Лондон е сред най-скъпите градове в света. Пристигащите тук имат две алтернативи: да се разорят, настанявайки се на хотел в центъра или от транспорт, ако са в покрайнините. Но пък в Лондон можете да прекарате една седмица, разглеждайки забележителности без да похарчите за това нито пени.

В действителност безплатните забележителности в столицата на Обединеното кралство са толкова много, че дори има цели сайтове, посветени на тях. Loyal Travel проучи и избра 14 от най-добрите.

За да разберете как да стигнете до правилното място е възможно да ползвате удобния сайт на обществения транспорт на Лондон.

  1. The Scoop
  2. Колекцията Уолъс
  3. Кенсал Грийн
  4. Британският филмов институт
  5. Хапстед Хийт
  6. Аби Роуд
  7. Биг Бен
  8. Ъгълът на ораторите в Хайд Парк
  9. Музеят на Виктория и Албърт
  10. Смяна на караула
  11. Галерията „Тейт Бритън“
  12. Националната галерия
  13. Природонаучният музей
  14. Британският музей

The_Scoop[1]

1. The Scoop

The Scoop – откритият театър в комплекс More London при моста Тауър бридж. В топлото време на годината тук се провеждат фотоизложби, концерти, представления и прожекции на филми. Публиката е много колоритна и даже може да ви бъде по-интересно да гледате хората, отколкото това, което се случва на сцената. В амфитеатъра има 800 седящи места, но се заемат много бързо, затова е по-добре да отидете предварително.

Адрес: 2A, More London Riverside, Tooley St, London SE1 2DB

The_Great_Gallery_In_the_Wallace_Collection,_London_in_July_2012[1]

2. Колекцията Уолъс

Прекрасна колекция от картини, скулптури, оръжия, мебели. Няколко века тези шедьоври внимателно и с вкус са подбирани от графовете на Хартфорд, докато вдовицата на последния от тях, Ричард Уолъс, не завещава колекцията на британската нация. В Колекцията на Уолъс има много шедьоври, включително платна на Рубенс и Тициан. При посещение на музея, със скромна по стандартите на лондонските мерки колекция (общо 5 хиляди експоната), не е лошо да си отделите поне 2-3 часа.

Адрес: Hertford House, Manchester Square, Лондон, W1U 3BN

Kensal_Green_Cemetery_view_December_2005[1]

3. Кенсал Грийн

Посещение на гробището не е толкова мрачна идея, колкото изглежда на пръв поглед. Поне в Лондон. Уникални гробници и паметници правят старинните лондонски гробища повече подобни на музеи на скулптурата и архитектурата под открито небе.

Адрес: Harrow Road, London, W10 4RA

BFI London IMAX

4. Британският филмов институт

В Британския филмов институт (BFI) постоянно се провеждат интересни изложби и събития. Почти всички те са платени, но най-главното й съкровище – медиатеката – може да се изследва безплатно. В медиатеката са събрани немислимо количество архивни видеозаписи, филми и телевизионни предавания. Например, тук можете да видите запис на Олимпиадата в Лондон: но не тази от 2012, а „олдскул“ – от 1908 г. Също да прелистите архива на новините на BBC 50 години назад. Носете си личен документ с датата на раждане, може да ви поискат на входа.

Адрес: Belvedere Road, South Bank, London SE1 8XT

Fav08[1]

5. Хампстед Хийт

Красив парк с романтични алеи, поляни и езерца. От парка се открива толкова прекрасна панорама на Лондон, че тук закона забранява да се строят сгради, които ще закриват гледките. Мястото е популярно, а в летните уикенди са заети не само пейките, но и всички тревни площи в близост до тях.

Адрес: близките до парка метростанции – Golders Green и Hampstead.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Аби Роуд

С тази туристическа забележителност на Лондон вариантите са два. Или името му ви говори нещо (Бийтълс, Пинк Флойд, U2) и не си тръгвате от Лондон без да сте стъпили на зебрата. Или не ви говори нищо и тогава да ходите просто няма смисъл.

Адрес: 3 Abbey Road, NW8 9AY (кръстовището с Grove End Road).

3[1]

7. Биг Бен

Малцина са тези, които си тръгват от Лондон без селфи на фона на Биг Бен. Най-добрите места за снимки със символа на Лондон: от другия бряг на Темза, от Уестминстърския кей или от площада на Парламента пред паметника на Уинстън Чърчил.

Адрес: Westminster, London SW1A 0AA

Deserted_Speakers'_Corner_-_Singapore_(gabbe)[1]

8. Ъгълът на ораторите в Хайд парк

Истински символ на демокрацията, възникнал още през XIX век и съществуващ до ден днешен. В този ъгъл на парка всеки може да сподели от трибуната своите идеи или дори да изнесе проповед. Ироничното е, че от тази трибуна са говорили не само Джордж Оруел и Маркъс Гарви (деец на световното движение на негрите за права и освобождение), но се говори даже Ленин и Маркс.

Хайд парк си струва да се посети, дори ако не смятате нито да се изказвате, нито да слушате. Това е много уютен и приятен парк в центъра на Лондон с добре поддържани тревни площи, подрязани храсти и лебеди в езерата.

Адрес: Speakers’ Corner се намира на кръстопътя на Park Lane и Cumberland Gate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Музеят на Виктория и Албърт

3000 години история на човечеството в предмети на дизайна, интериора и декоративно-приложното изкуство. Керамика и бижута, картини и мебели, дрехи и книги – в музея „Виктория и Албърт“ са събрани експонати на повечето култури по света.

Адрес: Cromwell Road, London, SW7 2RL

Бъкингамски дворец - Караул

10. Смяна на караула

Още една забележителност, която се стреми да отметне всеки турист в Лондон. Шоуто наистина е внушително и зрелищно. Церемониите се провеждат на три места. Бъкингамският дворец е най-популярното от тях. Смяната на караула тук започва в 11:30 часа, но ако искате да видите нещо и да направите добри снимки, по-добре елате поне час по-рано. Втората церемония се провежда пред замъка Уиндзор, на 35 км от центъра на Лондон (в 11 ч. всеки ден от април до юли). Третата смяна на караула се провежда всеки ден в 11 ч. (неделя в 10:00 часа) пред сградата на Конната гвардия. Актуални разписания и дати за провеждане на церемониите може да научите на сайта на Британската монархия (да, има и такъв сайт).

interior-1[1]

11. Галерията „Тейт Бритън“

В „Тейт модърн “ са представени творби на художници от цял свят от 1900 г. до наши дни. И думата „обикновен“ вероятно е последното нещо, което може да ви дойде в главата, когато го посетите. Галерия „Тейт Бритън” е по-строга и консервативна, тя с право се гордее с най-голямата в света колекция от произведения на британски художници от класическия период.

Адрес: Tate Modern – Bankside, London, SE1 9TG; Tate Britain – Millbank, London, SW1P 4RG

National_Gallery_London_2013_March[1]

12. Националната галерия

„Езерото с лилиите“ на Моне, „Слънчогледите“ на Ван Гог, „Мадоната на скалите“ на Леонардо да Винчи, „Съдът на Парис“ на Рубенс, „Мадоната с карамфилите“ на Рафаел – с такъв списък от шедьоври Националната галерия на Лондон не се нуждае от реклама. Музеят се намира в сърцето на Лондон, а точно срещу главния вход има още една безплатна забележителност – паметникът на адмирал Нелсън.

Адрес: Trafalgar Square, London, WC2N 5DN

London_Natural_History_Museum_Panorama[1]

13. Природонаучният музей

Динозаври, динозаври, динозаври!

Лондонският природонаучен музей е важен бастион на дарвинизма (между другото, някои от експонатите е събрал лично Чарлз Дарвин). Десетки милиони експонати, колекции от минерали и пеперуди, вкаменелости и растения, модел на синия кит в пълен размер. Децата в този музей ще бъдат просто щастливи, а и много възрастни прекарват тук по цял ден вместо планираните два часа.

Адрес: Cromwell Road, London, SW7 5BD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

14. Британският музей

Ако ви е било интересно в Ермитажа, планирайте цял ден (а понякога и два) за разглеждане на Британския музей. Най-посещаваният музей в Лондон и един от най-големите музеи на света е събрал под един покрив уникални експонати от цял свят – от Розетският камък и „Диамантената сутра“ до гигантски статуи от Великденските острови и гравюри на Гоя. Подробна информация за колекциите и работното време – на сайта на музея.

Адрес: Great Russell Street, London, WC1B 3DG