Виното може да бъде „мъжко” и „женско”, така смятат експертите. Разбира се, това не означава, че ако една жена харесва букет „мъжки“ вина, то тя не може да им се наслади. Въпреки това, да поднесете такова вино на жена не се препоръчва (дори и ако достатъчно добре я познавате) – възможно е вашият подарък да се изтълкува като обида.

И така, кои са тези „женски“ вина, с какво се отличават от „мъжките“?

Loyal Travel разузна и установи, че всичко е много субективно. Някой възприема жената като крехка, по детски наивна и тогава „женското“ вино ще е по-скоро сладко, някой я намира за скромна, мила и тогава вкусовите и ароматни нюанси трябва да са меки. Няма спор по въпроса обаче, че истинското „женско“ вино трябва да е задължително притегателно, примамливо, всепоглъщащо. Като страст.

В областта на страстта за всепризнати експерти се считат французите, така че в романтично пътуване по пътя на виното, в търсене на най-добрите образци на „женското“ вино, е най-правилно да се отправите към регионите на Франция.

Шампанско!

Да се говори за „женски“ вина и да не се спомене шампанското, е невъзможно. Пенливото вино, макар и създадено не за дами, се оказва истинско „женско“ питие. Създадено по метода на пробата и грешката от монаха бенедиктинец Дом Пиер Периньон в сърцето на район Шампан. Това име е останало в историята, превръщайки се в марка на великолепното бяло вино с игриви мехурчета (известният Dom Pérignon).

Да се стигне до Шампан е възможно директно от Париж. Районът се намира в северната част на Франция (150 км от столицата) и е хълмиста местност, разположена от двете страни на река Сена (някога тази земя е била морско дъно). Наситеността на земята с минерали придава на пенливите вина особен финес и вкус. Климатът се формира от студените ветрове на Атлантическия океан (средната годишна температура е около +10 С). Но „вечно лошото време“ има и предимства: гроздето узрява бавно и при гроздобер плодовете са все още доста кисели, което е добре за пенливите вина.

Многобройните туристи са привлечени от този край не заради климата или историческите паметници (въпреки, че тук има какво да се види), а именно от шампанското. В провинцията са се фокусирали върху производството на пенливите вина с марки Dom Pérignon, Perrier-Jouët, Veuve Clicquot, Ruinart, Pommery, Moët & Chandon.

Божоле

Червените вина Божоле се произвеждат от специален сорт Gamay в южната част на Бургундия. Тази хълмиста местност е най-романтична от всички винарски региони. Тук можете спокойно да се насладите на красотата на пейзажа, разглеждайки избите. Плътното, сочно, пивко божоле се произвежда от грозде, отгледано по склоновете на Централния френски масив, принадлежащ към долината Сона. Премествайки се на север, лекото вино губи „женствеността си“ и става истинско „мъжко“ – с тръпчив и леко тежък вкус.

Тук си заслужава да посетите Saint–Amour – това е най-северният регион на лозята, която е с неизменна популярност сред влюбените. Вината са живи, ярки, с аромат на вишни, треви и подправки, с мек и хармоничен вкус. За най-„женско” се смята виното от регион Фльори (Fleurie). То се произвежда от грозде, отгледано върху гранитни почви. Букет, наситен с аромати на цветя, съблазнява с нотки на сухи рози, червени горски плодове, касис и праскова.

Крал Ризлинг

Съвсем различно нещо представлява винарският регион Елзас (Alsace), разположен в североизточната част на Франция. Тук ясно се усеща влиянието на Австрия и Германия (Елзас дълго време е бил в състава на Германия). Лозята са разпръснати по хълмовете и гледат към река Рейн. Тази местност е защитена от северните студени и влажни западните ветрове. Елзас е с най-сух климат в цяла Франция и най-слънчева есен. Разнообразните почви тук допринасят за отглеждането на богатата вкусова палитра от сортове грозде.

За крал на виното в Елзас определено се счита ризлинга (Riesling). Сред тези вина има широка гама от вкусови нюанси и съдържанието на захар е различно – от сухи до полусухи и сладки. Вината ризлинг са от малкото бели вина, които се отличават с дълголетие – комбинацията от висока киселинност и сладост позволява на вината добре да остаряват като подобряват своите качества с напредване на възрастта. Елзаските ризлинги се характеризират с плътен, леко минерален вкус. Сухите са леко остри, полусухите и сладките – с нежни, наситените тонове на зрели плодове.

Опитвали ли сте шабли?

Регион Шабли (Chablis) е разположен в северната част на Франция в Бургундия. В стария град със същото име всяка година през есента идват хиляди туристи, за да се насладят на белите вина, произвеждащи се само тук. За известното шабли е нужно шардоне. Този сорт прави виното многопластово и изискано – тайната е в почвите. Както и Шампан, тази почва се оформя след като морето се оттегля. Изобилието от варовик изпълва виното с букет от минерали, а трудните климатични условия допринасят за бавното зреене на гроздето и го насищат с богат аромат.

И за десерт – сотерн

За най-известното сред „женските“ десертни вина, може би, се счита сотерн – белите вина от Бордо (Bordeaux). Районът се намира на Атлантическия бряг на Франция. Благодарение на топлия и влажен климат по време на прибирането му гроздето се покрива с благородна плесен. Точно такива презрели, покрити с благородна плесен гроздове са необходими за сотерн. Реколтата се събира на няколко пъти и само ръчно. Младите сотерн вина са с изразен плодов аромат и се характеризират като остри. Старите увеличават своята пивкост, стават все по-закръглени и плътни.

Разбира се, този обзор не обхваща всички винарски региони на Франция, в които можете да опитате интересни „женски“ вина. Пътувайте и намерете своя регион!