Амстердам е сред най-посещаваните европейски столици сред туристите. Столицата на Холандия е едно от най-големите пристанища в света и най-големият град на страната. Името му произлиза от две думи: „Амстел” и „дам”, което означава „Бент на река Амстел”. За политическа и административна столица се определя Хага, а Амстердам е официална столица на кралство Нидерландия – финансов и културен център.

От древни времена градът има слава на разпътен и порочен. Но истинското лице на Амстердам е строго и благонравно, нашарено от много бръчки – свидетели на великата история на столицата на Холандия. Забележителностите тук са безброй, а ако разполагате с малко време, то изборът къде да отидете ще е сложен.

Главната разлика на Амстердам от други столици на Европа са множеството нетипични и нетрадиционни музеи: на татуировките и марихуаната, на еротиката, на секса, на мъченията. И, разбира се, Амстердам е известен с кофи шоповете и смарт шоповете – места за дегустация и продажба на леки наркотици. Но за тях в друга статия.

По-долу ще ви представим списък на най-интересните исторически забележителности на Амстердам:

[star_list]

Музеят на Ванг Гог, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Музеят на Винсент Ван Гог

Арт музеят е изцяло посветен на творчеството на най-известния холандски художник. В амстердамския музей на Ван Гог е събрана най-богатата колекция от платна на великия художник – над 200 творби. В експозицията на музея са представени албуми с негови скици, ескизи, писма. Музеят е толкова впечатляващ, че привлича вниманието дори и на тези, които познават Ван Гог само със „Слънчогледите“.

Кварталът на червените фенери, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Кварталът на червените фенери

Съществува още от XIV в. В миналото на настоящото му местоположение са били разположени фабрики за дестилация. Започнала е активна търговия по море с останалия свят и се появили много богати моряци и търговци, покрай които съвсем естествено започнали да се навъртат дами с не толкова благопристойно поведение. През 2000 г. Холандия официално легализира и узаконява проституцията. Изключително атрактивно и притегателно място за милиони туристи целогодишно, привличайки с „любовните кабинки” на жриците на любовта.

Рейксмюзеум, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Държавния музей (Рейксмюзеум)

В музея, който се намира в ефектен неоренесансов дворец, са изложени предмети на изкуството, свързани със Златния век на Холандия. Освен картини на Рембранд и други мастити художници, в музея се съхранява изящна колекция от порцеланови изделия. Държавният музей Рейксмюзеум е истинска съкровищница на европейското изкуство.

Музей на корабоплаването, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Музей на корабоплаването

В музея се намира най-богатата колекция от морски кораби в света. Амстердамският музей на корабоплаването се е установил в сградата на старинния арсенал, който преди това е принадлежал на холандския военен флот. Един от най-интересните експонати в музея на корабоплаването в Амстердам е дървения шлеп на крал Вилхелм I, построен през XIX век.

Амстердамските канали | Loyal Travel Blog

  • Амстердамските канали

В Амстердам има повече от 160 водни канали, общата дължина на които надвишава 75 километра. Амстердам често е наричан холандската Венеция и сравняван с руския Санкт Петербург, шведския Стокхолм, датския Копенхаген и белгийския Брюж. По време на разходка по каналите на Амстердам можете спокойно да се насладите на уникалната архитектура на стария град и да си представяте как са изглеждали тесните улички в миналото.

Музей на Хайнекен, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Музеят на бирата Хайнекен

Увлекателната експозиция на музея запознава посетителите с историята на известната холандска марка бира и процеса на нейното производство. Музеят се намира в помещението на бившия бирен завод на Хайнекен, който е основан в средата на XIX век. Дегустация на пенливата напитка е неразделна част от посещението.

Кулата на Монетния двор, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Кулата на Монетния двор

Монетната кула е в непосредствена близост до постройката на стражата и през XVII двете сгради са използвани за монетен двор, откъдето се е появило и името на площада, намиращ се до кулата. Изящната кула, която се извисява над Монетния площад през XV век е била част от крепостните порти на Амстердам.

Площад Дам, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Площад Дам

На централния площад на Амстердам се намират Кралския дворец, Новата църква (огромна постройка в готически стил) и прочутият музей на мадам Тюсо. В продължение на векове на площада се е провеждала церемонията по коронация на холандските монарси и е използван като централен градски пазар. Централният площад на Амстердам местните жители наричат просто бента. Точно така се превежда името на площад Дам. Холандците са изградили на това място бент през XIII век, който по-късно се разширява, слагайки началото на целия град.

Вонделпарк, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Вонделпарк

Това е най-големият обществен парк в Амстердам и обхваща площ около 48 дка. Тук има голям брой живописни езера и разнообразен вид дървесни видове. Улични артисти често организират в парка различни пърформанси. През 70-те и 80-те години на миналия век във Вонделпарк са живели хипита, а днес е любимо място на жителите на града за каране на велосипеди, ролкови кънки или просто разходки.

Къщата-музей на Ана Франк, Амстердам | Loyal Travel Blog

  • Къщата-музей на Ане Франк

Преследвано от нацистите семейството на Ане Франк през Втората световна война е намерило убежище в Амстердам. И макар историята да не е с хепи енд, тъй като все пак са заловени, историята е изключително разтърсваща и човешка. Именно тук 13-годишното момиче започва да води известния си дневник. Къщата е била определена за събаряне след войната, но жителите на града са се застъпили за запазването й. Посетителите на музея могат да влязат в укритието на Ане Франк чрез въртящи се шкафове.

[/star_list]