Париж е една от най-скъпите столици. И затова най-често срещаните грешки на туристите в града на любовта се изразяват не само в разочароващите впечатления, но и в значителните парични загуби. Loyal Travel ще ви разкаже на коя маса не бива да сядате, къде трябва да пазите джобовете си и кога не трябва да използвате таксита.

Грешка 1: Да вярвате, че скъпото е най-добро

Чашка кафе за 10 евро е често срещано явление в кафетариите някъде в Монмартр или на Елисейските полета, където има много туристи по всяко време на годината. Местните жители кафе за толкова пари едва ли пият. Достатъчно е да свиете малко встрани и да се отбиете в някое кафене съвсем не с туристически вид, където звучи френска реч, за да се насладите на превъзходно кафе на по-приемлива цена – три пъти по-ниска. Чаят в Париж, между другото, не е по-евтин от кафето.

Грешка 2: Да седнете на неподходяща маса

Посядайки на кафе по време на разходка из града, обърнете внимание на това как е сервирана масата. Ако на масата са подредени чинии и прибори за хранене, то означава, че е предназначена за пълноценен обяд или вечеря. Ако желаете да се ограничите само с кафе с десерт или нещо друго за пиене, трябва да седнете на неподредена, празна маса. Между другото, ако се настаните на лятна веранда или навън, напитките може да се окажат по-скъпи, отколкото при поръчка вътре в заведението.

Грешка 3: Да резервирате хотели в съмнителните, криминални райони на Париж и да не наблюдавате вещите си в центъра на града

Да се настаните в хотели из парижки райони, отдалечени от центъра, е евтино, но затова пък не особено безопасно. Кварталите около Северна и Западната гара, Белвил, Менилмонтан постепенно се превръщат в етнически гета, населени с бежанци от бедните страни. Обстановката в тези райони е специфична: мръсотия, шум, жрици на любовта, разхождащи се по улиците дори и през деня, престъпни елементи, които се радват на всеки турист със скъп фотоапарат или чанта с отварящ се джоб. Ако бюджета ви за пътуване не позволява да се установите в хотел в центъра, по-добре намерете обзаведен апартамент, отколкото да се настанявате в хотел в покрайнините.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че и в отделни места в центъра на Париж шансовете да останете без пари и ценни вещи са твърде високи. Любимите места на джебчиите са покривът на катедралата Нотр Дам, асансьорът на Айфеловата кула, търговските центрове Galeries Lafayette и Printemps, залата с „Джокондата“ в Лувъра.

Грешка 4: Да не си пазите билетите за пътуване в градския транспорт до края на пътуването

В парижкото метро билетът трябва да се запази и да ви е подръка: контрольорите проверяват почтеността на пътниците на изхода на метрото, кръстовищата между станциите или дори във вагоните на влаковете. Глобата за ненамерен в дълбините на джоба или чантата билет е над 40 евро. Карта за пътуване Paris Visite за метро, автобуси, трамваи, крайградски влакове и въжения лифт на Монмартр, действаща в рамките на централната част на Париж за 5 дни ще ви струва много по-евтино.

Грешка 5: Да се наядете само с кроасани

Ние всички си загубваме ума, когато видим златния полумесец от бутер тесто и няма как да се лишим от такова лакомство. Но би било голяма грешка да се ограничавате в Париж само с хапване на кроасани, когато тук има толкова много изискани сладкарски изделия, които не са толкова добре известни, но са напълно достъпни.

Насладете се на въздушните бадемови френски ореховки (макарони). За разлика от плътните кокосови бисквитки със същото име в Съединените Щати, френските ореховки-деликатес могат да бъдат с всеки цвят на дъгата и да имат доста екзотични вкусове. Състоят се от две целувки, свързани помежду си с вкусен крем ганаш. Сред парижани има сериозен спор къде макароните са по-вкусни: традиционните розови на улица Pierre Hermé, карамелените с морска сол в Laduree или оранжево-червените на Gérard Mulot.

Грешка 6: Да ползвате такси в час-пик

До 11 часа преди обяд и в периода от 16 до 20 часа из Париж е най-добре да се движите пеша или с метрото, но не и с такси, тъй като по това време френската столица се превръща в истински ад. Парижките таксита работят с брояч и пътуването в задръстванията ще се окаже твърде дълго и с неморално висока цена.