопки на древноримска баня. На източната страна на новата баня има и друг археологически комплекс. По пътя за Стара Загора има тракийски медни рудници. Старозагорските бани са изходен пункт за връх Момини гърди и има много възможности за екотуризъм по екомаршрути.

Можете да организирате своята лятна ваканция в Старозагорските минерални бани само за 225 лева – 7 нощувки на база пълен пансион в хотел Тирон.

Научете повече за хотел Тирон

Информация за Пчелински минерални бани

Пчелин е село в Община Костенец, отстоящо на 9 км. от града. Намира се в котловина на Ихтиманска Средна гора. Надморската височина в селото варира между 500 и 700м. Част от него е и курортът Пчелински бани, на 3 км. северно в лоното на Средна гора. Първите сведения за селото датират от турско време. Богат турчин се възползвал от удобното местоположение на района и красивата природа и основал тук чифлик. Името на селището идва от това, че въпросният турчин отглеждал пчели на това място. За основател на самото село се смята пазачът на пчелина, родом от Горна Василица. Смята се, че село Пчелин води началото си от 1780-1790г. Първоначално се наричало Чифлика, но по-късно турчина му дал името Кованлък (на бъл.ез. Пчелин). След отделянето си от Горна Василица селото получава сегашното си име Пчелин.
Минералните извори на района са известни не само в България, но и в Европа. Пчелински бани се намират на 2 км. от едноименното село. Хидротермалната зона се намира на 2 км. североизточно от с. Пчелин и на 8 км. северозападно от гр. Костенец. Курортът е разположен сред красива горска местност в южните склонове на Ихтиманска Средна гора на 700м.н.в. Климатът на курорта е умерено-континентален с подпланински характер. Лятото е топло, но не е горещо. Зимата е умерено студена. Есента е по-слънчева и по-топла от пролетта. Валежите и облачността са умерени, броят на мъгливите дни е сравнително малък. Поради благоприятния климат курортът може да се ползва целогодишно.
Минералната вода в курорта е широко известна с лековитите си качества. За пръв път водата е изследвана през 1904г. Тя е слабо минерализирана, сулфатно-натриева, с увеличено съдържание на флуор и метасилициева киселина. Общият дебит на хидроминералната зона се изчислява на ок. 800 л/мин. Минерална вода свойства: Температурата на водата е 73 градуса по Целзий. Препоръчва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, на гинекологични и кожни заболявания и др.  До селото както и до курорта води нов асфалтиран път. През 2006 г. в центъра на курорта е изграден параклис „Света Богородица”. Живописната природа, спокойствието и гостоприемството на местните жители създават добра предпоставка за развитието на различните видове туризъм – планински, културно-познавателен, селски, спортен, оздравителен и др.

Идеи за свободното време

•  “Траянови врата” – исторически проход край гр. Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян. Намира се на 25 км от Пчелин и на 60 км от София, до магистрала Тракия в Средна гора. Археологически проучвания установяват, че крепостта е разположена върху тракийско селище от бронзовата и желязната епоха. Съоръжението е уникално по конструкция и внушително по своите размери (90/40 метра). Проходът (известен в миналото с наименованието Суки) влиза в историята през X век. На това място през 986 г. цар Самуил разгромява войската на византийския император Василий II по време на похода, който ромейския владетел е предприел за покоряване на България. Огромната арка на римската порта, висока около 18 метра, била запазена до XIX век. Двете островърхи кули, намиращи се на западната страна, са петстенни и много интересни от архитектурна гледна точка. Проходът винаги е имал стратегическо значение и е играел ключова роля през вековете.
• Известният Костенски водопад е разположен на р. Чавча, на 15 км от Пчелин. Височината на пада на водата е около 10 м. Растенията по скалите около водопада са защитени. Естествените пещери и скални образувания наоколо също са защитени от закона.

Можете да организирате своята лятна ваканция в Пчелински минерални бани само за 295 лева – 7 нощувки на база пълен пансион в хотел Виталис.

Научете повече за хотел Виталис

Велинград – Лечебното свойство на водата

Велинград се намира в западната част на Чепинската котловина, свързваща планините Родопи и Рила на 740м. надморска височина. Красивата природа, мекият и приятен климат, над 80 минерални извора. 46 балнеохотела и санаториума, близките разстояния до столицата София (130км) и втория по големина град в България – Пловдив (80км), превръщат Велинград в най-големия и най-посещаван балнеологичен курорт не само в България, но и на Балканите. Поради всички тези достойнства през 2009г. Велинград бе обявен за Спа столица на Балканите.
Градът разполага с най-големия ресурс на минерална вода в страната и на Балканите с общ дебит 143 л/сек. Във Велинград и околността има над 80 извора, в 3 находища на минерални води с различни физикохимична характеристика, носещи името на квартала в който се намират. Минералната вода на извор Чепино, с която са захранени, посредством собствена водопроводна мрежа, балнеокомплекса на СПА Клуб Бор е хипертермална с температура 48оС и с обща минерализация 187 г/л. Характеризира се като хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева, радонова, съдържаща хидросулфид. Дебита на извора е 70 л/сек. Водата е подходяща за питейно, инхалационно и външно лечение, а показанията за профилактика, лечение и рекреация са за заболявания на: опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, дихателна система, обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, бъбречно-урологични, гинекологични, кожни, функционални разстройства на нервната система.
Основни водни ресурси в района са реките, язовирите, карстовите и минералните извори. Многобройните планински потоци и реки – Лепеница, Луковица, Еленка и Власа, се обединяват в Чепинската река, която изминава около 90 км, за да се влее в река Марица. През последните 50 години в района е извършено огромно хидротехническо строителство. Построени са язовирите „Белмекен“, „Доспат“, „Широка поляна“, „Батак“ и „Беглика“. Всички тези обекти се намират в радиус от не повече от 40 км от Велинград и в тях могат да се практикуват различни видове водни спортове и да се използват за риболов.

Идеи за свободното време

  • пещерите Лепеница и Снежанка – на 13 км югозападно от Велинград , Лепеница е дълга 1525 м и има двуетажни галерии, подземна река и езера. Интересно за посетителите е многообразието на сталактити, сталагмити и сталактони, каменни завеси, които се отразяват в кристалните води на езерото. Едно от богатствата на пещерата са пещерните бисери, а пещерните кратери са уникална находка в България. Пещера Снежанка – на 42 км. до град Пещера – Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания.
  • На 14 км. до село Дорково – първия по рода си „Плиоценски парк“ – тук посетителите могат да видят най-голямото струпване на кости на над 20 вида животни на едно място. Заради находището на над 600 кости на площ от 15 кв.м. мястото се превръща в най-голямото находище на Балканите и втората най-значима експозиция от вида в Европа. В Плиоценския парк е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 милиона години. Учени, реставратори и художници са пресъздали реалистична плиоценска обстановка с 10 метрова пейзажна диорама, представляваща умален макет на местността около Дарково в късния плиоцен.
  • Побитите камъни – на 35 км. от Велинград, до село Побит камък се намира скално образувание със същото име. Формата на едрозърнестия гранит напомня на руските матрьошки.
  • На 16 км. от Велинград се намира курортът Юндола, който е подходящо място както за зимен, така и за летен туризъм. 
  • Светилището на тракийското племе беси, посметено на бог Дионис на връх Острец (1369 м н.в.)
  • Язовирите: „Батак” (32 км), „Белмекен” (35 км.), „Беглика” (42 км), в близост са и други язовири „Доспат“ (54 км), „Сърница” (53 км) – които са любима дестинация не само на рибарите, но и на почитателите на планинския туризъм. В близост са и други планински курорти – Цигов чарк (20 км), спортен комплекс „Белмекен” и др.

За Вашата лятна почивка във Велинград сме избрали 2 хотела : [highlight] Спа Клуб Бор 4* [/highlight] и [highlight] Свети Спас 5* [/highlight]

Научете повече за Спа Клуб Бор Научете повече за хотел Свети Спас

В следващите няколко дни ще Ви разкажем повече и за другите 2 програми – „Сила от природата“ и „Вечност от природата„.