Рядко можете да прочетете истински полезни съвети, свързани с пътуването. Но ние искаме да ви кажем истината, давайки практични препоръки за екскурзията или почивката ви в Италия. Понякога, дори и за опитните туристи, не е излишно да опреснят паметта си.

И така, да започнем.

1.   Забележителности и храна

Италия е удивителна, темпераментна и многопластова страна, приемаща всички свои гости топло и доброжелателно. Страна на културата, история, която на всеки ъгъл е разнообразна и интересна, тестените изделия, пицата с тънко тесто, вкусното вино и кафе, и още — на най-най-страхотният сладолед, обикновено приготвен по собствена домашна италианска рецепта. Опитвайки го – друго няма да искате!

2.   Общуване

Където и да отидете на почивка в Италия, трябва да умеете да общувате с италианците. Разбира се, на първо място в арсенала от помощници в общуването трябва да е българско-италианският разговорник. Идеалният вариант е познаване на езиците: италиански, английски или френски. Но ако нито първият, нито вторият вариант ви устройват, не се плашете — винаги на помощ може да ви дойде езикът на жестовете и мимиките. Още повече, че последният вариант ще бъде не само полезен, но и забавен. Важното е да научите няколко думи за поздрав и довиждане, а и всеки италианец с радост ще ви помогне.

3.   Подходящо време за почивка

Посещението на тази страна ще ви бъде приятно през цялата година. Но по-добре да се ориентирате към април–май или септември– ноември. Точно тогава няма да ви се изпразни толкова лесно джоба, както в разгара на сезона — от юни до края на август. Туристите са по-малко, а местата за посещение и невероятно прекарване на времето ще бъдат значително повече – няма да ги има опашките и тълпите.

4.   Избор на дрехи

При избор на дрехи за туризъм, искаме да обърнем внимание на външния вид при посещение на храмовете. Жените трябва да покриват раменете и коленете си, в противен случай ще им бъде забранено влизане или ще получат неизбежно забележки, което може да развали настроението от почивката. И мъжете не бива да влизат в светилищата с къси панталони над коляното. На всички останали места можете да се обличате точно така, както ви харесва – с удобни и любими дрехи.

5.   Избор на хотел

Ако пътувате в Италия с нашата туристическа агенция, разбира се, опитните ни консултанти ще ви помогнат при избора на хотела по вкус и приемлива цена. Но ако сте решили сами да си изберете хотел, хостел, апартамент под наем — възползвайте се от всички известни сайтове за резервации. Свържете се с хотела, за да се уверите, че стаите са истински и същите като на снимката. И, естествено – не си резервирайте апартамент, ако не може безплатно да отмените резервацията си при нужда.

6.   Заведения

Попълването на силите и енергията за дългите разходки и проучване на страната е възможно в многобройните ресторанти, кафенета, тратории, където можете да се насладите на разнообразни ястия на различни цени. По принцип цените в италианските заведения за хапване са приблизително едни и същи, те могат да варират в рамките на 15-20%, което няма да се отрази твърде на портфейла ви. Но ако искате да хапнете много икономично, насочете се към бързите храни. Само внимателно! Не забравяйте, че вкусните тестени изделия оставят спомен за себе си — наднорменото тегло.

Има някои места, където цените на храната наистина са завишени. Това са Рим, Венеция, Милано. Посещавайки ги, по-добре да вземете със себе си предварително закупени пица, сок, вода. В противен случай вашият обяд може да излезе най-малко 80 евро за двама.

7.   Плажове

Имайте предвид, че плажовете в Италия са чисти, много от тях са платени. Но и платените, и безплатните плажове са затворени от 01:00 до 05:00 часа. Ако нарушите правилата и посетите плаж, когато е затворен ви заплашва глоба от 150 евро.

8.   Транспорт

Придвижването в Италия може да стане с автобуси, метро, такси, кола или мотопед под наем, велосипед — това вече зависи от вашия бюджет и физическа подготовка. Бюджетни са автобусите, метрото и велосипедите. Ако искате да си наемете такси, имайте предвид, че колите не спират просто така на улицата. Трябва да извикате таксито с обаждане по телефона.

[divider] [/divider]

Вижте още:

  1. Гастрономическа обиколка на Италия
  2. Италия – топ 10 чудеса на природата
  3. 15 съвета за хранене по време на пътуване
  4. Сардиния – изумрудът на Средиземно море
  5. Забележителностите на Верона
  6. Римини и Равена
  7. Топ 10 забележителности на Сицилия
  8. Неаполитанска ривиера
  9. 6 грешки при пътуване до Венеция
  10. Топ 10 забележителности на Рим