Вече писахме за „Топ 8 на най-красивите места в Хърватия„, както и за „Чудесата на природата в Хърватия„. Днес е време да разкажем за нашите ТОП 20 забележителности, които всеки трябва да посети при пътуването си до Хърватия!

1. Дворецът Диоклециан

Дворецът “Диоклециан” в Сплит е най-добре запазения архитектурен паметник от времето на свещената Римска империя. Истината е, че за определяне на това съоръжение е много по-подходяща думата „град“. Заема огромна територия, която се равнява на 38 000 кв.м.

2. Плитвички езера

Една от най-посещаваните природни забележителности в Европа – Плитвичките езера, се намира в централната част на Хърватия. И това не е изненадващо: през 1949 г. живописните езера получават статут на национален парк.

3. Амфитеатърът в Пула

Основна забележителност в хърватската Пула и може би в цяла Хърватия е величествения древноримски амфитеатър от 1 век от нашата ера, който местните наричат просто „Арената”. Тук наистина има на какво да се възхитите: Арена Пула гордо носи титлата на шестия по големина амфитеатър в света.

4. Бриони

Бриони, Хърватия – Loyal Travel Blog

Бриони (Brioni) са група от острови пред западния бряг на Истрия. Островите са отделени от континенталната част с пролива Фазан и се намират на 6 км от Пула. 14 от тях имат статут на национален парк. На най-големия остров има няколко хотела и отделни вили.

5. Древноримският град в Солин

На 5 км от Сплит се намира основаният от Цезар римски град, някога разрушен от племената на аварите и славяните, но всеки днес има възможността да се докосне до неговите руини на територията на град Солин.

6. Княжеският дворец в Дубровник

Княжеският дворец, Дубровник

Интересна архитектурна и историческа забележителност в Дубровник е Княжеският дворец (или Двореца на ректора). Това е доста сдържана по екстериор сграда, построена в готически стил, която по-късно е обогатена с ренесансови детайли.

7. Архипелагът Корнати

Това е наистина един от най-запомнящите се пейзажи в света, особено ако гледате архипелага от птичи поглед. Не е чудно, че хърватите са решили да запазят тази красота за потомствата, обявявайки островната група за национален парк.

8. Крепостта Клис

Само на 10 минути път с кола от Сплит се намира най-голямото отбранително съоръжение на Хърватия, удивителната крепост Клис, невероятната история на която е известна на всеки жител на страната.

9. Крепостта Ловриенац

Крепостта Ловриенац понякога се нарича „Дубровничкия Гибралтар“. Това е укрепено съоръжение и театър, намиращ се извън източната част на градската стена. Крепостта е разположена на скалист склон с височина 37 метра над морското равнище.

10. Национален парк „Крка”

Национален парк „Крка” включва седем красиви каскади от водопади, два старинни манастира, невероятно живописни пейзажи и чувство на единение с природата, което не е възможно да се предаде с думи. Разположен в Северната част на Далмация, недалеч от град Шибеник.

11. Локрум

Малък остров, който има славна история и неведнъж се е появявал на страниците на историческите хроники. Локрум носи и страховито-романтичното прозвище „Прокълнатия“. Някога тук е издигнат Бенедиктински манастир, в който се е спасил след корабокрушение Ричард Лъвското Сърце.

12. Националния парк остров Млет

Най-горският остров в Хърватия, където дърветата покриват 70% от сушата, просто не може да не се превърне в национален парк. Така се и случва: на 12 ноември 1960 година „Зеленият остров“ официално е обявен за национален парк.

13. Пакленица

За алпинистите национален парк Пакленица е като сладко за мухите. Местните планински върхове, главозамайващи каньони и изумителна природа просто не могат да оставят безразлично сърцето на всеки любител на планината.

14. Пиратският град Омис

снимка: blog.ansharphoto.com

Този старинен град-пристанище е разположен на около 25 км от Сплит, там, където изумрудено-зелената река Цетина се среща с Адриатическо море. По времето на древните римляни той се е наричал понякога Онеум, понякога Алминиум, а в Средновековието и Алмисиум, докато не попада в 15 век под властта на Венецианската република.

15. Национален парк „Рисняк”

снимка: croatiareviews.com

Намиращ се само на 15 км от Адриатическо море и от най-популярните плажни курорти, този национален парк е наистина перлата на Хърватия. Един от най-рядко населените райони на страната, съвсем малък по своите размери, Рисняк крие множество невероятни красоти и редки представители на флората и фауната.

16. Северен Велебит

снимка: croatia-tips.com

Разнежвайки се под ярките лъчи на хърватското слънце, заобиколени от идиличната природа, малко хора знаят, че само на няколко километра от тях живеят мечки и вълци, а ехото се връща от осмата по дълбочина карстова пещера в света.

17. Катедралата „Възнесение на Дева Мария” в Дубровник

снимка: croatiareviews.com

Църквата „Възнесение на Дева Мария” в Дубровник в сегашния си вид съществува от началото на 18 век. Според историческите документи предишната романска катедрала е била изключително луксозна църква с купол, богато декориран със статуи.

18. Улица „Страдун” в Дубровник

снимка: www.private-guides.com

Страдун (или в италиански стил – Плаца) е главната улица на Дубровник, покрита е с варовикови павета и отворена само за пешеходци. Улицата е дълга около 300 м и пресича Стария град от едната градска стена до другата.

19. Фонтанът „Онофрио”

снимка: Wikimedia

През 1436 г. правителството започва изграждането на система от акведукти, възлагайки строежа на Андресиус Булбито от Трамонте и Онофрио Джордано дела Кава. Но във всички документи като архитект се споменава само дела Кава, така че фонтаните на Дубровник са получили неговото име.

20. Францискански манастир в Дубровник

снимка: www.likealocalguide.com

Големият комплекс на Францисканския манастир в Дубровник се намира в началото на „Страдун”. Страничната фасада на манастирската църква е обърната към главната улица на Дубровник, а самият манастир се разпростира на север по протежение на градските стени до кулата Минцета.

2 КОМЕНТАРИ

  1. През това лято на 2017 г. Националният парк Кърка пострада от пожар, но въпреки това е един от най-препоръчваните за посещение.Остров Локрум в близост до Дубровник може би заслужава повече внимание от колкото градът. Пиратският град е Омиш, а не Омис 🙂 А Северен Велебит и като цяло планината е опасна за самоинициативи. От фонтанът в Дубровник през лятото можете да си долеете студена вода в стъкленото шише или да си намокрите шала и замотаете, тъй като със всяко лято жегата там е все по-силна. Приятно пътуване!