Нови страни, гледки, запознанства, впечатления – ето какво очаква да получи всеки турист от пътуването си в чужбина. Толкова разочароващо е, когато дългоочакваното пътешествие донесе не само положителни емоции, но и чувство на неудовлетвореност. За да се избегнат неприятни изненади, когато се намирате в друга страна, екипът на туристическа агенция Loyal Travel дава следните прости съвети:

Грешки се случват и в чужбина

Ако сте загубили пари или сте закъснели за самолета, не превръщайте това в катастрофа от вселенски мащаб. Излишъкът на емоции ще ви доведе до нервен срив, но няма да реши проблема. Погледнете на станалото като на нов опит, в края на краищата такива ситуации придават на всяко пътуване колорит. Повярвайте, когато се върнете вкъщи ще разказвате на приятелите си за случилото се като за смешна отпускарска история, а не за трагична история.

Може да ви налегне тъга по дома

Да, да, непознатото обкръжение и чуждият език могат да извикат носталгия, особено ако сте тръгнал сам на дълъг отдих. Това е естествено. Опитайте да замените бирата около басейна с разходки из околностите. Попитайте местните къде биха ви посъветвали да отидете или да разгледате. Тези екскурзии няма да са скучни, а познавателни.

Чужденците се открояват от тълпата

Дори ако сте пристигнали не в Индия или Япония и не се различавате от местните жители по цвета на кожата и очите, опитен човек ще може да разпознае във вас чужденецът. Жестовете, поведението, стилът на обличане са само малка част от детайлите, които отделят новопристигналите от тълпата и ги правят обект на повишено внимание от страна на уличните джебчии и измамници. Помнете това, докато се разхождате из многолюдните площади и улици.

„Елате с мен“

Ако сте тръгнали на екскурзия или почивка с група, имайте предвид, че понякога трябва да ходите по различни места и да се ангажирате с неща, които не винаги ще предизвикват ентусиазъм във вас. Не се страхувайте да предложите свой вариант, дори и ако никой друг, освен вас, не го приеме. В края на краищата, самостоятелните приключения могат да бъдат дори по-интересни, отколкото разходката в компания.

Оставете ценните неща у дома

Да вземете своя MacBook Pro в Тайланд не е добра идея, особено когато плановете ви не се ограничават единствено до седене в хотела. Ако при пътуването ви е изключително необходим личен лаптоп, вземете си някой по-стар. А най-добре е да си имате евтин модел специално за пътувания.

Купете си удобни обувки

В много страни чехли, сандали са популярни за ходене. За да не сте в дисонанс с местните жители, закупете си качествен чифт, те ще ви служат по-дълго от обикновените евтини чехли. И оставете вкъщи марковите обувки, ако се очертава да ходите много – Буда едва ли ще оцени изработката или качеството. Подготвяте се да отидете на екскурзия там, където е студено, вземете топли маратонки – те със сигурност ще са полезни.

Не се страхувайте да се изгубите

Заблудени, вие ще попаднете на различни улици, ще срещнете нови хора и ще получите неочаквани преживявания. Като цяло да поскитате е същността на всяко пътуване, когато не знаете какво трябва да се случи и приемате случилото се за даденост.

Набавете си чантичка за колана

В оживените места и големите градове джебчиите само чакат момент, за да вземат от загледалия се турист чанта или портфейл. Проявете предвидливост, закупете си чантичка за колан и сложете там важни документи и пари. Днес магазините предлагат много модели сред които може лесно да изберете нещо подходящо.

Бъдете готови за дискомфорт

Идеята за автобусно пътуване или полет на екзотичен остров е пълна романтика. Но понякога се налага да пътувате през нощта или с многочасов полет без перспектива да вземете душ следващите няколко вечери. За някои такава ситуация е равносилна на мъчение, обаче, както е известно, „всичко, което не ни убива, ни прави по-силни“. Просто бъдете готови предварително за евентуален дискомфорт, освен ако не пътувате с личен самолет из петзвездни хотели.

Фотоапаратът като символ на туриста

Снимането ще бъде едно от главните ви занимания по време на пътуването. Но не забравяйте да се любувате на заобикалящите ви красоти из новите места и се опитайте да не губите бдителността и предпазливостта си. Освен, че е най-добрият начин да запазите спомени от пътуването, фотоапаратът е продукт красноречиво казващ на всички, включително и измамниците – „аз съм турист”.

Бъдете готови да се влюбите

Не, не в съседката по стая, въпреки че не е изключен и такъв вариант. Възможно е да ви очарова морски пейзаж или планински върхове, или пейзажите от прозореца на влака. Бъдете готови да оставите част от сърцето си в чуждата страна, отивайки по-нататък и защо не един ден да се върнете завинаги.

Пътеписи (Дневник на туриста)

Вероятно подобно занимание отнема много време и сили за тези, които не са свикнали да водят дневници, но няколко години след пътуване ще бъде полезно да прочетете отново обствените си бележки. Опитайте се да не навлизате в банални описания на прекараното време през деня. Много по-интересно е да споделите своите впечатления от новите места и запознанства. Най-важното – бъдете честен със себе си в тези бележки. Четейки ги след време ще бъдете много по-развълнувани. Ако имате желание да публикувате своя пътепис някъде – нашият блог с удоволствие ще е трибуна за вашия разказ 🙂