Топлото и ласкаво море – тази фраза вече може да се счита за клише… Въпреки това „топло“ – това е до късмет, а вече и „ласкаво“ – това впечатление често е измамно. Към морето трябва да се отнасяте сериозно и дори да плувате добре – това не е достатъчно. За да не станете жертва на „ласкавото море“ и да не се удавите в него, трябва да знаете и спазвате елементарни правила за безопасност, с които екипът на туристическа агенция Loyal Travel ще ви запознае.

Първо правило: следете флаговете!

В световната общност съществува система за предупреждение за сигурността на плажа с помощта на флагове. Техните цветове съвпадат с цветовете на светофара – зелено, жълто, червено.

Зелен уведомява, че морето в този момент е спокойно, заплаха за къпещите се няма. Жълт флаг призовава към повишено внимание: не трябва да плувате надалеч и да плувате сам. Червен флаг – това е пълна забрана за къпане, тъй като на даденото място и в даденото време е опасно. Понякога се слагат два червени флага – на повишена опасност и забрана не само за къпане, но и да се ходи към морето.

Червеният флаг предупреждава за различни опасности, идващи не само от високите вълни, както понякога се мисли, но и от морските обитатели, като например медузи, акули или подводни течения. Затова се доверете на професионалистите спасители и не си позволявайте да преценявате състоянието на морето сами.

Второ правило: общоизвестно на всички!

За това, че не бива да се къпят и плуват в нетрезво състояние, знаят всички. Въпреки това, статистиката неумолимо показва: повечето инциденти по плажовете се случват точно с пияни къпещи се. Нетрезвият човек не е в състояние обективно да прецени ситуацията, за да разчете силите си, което води до плачевни последици. Това правило, вярваме, не се нуждае от допълнителни коментари!

Трето правило: не рискувайте и не се панирайте!

По време на приливи и вълнения не трябва да плувате далеч в морето. В такова време във водата се образува много опасно мъртво вълнение. Заради него често къпещите се потъват. Водата може с голяма сила да подхване плуващия и да започне да го носи навътре, в открито море. Човек при това положение нерядко започва отчаяно да гребе към брега и остава без сили. В такива случаи е необходимо да не изпадате в паника и да се опитате да плувате успоредно на брега, за да избягате от мъртвото вълнение. Ширината му е обикновено не повече от 2-5 метра. Ако сте попаднали във водовъртеж, най-доброто средство е да съберете достатъчно въздух и да се гмурнете като се опитате рязко да се отклоните настрани.

Много често в подобни опасни ситуации попадат тези, които плуват зад шамандурите или извън специално обозначените територии за плуване. Опасността се увеличава, когато човек не умее добре да плува, но и излишно доверявайки се на надуваеми дюшеци или пояси. Те могат да спаднат или се спукат, а далеч от брега това е много опасно.

Не се паникьосвайте в трудна ситуация. Знаейки и изпълнявайки тези прости правила, ще можете да избегнете неприятности и нещастни случаи в морето или океана и най-важното – да се върнете у дома отпочинали, загорели и щастливи.