Съвсем наскоро излезе дългоочакваният пети сезон на сериала „Игра на тронове„. Ние отлично разбираме, че известните фентъзи забележителности – Черният замък, Кралският чертог, крепостта Уинтърфел и Драконовият камък не съществуват на географските карти, но все пак можете да стигнете до тях. На нашият екип тази разходка донесе истинско удоволствие и ние от Loyal Travel решихме да ви разкажем къде да намерите пейзажите на Седемте кралства.

irish-coast-by-globeimages[1]

Великобритания

Великобритания, и по-точно Северна Ирландия, се превърна в основно място на снимките на „Игра на тронове“. Драматични ирландски пейзажи с десетки крепости, епични плажове, скали и поляни, превърнати в идеален фон за битки, кланови разпри, състезания и официални празници. Именно тук, близо до Белфаст, се намира прототипът на крепостта Уинтърфел. Родно гнездо на Старков става замъкът Уард от XVIII век и неговият вътрешен двор. А в първите епизоди на сериала снимките са били в шотландския замък Даун, който наистина изглежда като Уинтърфел.

В планините Морн са били заснети пейзажите на дотракийския град Ваес Дотрак. На плажа Даунхил снимачният екип издига сцената с изгарянето при Драконовия камък, а кариерите на Магераморн в близост до град Ларн се превръщат в гигантска „декорация“ за Черния замък. Там, в кариерата, са заснети част от сцените, които протичат зад Стената, които по-късно са обилно обработени с компютърни специални ефекти. Железните острови в сериала това в реалния живот е заливът Балинтой.

Dubrovnik-Island-Croatia[1]

Хърватия

Снимките на третия и четвъртия сезон на „Игра на тронове“ са в Дубровник, в Стария град, който перфектно подхожда за ролята на Кралския чертог. По средновековните улички са заснети сцените с гражданите и златните плащове, а къщите с бели стени и червеникаво-жълтеникави покриви се превръщат в именията на богатите и аристокрацията. Впечатляващ декор за снимките се оказват и Княжеският дворец, Ловренац, дворецът Спонца и кулата Минчета. На остров Локрум снимачният екип разполага измисления град Хвар (в който със своите дракони идва актрисата Денерис Таргариен). А ботаническата градина Арборетум Тръстено се превръща в място за разходки на благородното кралско семейство, по време на които се обсъждат клюки и заплитат всякакви интриги.

OurLadyofLourdesMaltaGozo[1]

Малта

Вторият по големина малтийски остров с името Гозо е избран за снимките на сватбата на Денерис Таргариен и хал Дрого. Грях би било ако не се използват за фон на тържеството известният Лазурен прозорец – арка от огромни скали, надвиснали над морето. Уви, снимките са нанесли сериозни щети на екосистемата на природните забележителности, поради което правителството на страната, според слухове, показва вратата на операторската група (по тази причина следващите сезони са заснети не в Малта, а в Хърватия).

Освен Гозо в първите епизоди на сериала, както следва попадат Медина и Валета – с техните крепости, старинни кули и заплетени улици. Тези градове сякаш са се консервирали във вековете и са идеални за заснемането на исторически филм. „Игра на тронове“ само допълва огромния списък от филми, които са били заснети тук. В това число са „Гладиатор“, „Троя“, „Шифърът на Леонардо“, „Одисей“, „Юлий Цезар“ и други филми.

Game-Of-Thrones-Locations-Iceland-3[1]

Исландия

В страната с хилядолетни ледници създателите на сериала са решили да разположат Вестерос – земи, намиращи се отвъд великата Стена, която предпазва хората от белите бродници. Сцените с Нощната стража и сблъсъците са заснети в гигантския национален парк Ватнайокул, известен със своите вулканични езера, над 800-метрови ледници и извънземни пейзажи. Попадат в „Игра на тронове“ и суровите гледки на вулкана Ейяфятлайокутъл и пещерата, в която си организират среща Игрит и Джон Сноу. Още едно важно място на снимките е езерото Миватн, образувало се преди повече от две хиляди години. Предприемчиви исландски туроператори вече са започнали да продават до него екскурзии „по стъпките на героите от телевизионния сериал“.

amzerzy

Мароко

Заливът, към който се отправят търговците на роби в търсене на армията на Денерис Таргариен, това в реалността е мароканският Есувейра (където преди векове наистина е съществувал пазар на роби). Рибарското градче със симпатичната крепост се превръща в прототип на град Астапор – там Денерис се сдобива с войници, които нарича „Неопетнените”.

Няколко сцени са заснети и в подножието на Атласките планини. Местните красоти отдавна притеглят холивудските режисьори. В околностите на града са построени декори за такива кинохитове като „Гладиатор“, „Александър“, „Принцът на Персия“. Но все пак, най-впечатляващата постройка по тези краища е берберският град Аит-Бен-Хаду с дръзко стърчащите си кули. Преди векове градът е служил като убежище за берберите, а сега се е превърнал в любимо място на американските режисьори за снимките на исторически филми.

1 коментар