Величествени сгради, разказващи своите многовековни истории, редица паметници, почитащи важни национални герои и пленителният хоризонт на възхитителната река Дунав! Съчетайте всичко това с оживените местни булеварди, множеството заведения и бурния нощен живот и ще получите колоритната картина на неповторимата Будапеща – перлата на Европа!

По брега на река Дунав

За да се насладите максимално на уникалната атмосфера, която ви очаква в унгарската столица, непременно трябва да посетите нейните най-популярни кътчета.

Започнете вълнуващата си разходка от една от най-емблематичните сгради, скити в сърцето на Будапеща – Парламентът. Освен че монументалната му фасада ще ви остави без дъх, зданието ще ви очарова и с това, че е една от най-големите парламентарни сгради в света. Най-високата постройка в столицата се извисява над популярния площад „Лайош Кошут“, точно на брега на река Дунав.

Уникалното здание е изградено в изящен, готически стил. Постройката представлява прекрасно съчетание от две напълно идентични, симетрични зали. Едната й част се използва изцяло за политически цели, а за разлика от нея – другата е предназначена за осъществяването на туристически обиколки.

Парламентът-в-Будапеща
Парламентът в Будапеща / Снимка: https://www.alwayswanderlust.com/the-parliament-building-in-budapest/

За следваща спирка можете да изберете крепостният хълм „Будавар“ с Рибарските кули. Сигурни сме, че мястото ще ви допадне, най-вече защото ще станете свидетели на неописуемо красива панорамна гледка към Дунав и Пеща.

Ако сте привърженици на удивителните пейзажи и приятните усещания, то тогава непременно се разходете с панорамно корабче по необятната река Дунав. Запечатайте редица неповторими спомени от живописните картини, които ще се изрисуват пред вас!

Из удивителните красоти на Будапеща

Не пропускайте също да посетите катедралата „Св. Матияш“. Римската католическа църква е разположена точно пред рибарския бастион, в сърцето на замъка на Буда. Мястото носи името на най-популярния унгарски владетел, като под покрива на зданието са почетени и двете сватби на крал Матияш – за Катрин от Попобради и за Беатрис от Неапол.

Освен „Св. Матияш“, другата унгарска катедрала, която трябва да посетите е „Св. Ищван“. Катедралата представлява католическа базилика, издигната в чест на първия унгарски предводител. С огромните си размери, храмът е една от най-големите църковни сгради в Унгария.

Следващата уникална забележителност, на която трябва да се насладите е Цитаделата. Величественото укрепление се намира на върха на хълма Гелерт и води началото си още от 1851 година. Съоръжението е издигнато от Хабсбургите, с цел Будпеща да бъде защитена от нападения. Днес Цитаделата е сред най-предпочитаните атракции в унгарската столица, най-вече заради неповторимата гледка към Дунав, която осигурява!

Вижте екскурзията „Будапеща и Виена – духът на Европа

Друг притегателен център за туристите е известният Площад на героите, в центъра на който можете да откриете Мемориала на хилядолетието. Мястото представлява уникален ансамбъл от възхитителни монументи, построени в чест на 1000-годишното съществуване на Унгария. Площадът отдава почит на важни национални лидери, останали в историята на страната.

Ако пък сте любители на шопинга, то тогава непременно се насочете към известният булевард „Ракоци“ и улица „Ваци“. Там, в продължение на стотици метри, ви очакват множество магазини и разнообразни ресторанти и кафенета.