Пътуването изисква известно време, пари и ментални усилия. Както във всяко голямо дело, при него също има препятствия, които често носим в главите си. Екипът на Loyal Travel се спря на шест основни страхове, с които обикновено се сблъскват пътешествениците (или тези, които искат да бъдат като тях). И, разбира се, съвети за това как да ги преодолеете.

Страх от летене

Една от най-разпространените фобии е страхът от летене със самолет. И дори да изпишем 20 страници супер дребничък текст за това, че самолетът е най-безопасното средство за придвижване и всеки ден милиони хора се издигат във въздуха и така нататък, и така нататък… това няма да промени нищо. Ако вие наистина много силно се боите да летите, могат да ви помогнат само професионалисти – страхът от летене успешно се лекува. А ако просто се „побоявате“ от самолети, опитайте с различни малки трикове – дихателна гимнастика, четене на увлекателна книга по време на излитане, слушане на успокояваща музика със затворени очи. Изобщо всичко, което може да ви разсее и успокои!

Страх от пътуване сам

Страхът от самотата е голяма работа сам по себе си, но вече и в „компанията“ на перспективата да се окажете сами в чужда страна, сред чужди хора става… Но, всъщност, не е чак толкова зле. Да пътувате сам може да се окаже дори по-интересно, отколкото пътуването по двама или в компания – така по-лесно ще се запознаете с нови хора и ще попадате на необичайни места. По-бързо ще правите запознанства, настанявайки се в хостели. Да, и това по-евтино! И ако все пак за вас е важно да не пътувате сам, то на пазара е пълно с групови пътувания.

Страхът от незнанието на езика

Ситуацията, в която се намирате в непозната страна и ви говорят на непознат език, може сериозно да разклати равновесието на всеки. Толкова сериозно, че някои хора от страх да не попадат в нея предпочитат изобщо да не напускат родната страна и никога не се отправят на екскурзия или почивка зад граница. За да се преодолее този страх е нужен физически и психологически инструментариум. Преди всичко, заредете се с търпение, а също и със способността да не приемате всичко лично. Прибавете към това и Google Translate, разговорник и няколко предварително заучени вежливи фрази на езика на страната, която се готвите да посетите и проблемът ще бъде почти решен. Всичко, което ви остава е да превключите от чувството на безпомощност към желанието за решаване на проблема.

Страх от непознати болести

Благодарение на медиите и интернет всеки се превърна в експерт по болести и съвсем точно знае и е сигурен, че в друга страна го чакат много опасни бактерии и вируси. В действителност, това е вярно само отчасти. Първо, има региони, в които наистина лесно може „да хванеш нещо“. Ако планирате екзотично пътуване, консултирайте се с вашия личен лекар, той или тя ще ви кажат за кои ваксинации трябва да помислите. Ако пътувате към достатъчно „нормална“ страна, ще бъде достатъчно да се придържате към основните правила – да си миете ръцете, да ползвате мокри кърпички и дезинфектиращи средства, никога да не пиете прясна вода и да не ядете това, което предизвиква отвращение у вас на място, където ви е неприятно да бъдете. И, да, не забравяйте – човек е много издръжлив, а неговата имунна система е винаги на стража.

Страх от непозната храна

Много хора се страхуват от екзотични ястия, но нямат сили да противостоят на общото схващане: „Е, трябва да пробваш какво ядат местните“ или под натиска на компанията. Всъщност този страх доста лесно може да се разсее – преди екскурзията или почивката, до която и да е страна, влезте в интернет и прочетете за кухнята на държавата, в която отивате. Вижте от какво и как приготвят основните ястия. Може въобще да не ви се прииска да ги опитате, а може би – напротив. Във всеки случай това вече няма да бъде просто страх „да изядете нещо, което не знаете какво е“, а „информирано нежелание“ да похапвате, макар и сготвени, хлебарки, примерно. А това вече е съвсем друго, когато сте информиран и можете да избирате.

Страх за личната безопасност

Друга страна, други хора (и външно, и „вътрешно“), друг език и дори друг език на жестовете не ви помагат в движение да разберете и да се справите с опасностите. Като цяло ситуацията е, както казва един добър приятел, „отивай и бъди готов да удариш първи, ако стане нещо“. А ако не умееш и не искаш да удряш. Какво да правиш? Първо, трезво оценявайте рисковете. Има страни, доста популярни сред пътешествениците, в които обективно съществува повишена опасност. Например, не трябва да влизате в арабските квартали в Париж или гетата на големите американски градове, особено през нощта. Ако сте жена, не бива да пътувате сама в Индия, Бразилия и дори в Мексико, защото може да е опасно в нетуристическата им част. Но в повечето страни в туристическите градове все още е доста безопасно. На второ място, не трябва да се притеснявате да вдигате „шум“ – ако се наложи викайте и бягайте, защото както знаем „лошите момчета“ не харесват шума, а и краката винаги са по-надеждни от юмруците. На трето място, може би наистина е време да се запишете на курсове за самозащита и да научите базови неща? В края на краищата, това е полезно не само при пътуване.