Истанбул е отличен вариант за пътуване зад граница за два-три дни. В сърцето на бившия Константинопол има завидно количество забележителности.

Ето къде в този турски мегаполис може да намерите най-добрите ресторанти, паркове и гледки:

Разгледайте азиатската част на Истанбул

Европейската и азиатската част на Истанбул са разделени от Босфора. Голяма част от забележителностите се намират в европейската част на града, но пък в азиатската можете да си починете от туристите, да посетите автентични пазари, да откриете отлични рибни ресторанти, да се поскитате по тесните улички и симпатични плажове.
Екскурзионните лодки по Босфора тръгват от Галатския мост. Маршрутът преминава покрай двореца Долмабахче, моста на крепостта Румели Хисар, рибния пазар и ресторанти в Саръйер. Последната точка е Анадолу Каваъ, където край развалините на Генуезката крепост Черно море се среща с Босфора. Вместо дълга разходка, можете да изберете кратка обиколка за два часа. Най-икономичният вариант е да се качите на пътнически ферибот до азиатската страна и да се върнете обратно.

Не жалете време за екскурзия до „Света София”

До 360 година на това място е бил езическия храм на Артемида. Император Константин е поставил на негово място малка църква в чест на Света София. А през VI век, според легендата, в съня на император Юстиниан се явил ангел с план за изграждането на нов голям храм. Изграждането на най-красивата църква в Мала Азия е продължило пет години и всички приходи на империята по това време едвам покривали стойността на строителството. В средата на XV век войските на султан Мехмед II превземат Константинопол, след което до храма Света София са пристроени минарета и той се превръща в мюсюлманска джамия. Златен полумесец сменя кръста, оставащ на купола до 1935 г., когато от катедралата е решено да се направи музей.

Обиколете пазара Капалъ чарши (Гранд базар)

Гранд базар е сред най-старите и най-големите пазари в света (на турски „капалъ чарши“). Представлява своеобразна туристическа атракция с планини от килими и черги, с лампи от цветно стъкло и безброй други „автентични“ турски сувенири – заслужава да се види. Да се пазарите е възможно, но въпреки всичко ще ви излезе сравнително скъпо, така че по-разумно е да не се впускате в покупки тук.

Хапнете морска храна

В Истанбул има няколко рибни пазара и множество рибни ресторанти. Най-посещаваните от туристи, разбира се, са около Галатския мост, с великолепни гледки към залива Златен рог и Босфора. Не забравяйте да опитате главния хит на уличната храна – балък екмек (рибен сандвич). Това е питка, в която продавачите поставят салата и пържени рибни филета.

Полюбувайте се на Горгона Медуза при водохранилището Цистерна

Питейната вода в древния Константинопол са съхранявали в цистерни и са транспортирали към жилищата по акведукта. В града към днешния ден са открити 40 подобни резервоара. Най-известният от тях се намира в близост до храма Света София. Името му е Йеребатан сарнъджъ. Спускане в подземието започва от малка кирпичена къща. В подземието е хладно и влажно. От тавана и стените капе вода. Прожектори осветяват 336 опорни колони. Върху блоковете, на които е изобразена главата на Медузата със змии вместо коса, строителите са се развихрили смело: те умишлено са ги завъртели, така че никой повече да не се бои от вкаменяване от погледа на тези демони.

Прекарайте поне една вечер в парка Гюлхан

Дълго време за огромния парк при двореца „Топкапъ“ не е полагана никаква грижа. Но през 2001 г. той е бил затворен за генерална реконструкция, която продължава две години. Ландшафтни архитекти и градинари са се постарали и над почвата, и върху оформлението. Разположен на лек склон, паркът днес представлява уютно място с пейки, удобни алеи, фонтан и пешеходни мостове.

Изкачете се до акведукта на Валент

Под светлината на вечерните прожектори това съоръжение изглежда особено загадъчно. Сводестият акведукт е увековечил името на император Валент и е построен по време на неговото царуване през IV век. Водата е минавала по оловни тръби, което е довело до отравяне на потребителите с олово. Това натравяне е продължило чак до 19-ти век, след което акведуктът е загубил своята приложна стойност. Смелчаци туристи или просто двойки влюбени се изкачват на върха на акведукта по един от разрушените зидове. Това е незаконно, но полицията не гони никого, най-важното е от прилива на чувства някой да не изпадне на магистралата.