Соренто (Sorrento) е разположен на 50-метрова тераса, разкриваща възхитителна гледка към морето. Тук няма суета и многолюдни тълпи, а къпането в морето не е основна цел, а по-скоро приятно допълнение към всичко останало. От туристическа агенция Loyal Travel установихме, че основното предимство на Соренто е самата природа: пейзажите, морето, растителността и лечебния въздух. Курортът е идеален за тези, които искат да съчетаят развлечения на плажа с интересна екскурзионна програма. Тук е идеалното място да помързелувате, да се радвате на живота и да не усетите как се изнизва и без това краткия отпуск. Един от вариантите за приятно изкарване: през лимоновите горички да се спуснете към рибарските селца и да опитате там паста с морски дарове.

Неслучайно малкият град Соренто, южно от Неапол, е бил любимо местенце на литературни гении и известни творци, видни художници и легендарни създатели на музика, представители на аристокрацията и кралски семейства. Соренто са обичали Гьоте, Дикенс, Ницше, Стендал, Росини и Менделсон, Казанова и Карузо.

Трябва да споменем задължително, че символ на Соренто е лимонът. Освен това, трябва да се отбележи, че сорентските лимони са в пъти по-големи от тези, които сe продават при нас и определено по-вкусни. Цитрусовите плодове в Соренто растат навсякъде и от тях местните околности се изпълват с невероятен аромат.

Развлечения и забележителности в Соренто

Може би основната атракция на Соренто е катедралата Дуомо, намираща се в центъра на града на главната улица „Via Corso”. Основната кръстообразна сграда на църквата е построена през 11 век, но за времето на своето съществуване храмът е претърпял далеч не една промяна. Фасадата на катедралата, която може да се види и днес, е била изградена през 18-19 век и представлява ярък образец на неоготическия стил. Отвътре църквата е украсена с фаянс, дърворезба и стенописи, създадени от неаполитански майстори. В катедралата Дуомо е запазена кръщелен съд, в който в средата на 16 век е кръстен италианският поет Торквато Тасо. Специално внимание туристи заслужават камбанарията на катедралата Дуомо, както и монтираните по нея древни керамични часовници, правещи камбанарията още и часовникова кула. Известната камбанария съхранява в себе си духа на византийската епоха.

Разхождайки се из Соренто, непременно посетете Стария град. Разгледайте площад „Сан Антонио” (Piazza San Antonio) и разположената там базилика „Сан Антонио” (Basilica di San Antonio). Недалеч от площада има бюро за информация, където можете да получите безплатни листовки, карти, както и график за движение на местния транспорт.

piazza-tasso[1]

Продължаваме с разходката из Соренто. Площад Тасо (Piazza Tasso) е главното място за сбор на всички туристи. На този площад се намира статуята на светия мъченик Антонио (Monumento a S. Antonio), покровител на град Соренто. Там също е и създадена в края на 19 век паметник на Торквато Тасо (Monumento a Torquato Tasso), великия италиански поет. На площад Тасо заслужава вниманието на туристите и църквата „Chiesa di S. Maria del Carmine”, построена през 14 век. Съвсем близо до площад Тасо се намира уютният ресторант „Карузо“, чиято главна атракция е ретро грамофон.

Не можем да оставим без внимание и построената през 18 век църква „Сан Франческо” (Chiesa di San Francesco), в която има невероятно живописни цветни галерии. От малка градина, разположена в близост до църквата, се открива незабравима гледка към залива на Неапол. А във вътрешния двор от 13 век, който е неразделна част от храма, всяка година се провежда известният фестивал „Сорентско музикално лято“.

Ако искате по-отблизо да се запознаете с историята и живота в Соренто, то е задължително да отидете в известния Museo Correale di Terranova, разположен на улица Via Correale в сграда от 18-ти век. Посещавайки Соренто, също така, не забравяйте да разгледате великолепния дворец Palazzo Verniero, изпълнен в арабско-византийски стил, дворецът Кореале (Palazzo Correale) с бароковата църква и много древен произход, както и двореца Palazzo Arcivescovile, обграден със защитна стена срещу пирати. Не оставяйте без внимание стария манастир Monastero di S. Paolo, пренасяйки се чак в 9-ти век.

И накрая, от пристанище Марина Гранде (Marina Grande), можете да стигнете до островите Капри и Иския, а също така да направите екскурзия до живописните крайбрежни градове Неапол, Позитано, Амалфи. А защо не и легендарният град Помпей.