Докато има любов и романтични отношения, ще има и търсене на романтични пътувания – градове и цели страни, идеално подхождащи за онези, които искат да пътуват и да стигнат по-далеч от родните места с най-скъпия за тях човек. Но къде да отидат? Нашият екип се спря на тези 10 дестинации.

1. Париж (Франция)

Париж, Франция

Париж оглавява подобни списъци вече много десетилетия – Мулен Руж, Айфеловата кула, цъфтящите кестени, топлите нощи, но това не е всичко. Освен това Париж има няколко „моста на влюбените“ и безброй замъци, посещавани от влюбени двойки. Те са толкова много, че парапетите на някои вече започват да не издържат на теглото, поради което управата на града настоятелно моли туристите да ограничат селфитата на тях.

Идея за среща: на чаша чай в най-известната и луксозна сладкарница в Париж, а и в цяла Франция – Ladurée. Бонус е, ако успеете да попаднете в известната Кадифена стая на втория етаж.

2. Венеция (Италия)

gondola-ride

Да се поцелува на гондола, преминаваща под известните венециански мостове си е „програма минимум“ за всяка уважаваща себе си двойка, отправяща се на романтично пътуване. А после и на моста, гледайки плуващите отдолу гондоли. Като се има предвид, че мостове в града не са малко, определено няма да скучаете във Венеция. Важно: Прочетете тази статия преди да тръгнете към Венеция!

Идея за среща: разбира се, това трябва да бъде пътуване с гондола, а и много гондолиери приемат заявки за частни любовни „разходки“, по време на които те изнасят серенади.

3. Брюж (Белгия)

Bruges-Brugge-Rozenhoedkaai[1]

Да се отправите към Брюж е възможно по различни причини, в това число и от романтичен характер. Накратко казано това е истинска средновековна приказка, в която можете да влезете веднага. И трябва да се отбележи по-достъпна, отколкото Венеция и каналите на Брюж, макар и по-малко, също ги има. Можете да се поцелувате под топлите майски дъждове, а не сред силния задух на Средиземно море.

Идея за среща: Музеят на бирата! Още повече, че там ще ви дадат iPad mini в качеството му на „екскурзовод“ и ще ви пуснат в специална стая за дегустации.

4. Будапеща (Унгария)

Влюбени в Будапеща

Относително евтино, красиво (без съмнение), приятно за ушите (какви концертни зали!) и вкусно (стотици кафенета). И нощният живот не спира дори и през зимата, а титлата „Източен Париж“ не се дава просто така.

Идея за среща: разходка по брега на река Дунав, чиито води при Будапеща, за разлика от други европейски градове, не са толкова замърсени.

5. Флоренция (Италия)

Флоренция, Италия

Вторият италиански град в списъка ни и това е напълно заслужено. Столицата на италианската епоха на Възраждането е прочута със своята шокиращо прекрасна архитектура и „привлича“ дори тези, които изобщо нямат никаква представа за историята на културата. А още в града можете да се качите на велосипед и да покарате из регион Тоскана с неговите лозя и пасторални пейзажи.

Идея за среща: насрочвали ли сте си някога среща на Централния пазар? Не? Тогава трябва да започнете с Mercato Centrale (Централният пазар) на който се продава може би най-добрата храна в Италия и където ще можете лесно да се сдобиете с кошница за пикник.

6. Прага (Чехия)

Прага

Столицата на Чешката република е добра за всичко, включително и за романтично пътуване. Особено, ако не страните от нощен живот извън спалнята.

Идея за среща: кога за последно сте били на куклен театър? В Чехия те не са само за деца и посещението на едно такова представление ще остави във вас гарантирано силно впечатление.

7. Лисабон (Португалия)

Лисабон

Романтична среща на границата на Стария свят и Новия свят – кое може да бъде по-романтично? Страхотна архитектура, голям брой места за разходки, космополитен дух и достъпност за хора и с по-тънки портфейли – това са основните преимущества на града. На 25 минути път с кола от него се намира Синтра,“столицата на романтизма“, възпята от самия Байрон като „възхитителен рай“.

Идея за среща: посетете квартал Белен и прекарайте там целия ден. Отлични морски гледки, величествени паметници, прекрасни манастири, отлична кухня…

8. Уелингтън (Нова Зеландия)

Уелингтън, Нова Зеландия

Едно от най-неочакваните направления в нашия списък може би, но просто „задължително“ за тези, които са луди по творчеството на Питър Джаксън. Освен „наследство“ от „Властелинът на пръстените“ и „Хобитът“ в това кътче на Нова Зеландия ще откриете невероятна природа и отлично развита индустрия по експлоатацията на тази девствена природа – ако сте двойка любители на поредицата култови филми няма да ви е скучно!

Идея за среща: Embassy Theater – това е мястото, на което бяха направени световните гала премиери на „вече сами знаете кои филми”. Можете да погледате там филм с чаша вино в ръка – нещо, което е задължително за една добра среща.

9. Бат (Великобритания)

Бат, Англия

Най-романтичният град в Англия е заобиколен от пасторални пейзажи и е известен с факта, че предлага услугата разходка с въздушни балони по време на която често млади хора правят предложения за брак (така че, ако сте жена и ви поканят да се повозите на балон в Бат…). Освен това, именно тук е живяла и писала Джейн Остин, авторката на книгите „Гордост и предразсъдъци“ и „Разум и чувства“.

Идея за среща: обиколка из околностите с кола под наем мислим, че е достатъчно романтична идея. Особено в Бат.

10. Маракеш (Мароко)

Маракеш

Маракеш – червеният град, а червеното е цветът на любовта и страстта. Оживените пазари, уханието на подправки в храната и във въздуха, ярките цветни дрехи и къщи, достатъчно „екшън“ и необичайни приключения… това е идеалният град за тези, които търсят в романтичното пътуване ярки емоции.

Идея за среща: можете да пояздите камили в пустинята, но по-добре е да посетите някой от многобройните хамами (турска баня), които са в изобилие в Маракеш и има за всеки вкус и портфейл.