Кефалония е най-големият остров в Йонийско море, с площ 737 кв. км. и се намира между островите Корфу и Лефкада. Кефалония се явява първи пункт по маршрута към Италия и съответно винаги е заинтригувала тези пътешественици, които искат да минат по пътя на легендарния Одисей или просто да се запознаят с красотата на Йонийско море.

Кефалония | Loyal Travel Blog
Нашият екип днес ще ви срещне с един остров, който сякаш се издига от морето, постепенно появявайки се на хоризонта. Първо се вижда планинската верига Aenos, заобиколена от черни борове, а след това се появява и самият остров – безкрайни заливи и разкошни плажове, рамкирани от наситено сините води на Йонийско море. Кефалония е остров, пълен с тайни, контрасти и изненади, дължащи се на неговата геоложка структура и особен характер на неговите жители. Тук хората пътуват много, това са силни, активни и практични хора, съчетаващи в себе си нежност и грубост, любезност и дързък хумор. Веднъж приели ви, спечелилите ли тяхното разположение, винаги ще се чувствате тук като у дома си.

Аргостроли, Кефалония | Loyal Travel Blog
Столица на острова е Аргостоли – модерен град с богато културно наследство. Сред най-важните геоложки феномени е пещерата Мелисани – подземно езеро с диви гълъби, излитащи когато слънчевите лъчи проникнат вътре през широките отвори. Друга забележителност е пещерата Дрогарати с червени сталагмити и сталактити. Интересно зрелище може да се види в Аргостоли – това е пещерата Агиос Теодорос, където огромни количества морска вода извират от земята и изчезват в земните пукнатини, за да се появят отново, преминавайки под земята 17 км към езерото Мелисани.

Цветя и плодови дървета покриват острова като го изпълват с изключителни аромати. Тук живеят много птици: патици, чапли и лебеди, които обикновено гнездят в залива Ливади в Ликсури и в лагуната Кутавас в Аргостоли. На южния бряг на острова снася яйца известната костенурка карета-карета, а северните скали се обитават от средиземноморски тюлени.

Пещерата Мелисани, Кефалония | Loyal Travel Blog

История

От 1500 г. до 1797 г. Кефалония е важна стратегическа точка за венецианския флот. През 1757 г. столицата е преместена в град Аргостоли. Оттогава островът преминава към французите, които са посрещнати тук като освободители. От 1809 г. се установява господство на британците. Известният каменен мост Drapanos, свързващ Аргостоли с противоположния бряг, е построен през 1813 година. През 1815 година е подписан договор, според който островът преминава под британска защита. Кефалония е присъединена към Гърция през 1864 година. С течение на времето, след многобройни завоевания, Йонийските острови са натрупали огромно историческо наследство. Този факт слага отпечатък и върху темперамента на хората, които живеят на тези острови.

Кухня

Опитайте местната кефалонийска кухня сред чиито основни ястия са салата с чесън (или чеснова паста), хляб с чесън, запечен със зехтин, сирене с чесън, пълнени домати със сирене, задушен заек, прясна риба на скара. Също така, не пропускайте да се насладите на местните баници: с треска, с октопод, със сирене, с лук.
Какво да си донесете от Кефалония
Ние ви съветваме да си закупите оттук мед от мащерка, боров мед, зехтин, сирене, местни сладкиши: мандола и мандолато, ароматни билки, бродерии, хубаво вино.

Най-интересните места в Кефалония

  • Миртос – най-красивият плаж с изумрудено море, бял пясък с малки камъчета.
  • Catavothres – един от редките феномени: огромните количества морска вода проникваща в земята при Агиос Теодорос, която се появява отново в близост до селцето Karavomilos.
  • Абатство Kipourei – разположен в уникално място, откъдето можете да наблюдавате най-красивите залези. В абатството се съхраняват древни византийски икони, семейни ценности и т.н.
  • Xi плажа – един от най-красивите плажове на острова с червен пясък и чисто море. В близост е известната скала Kounopetra.
  • Аргостоли – съветваме ви да посетите библиотеката Koryalenios – една от най-големите библиотеки в Гърция, разположена в близост до Историческия музей и Музея на фолклора.
  • Фискардо – великолепно традиционно селце, в пристанището на което могат да се видят много яхти, пускащи котва в тази красива местност.
  • Мелисани – невероятно красивото подземно езеро със сталактити.
  • Дрогарати – най-интересната пещера със сталактити и сталагмити, с прекрасна акустика. Тук понякога дори има концерти!
  • Планините Aenos – планините с тъмно зелени борови дървета, растящи по склоновете, която венецианците са наричали „Monte Nero“ (в превод – черна планина).
  • Мозайките при Скала – Скала е име на село, намиращо се в южната част на острова. Тук, в резултат на разкопки, са били намерени останки от римска вила с добре запазена мозайка от 2 век пр.н.е.
  • Абатството на Свети Герасим – мястото, където е живял Свети Герасим, покровител на острова. Всички жители на острова се събират тук на 20 август и 20 октомври, за да присъстват на службата в абатството.

о. Кефалония | Loyal Travel Blog