Остров, в който се влюбваш веднага, от пръв поглед! Достатъчно е само да стъпиш в това царство на красотата! Попадаш в рая – звуци, аромати и взрив от цветове, милиони фантастични нюанси, които не могат да бъдат пресъздадени от палитрата дори и на най-смелия художник. Идилични пейзажи в съседство с диви и сурови дават възможност да „поскитате“ из историята на Лефкада и Йонийските острови, да разкривате вълнуващи тайни. Лефкада трябва да се открива бавно, наслаждавайки се на всеки час и всеки момент, прекарани тук, без да бързаш, бавно и спокойно, предпочитайки качеството пред количеството.

Обща информация

Лефкада е четвъртият по големина остров в Йонийско море. Заедно с островите Корфу, Кефалония, Итака, Закинтос и Паксос тя административно влиза в зоната на Йонийските острови. Размерът на Лефкада е 320 кв.км и население около 25 000 жители. Островът е разположен в непосредствена близост до континенталната част на Гърция, от която го отделя малък пролив, през който минава понтонен мост. Със своите крайбрежни и планински села, разположени сред зелена растителност, сам по себе си вече е природна забележителност.

Забележителности

  • Мостът Лефкада

Мостът е построен през 1986 година. С изграждането му е напълно решен проблемът с комуникацията на острова с континенталната част на Гърция. Пропускателната способност на моста е 600 автомобила на час. Обща дължина – 70 м. Малки кораби с височина до 2м могат да минават под него свободно. За да преминават по-големи кораби мостът се разделя на всеки час през деня и през нощта, ако е необходимо. А ако под моста преминават много широки съдове, той може да се завърта около оста си. Ширината му е 12 м.

Този мост сам по себе си е малка туристическа атракция. Предупредителните звукови сигнали, туристическите лодки, влизащи един след и чакащи да се раздели моста, колоната от автомобили на самия мост и пешеходците, наблюдаващи всичко това – невероятна, незабравима картина. Непременно се разходете по дървения мост, построен над канала. Жителите го наричат „Мост на въздишките“ или „Моста на влюбените“. Неговата архитектура придава на града венециански дух. На плажа Гира, в близост до града, са запазени 4 вятърни мелници от 12, които са съществували тук.

  • Светият храм „Богородица Фанеромени”

На свещена скала, в място с наистина вълшебна красота, в продължение на много векове вече, се издига историческият манастир на Пресвета Богородица – Фанеромени, истински образец на църковните изкуства. Според легендата на това място е бил храмът на богинята Артемида. Няколко пъти манастирът е напълно изгарян, но жителите на Лефкада са го възстановявали отново. От манастира се открива прекрасна панорамна гледка към цялото крайбрежие и град Лефкада.

  • Маяците на Лефкада

Посещавайки Лефкада непременно включете в програмата си посещение на маяците. На острова има два от тях. Единият се намира на входа на Лефкада, а другият на противоположната страна на острова, в най-южната част на нос Лефкатас. Височина на маяка е 14 метра и е построен още през 1890г. върху руините на древно светилище на Аполон сред величествени терени. В продължение на векове тук са се появили много митове и чудесно се допълват с легендите на тази прекрасна местност. Околния пейзаж причинява благоговеен трепет още много преди да се доближите до маяка. Маякът се намира на 50км от град Лефкада. Но ако комбинирате пътуване до известните плажове Порто Катцики или Егремни с посещение на маяка, то ще надмине всички ваши очаквания.

  • Водопади

Да, да! Не се изненадвайте! На острова има водопади, които се намират само на 4 км от морето, в близост до курорта Нидри. Намирането им е лесно. По красив, заобиколен от зеленина път вие много скоро ще достигнете до малко плато, в което има кафене. Оттам започва пътека, която води към водопадите. Въпреки факта, че пейзажът е изключително красив, през лятото в началото на пътя никъде няма да видите вода. Може да ви обхване съмнение, че водопадите не съществуват. Целият пейзаж прилича повече на континентална Гърция, отколкото на островен. Но след като дефилето се стесни, се появяват първите потоци и водопади. Може да се потопите в прохладните води и малки езера.

  • Скорпиос – частният рай на Аристотел Онасис

Известният остров на Аристотел Онасис, един от малкото частни острови в света. Когато през 1963 г. Онасис го купува, той е един обикновен изоставен безводен остров с дължина 1 км. На острова е имало една църква и малък завод за производство на зехтин. За да го превърне в малък райски кът, на милиардерът са му трябвали 5 години. За това кратко време са били засадени хиляди дървета, трева, пясък донесен за плажовете, хиляди тонове плодородна земя и десетки домашни животни, построени са малки уютни къщички.

Според слуховете Онасис убедил приятелката си, великата Мария Калас, да даде концерт в Лефкада с цел набиране на средства за водоснабдяване на острова. Кристална прозрачна вода, кипариси, лимони и портокалови дървета, борове, стигащи до самото море. Цветни лехи и каменни пейки. Околовръстен път около целия остров. Наблюдателни площадки с панорамна гледка. Пристан с характерен чакъл, къде пускала котва прочутата яхта на Онасис „Кристина”. Хеликоптерна площадка. Тишина и спокойствие. Скорпиос е мястото, където бягал Онасис от шума и суетата, поради това на острова не е имало особен, показен лукс. Тук през 1968 г. се провежда известната „сватба на века“: на милиардера с вдовицата на президента на САЩ Джон Кенеди – Жаклин Кенеди. От този ден започва „златният век” на Скорпиос.

  • Нос Сафо

С него са свързани много митове. Най-интересният от тях разказва, че всеки, който скочи от неговите скали в морето, автоматично се освобождава от своята несподелена любов. Смята се, че тази традиция започва още с богинята Афродита, чиито брат, бог Аполон, за да се освободи от любовта си към Адонис, я кара да скочи във водите на Йонийско море от скалите. И наистина, Афродита се избавила от своята любов. Когато тя попитала брат си как е възможно това да се случи, той отговорил, че скалата има чудодейна сила, защото тук обичал да почива понякога от своите еротични приключения бащата на боговете и хората – великият Зевс. Много са се освободили от любовта си, скачайки от скалите на Лефкада. Сред тях са и митични герои, и истински хора. Но най-много впечатлявал и вдъхновявал художниците през вековете митът за известната гръцка поетеса Сафо от Лесбос, която скочила от скалите, за да се освободи от любовта си към Фаон. Венецианците нарекли Лефкада нос Сафо.