Римини

Римини е най-посещаваният и популярен морски курорт на Адриатическо море. Добри плажове тук има, както в самия град, така и в околностите на курорта, способни да задоволят вкуса дори и на най-взискателния турист. Несъмнено прекрасно място за отдих на всички възрасти, предоставяйки възможност за една незабравима и лежерна почивка.

Курорт номер едно по крайбрежието на Адриатика се намира в региона Емилия-Романя. Тук са най-добрите плажове на Италия с кадифен пясък, простиращи се на 32 километра крайбрежна ивица.

Римини е много популярен не само сред любителите на плажа, но и сред ценителите на историята, тъй като разполага с множество интересни исторически забележителности от момента, когато римляните основават тук своя колония.

Известен символ на града се явява построената през 27 г.пр.н.е. Триумфална арка на Август. Това е най-старата постройка в Римини. Във втора най-интересна забележителност на града се е превърнала катедралата „Malatestiano”, притежаваща неповторим готически интериор. Туристите също така могат да посетят фонтана Пиня и рибния пазар, разположени на площад Кавур, който се счита за главен. Представляват интерес романско-готическата църква „Св. Агостино”, старият мост на Тиберий и Градският музей, съдържащ творби на художници от 14 век.

В „задължителната програма“ за посещения в Римини също влиза преминаване по моста на Рубикон (същият този легендарен Рубикон, през който смело е преминал Юлий Цезар), площадът на Тримата мъченика (в Средновековието на него са горили на клада вещици, а през Втората световна война нацистите са обесили на него за назидание трима партизани), замъкът на Сизмондо и храмът към него (символи на властта в Римини).

Моста Рубикон, Римини | Loyal Travel Blog

Развлекателните места около Римини са немалко: Делфинариумът, атракционният парк „Мирабиландия“, прочутият парк „Италия в миниатюри“ и най-фамозният в Европа аквапарк „Aquafan”. Освен това Римини е родното място на маестро Федерико Фелини – един от най-великите режисьори на 20 век, на когото е посветена къща-музей. Напускайки родния си град като млад, той си спомня за него в най-добрия си филм „Амаркорд“.

Равена

В непосредствена близост до Римини е град Равена. Уникален град, разположен на север от Римини. Той е източник на вдъхновение за такива известни личности като Байрон, Климт, Бокачо, Данте. Градът разполага с невероятни раннохристиянски мозайки, признати от ЮНЕСКО за културно наследство. Населението на града приема християнството през II в.н.е. Много ценно е, че в Равена могат да се сравнят мозайки от два периода: период на управителние на Рим и времето от царуването на Византия.

Равена, Италия

Мозайките могат да се разглеждат в Мавзолея на Гала Плацидия и базиликата „Сан Витале”, които са отворени за посетители и вечер през лятото. Удивително е да се насладите на мозайките под светлината на звездите! Историческото наследство на града е безценно. Равена е последната столица на Западната Римската империя, освен това в 493 г. градът е бил столица на остготского кралство на Теодорих Велики. От онези времена са запазени зашеметяващ храмове, уникални баптистерии и гробници.

Тук се съчетават класическа архитектура с неповторими византийски мозайки и богат мрамор. Периодът на венецианското господство е оставил богато архитектурно наследство. Това са крепостта „Рока Бранкалеоне”, централният площад „Пиаца дел Пополо” и красиви манастири от периода на Възраждането. Равена е отлично място за почивка с наличието на борови гори и чудесните си пясъчни плажове. Услугите на този курорт се отличават с отлично качество, а неподправеното гостоприемство на местните жители е известно по цял свят.

1 коментар