Верона… Навярно много от четящите тези редове веднага ще си спомнят имената на младите влюбени от враждуващите семейства Монтеки и Капулети. И точно за това пристигат повечето туристи във Верона, отправяйки се към местата, където се предполага, че са живели, обичали са се и са умрели героите от гениалните творби на Шекспир. Фотографират се и оставят бележки с молби за голямата любов в арката пред къщата на Жулиета.

Нерядко при това истинската Верона остава „зад кадър“ – изумителен град с повече от две хилядна история, улици които помнят стъпките на древни гладиатори, на великия Данте и тропота на копита и средновековни рицари. Град, в който са творили забележителни художници, скулптори и архитекти, на чието наследство можем да се възхищаваме и до днес.

Освен това, Верона е италиански град, радушно откриващ тайните си на посещаващите го, красотата на тази слънчева и щедра страна. За основни ориентири ни служат високите камбанарии на четирите великолепни храма – Сан-Фермо, Катедралният събор, Санта-Анастасия и Сан-Зено. Между другото, за удобство на туристите всички тези църкви могат да се посетят с един билет, а във всеки от храмовете ви предлагат подробен безплатен наръчник с указания за всички съкровища и забележителности.

Къщата на Жулиета, Верона

Къщата на Жулиета

Пиесата на Шекспир е била длъжна да получи физическото си въплъщение във Верона. За това поклонниците на пиесата са потърсили подходящи домове. Един от тях е къщата на рода Капело, който е представен от английския гений като Капулети. За туристите тук е интересно само едно място – дворчето с терасата, под която Ромео е разкрил любовта си към Жулиета. Всяка година тук идват стотици хиляди туристи, за да се докоснат до дясната гърда на бронзовата девойка (казват, че е на късмет) и да оставят на стената листче с послание.

Можете да влезете в двора безплатно, а обиколка на къщата струва 5 EUR. Между другото, балкончето е доста тясно, двама човека едвам се побират.

Къщата на Ромео

Къщата на Ромео по възраст е съпоставима с жулиетината. Но истината е, че подходът към тази къща е доста по-различен и по внимание отстъпва значително на къщата на Жулиета. Собственикът не е поискал да направи от нея културен обект и предпочел да отвори тук ресторант, наречен „Osteria Dal Duca“. Така че цялата романтика е концентрирана върху къщата на Жулиета, а в тази на Ромео можете да отидете на обяд.

Арена ди Верона, Италия

Арена ди Верона

Арена ди Верона е амфитеатър, който е построен от древните римляни. В Италия арената се нарежда на трето място по големина. Огромното съоръжение от розов мрамор е построено през 30г. – преди почти 2 хиляди години! Слава на строителите й, които са работили съвестно – арената е преживяла силното земетресение през 12 век. Тук днес, както и преди стотици години, се изнасят театрални постановки. От юни до август на сцената на Арената се поставят опери. Трибуните могат да съберат около 30 хиляди зрители. Във Верона специално пристигат най-добрите световни гласове на операта, за да излязат на хилядолетната сцена. Казват, че най-добрата постановка на „Ромео и Жулиета“ е именно във Верона.

Сан Зено Маджоре, Верона

Сан Зено Маджоре

Този храм е считан за изключителен образец на романската архитектура не само във Верона, но и в цяла северна Италия. Той е кръстен в чест на архиепископ Зинон Веронски, живеещ в IV век и причислен за добрите си дела към светиите, считан за покровител на Верона. XI в. църквата е силно засегната от земетресение, но е възстановена като фасадата е украсена с огромен прозорец във формата на роза, който се нарича „Колелото на късмета“. Фасадата на църквата е забележителна с прекрасните си пропорции, а готическият портал на входа на базиликата е работа на Маестро Николо (1138 г.) и се отличава с елегантност и стил. Очарованието на църквата се усилва от топлината на златистия камък с мраморни вложки, от който е изградена църквата. Също така са много красиви бронзовите порти с изображения на сцени от Стария и Новия завет, направени в края на XI и началото на XII век. Най-необичайна и интересна е скулптурата на Свети Зинон – цветна статуя, изработена XIII век, която наричат „Смеещият се Зено“.

Площад на Синьорията, Верона

Площад на Синьорията

Площадът на Синьорията е заобиколена от великолепни дворци, а хармоничният му облик се формира главно в епохата на управлението на фамилията Скалиджери. Големият дворец Скалиджери с черни дроздове по фасадата е бил започнат през XII век, но изграждането му е продължило десетилетия. По-специално в двореца е живял Данте Алигиери, на който е предоставено убежище след изгонването на поета от Флоренция. Паметникът на Данте е разположен в сърцето на Площада на Синьорията, а на неговото име е наречено и едно от старинните кафенета, чиито интериор е запазен от XIX век.

До двореца Скалиджери се издига най-красивата и хармонична сграда на площада – Лоджия дел Консилио, построена в края на XV век. Вторият етаж на сградата се издига върху стройни аркади и завършва с корниз, украсен с мраморни статуи на известни римски деятели, включително Катул и Плиний.

Дворецът с градината Джусти

Такива дворци с красиви градини като Джусти има във всеки голям европейски град – това е подарък от Средновековието. Веронската е отворена за посетители през 16 век. Посетителите с изумление разглеждат градината с множество скулптури, която огражда дворянските покои. Специално внимание създателите на парка са обърнали на статуите. Заедно с кипарисите те създават една забавна картина. Казват, че Гьоте, разхождайки се из градината, толкова бил впечатлен от дърветата, че ги споменал в своите стихове. В градината има и лабиринт. Според легендата, ако влюбените се открият един друг в него, ще живеят дълго и щастливо.

1 коментар