Плитвички езера

plitvicka-jezera-0[1]

Системата на Плитвичките езера се намира в подножието на Динарските планини. Тук, в безводния карстов район на скали и варовикови плата, река Корана изсипва своите води от височина 113м., а стъпаловидно на нея са поставени 16 големи и малки езера. Всяко един от тях се прелива в другото чрез каскадни водопади. Височината на най-високия плитвички водопад достига 80 м.
През зимата цялата долина се покрива със сняг, водопадите се превръщат в ледена завеса от висулки, а езерата наподобяват искрящо сини огледала. С настъпването на пролетта природата оживява: цветът на водата се променя от езеро към езеро, от водопад на водопад, представяйки невероятна палитра от нюанси – от изумрудено зелено до опалово-тюркоазено.
Може да се каже, че Плитвичките водопади са уникални: те се различават от повечето други водопади в света. Преградата между езерата вместо да се руши с годините, напротив – расте непрекъснато поради отлагането на нови слоеве варовик от водата. Всяка година водопади падат от по-високо – с 10-30 мм.
В долината има множество пещери, които са изключително живописни. Те се превръщат в убежище за всякакви живи същества: раци, насекоми, паяци, прилепи. Доста интересна е флората и фауната в околностите на Плитвичките езера. Тук има мечки, рисове, вълци, видри. От птиците на първо място трябва да се спомене сокола-скитник, бухал, глухар, земеродно рибарче и орел. По горските поляни от време на време могат да се видят изчезващи в Европа цветя – орхидеята, наречена дамско чехълче.
В момента Плитвичките езера и територията около тях е обявена за национален парк, те са защитени територии. Тази мярка ще помогне да се запази възможно най-дълго уникалното природно кътче.

Пещерата Постойна

Постойна

Постойна е една от най-големите и най-красивите пещери в Европа.  Намираща се на около 10 километра край словенския град Постойна, в непосредствена близост до Динарските планини, простиращи се по протежение на източното Адриатическо крайбрежие. Предоставя велик лабиринт от зали, коридори, площадки, тунели и канали, за съществуването на които човечеството е научило в средата на миналия век.
В момента пещерата е оборудвана с всичко необходимо за улеснение на туристите. Теснолинейка с дължина на трасето 7 км позволява на посетителите да посетят най-отдалечените кътчета на пещерата, без да губят време и усилия, за да преодоляват трудностите, пред които са били изправени първите изследователи на Постойна.
Тук сякаш самата природа си е организирала изложба на най-добрите експонати. Могат да се наблюдават сталагмити и сталактити с причудливи форми, каменни образувания, изваяни от ръката на природата.
В един момент теснолинейката се гмурва в тъмен тунел и вече е на ръба на стръмна скала. Далеч долу са кипящи води на река Пивка, която преминава през пещерата 9 км и излиза на повърхността, вече с името Уница. Тук влакчето спира и туристите, ако имат късмет, може да видят тук уникална амфибия. Тези същества прекарват целият си живот под земята в тъмнина и затова са слепи.
Следва да се отбележи, че сред забележителностите, разположени в Европа, пещерата Постойна може да се сравни само с италианската система от пещери Фрасаси. Тя се радва на същия успех сред туристите.

Екскурзии в Хърватия

4 КОМЕНТАРИ