Площадът Сан Марко, разположен в италианския град Венеция, посреща своите многобройни туристи, независимо от атмосферните условия. Той ги приветства със своята магия, красота, изкуство и петнадесетвековна история.

Площадът Сан Марко е ограден от трите си страни със сградите Procuratie. От лявата му страна лежи Procuratie Vecchie, а от дясната – Procuratie Nuove. Те са свързани от Ала Нуовисима – новото крило или както още го наричат венецианци – Ала Наполеоника. Тя е построена от френския император още в началото на деветнадесети век.

площад-Сан-Марко-Венеция-Италия

Дворецът на дожите е едно от задължителните за посещение места във Венеция. Някога политическият щаб на венецианската република, днес най-висшият израз на венецианското изкуство. Дворецът бил резиденция на дожите и седалище на основните държавни съдилища. Разхождайки се измежду картините, скулптурите и изящната архитектура, ще вдишате от аромата на историята и славата на Република Венеция.

На излизане през популярната Порта Дела Карта, можете да се насладите на известната базилика Сан Марко. Архитектурното бижу във венецианско-византийски стил е построено като мавзолей на светеца Сан Марко, покровител на града. Неговата история е описана по стените със златни мозайки, които са единствени в света.

В непосредствена близост до базиликата се намира часовниковата кула Торе дел Орологио. Една от най-оригиналните сгради с венецианска архитектура още от ранния Ренесанс. Скъпоценният механизъм на часовника е наскоро възстановен. На терасата на върха на кулата двете фигури, в тъмен бронз, изпълняват своя ритуал на всеки час. Техният спектакъл е гледка, което трябва да видите, затова изчакайте до следващия кръгъл час.

кафене-на-площад-сан-марко-венеция-италия

Ако искате да усетите едно незабравимо преживяване, то тогава се изкачете по камбанарията на площад Сан Марко. Тя е масивна квадратна кула с остър връх, която се издига на около 99 метра височина. Някога тя е била фар за моряците и не след дълго става прототип на всички останали камбанарии в Лагуната. Ел Паро де Каса – наемодателят, както местните я наричат, се срутва през 1902 година, но след това е възстановена като облика й от 1514 година бива запазен. Днес, от върха си тя предлага уникална и прекрасна гледка към града. В основата на кулата се намира лоджия, украсена с мрамор и бронз от Якопо Сансовино през периода между 1537 и 1549 година.

От тук може да решите дали да посетите известната библиотека Марциана, Националния археологически музей на Венеция или градския музей Корер. Името на музея идва от неговия благодетел Теодоро Корер, който дарява своята колекция на града през 1830 година.

Музеят Корер предлага различни маршрути на своите посетители. От неокласически стаи със значителни скулптури на Антонио Канова до исторически колекции на институциите и градоустройствени превратности. Всичко това ви отвежда до художествената галерия и австрийски императорски апартаменти, където принцеса Сиси е пренощувала при посещение на Венеция.

Скритите съкровища на Венеция отвъд площада Сан Марко

Ако преминете под Наполеоновото крило и продължите само направо, по улицата ще имате възможността да се насладите на марки като CHANEL, Louis Vuitton, Cartier, Prada и още много други. Не след дълго ще достигнете до едно по-разширено място наречено Кампо Сан Мойзе. На него се намира църквата Сан Мойзе, която вдъхновява със зашеметяващата си архитектура. След като направите пауза за снимки, може да продължите по моста като пресечете канала.

Сан-Марко-венеция

Ако сте готови да се насладите на още венециански забележителности, продължите напред по улицата, която се казва Calle Large 23 Marzo и на втората пресечка завийте в дясно. Пресечете канала, докато не стигнете до Кампо Сан Фантин. От там вече ще можете да се възхитите на легендарния Gran Театро ла Фенче.

Театърът е отворен през 1792 година и бива унищожен от пожар цели два пъти. Първият през 1836, а последният през 1996 година. Театърът Ла Фениче е най-важният театър във Венеция и е един от най-добрите в Италия. Посещението сред гипсови и златни декорации в престижните зали ще ви накара да откриете задкулисните тайни на театъра и неговите герои, чрез проследяване на историята от произхода му до наши дни. Ако сте любители на италианската опера, това е една невероятна възможност да се насладите на едно незабравимо преживяване.

Във венецианската работилница на Клаудия

Искате ли да продължите това театрално пътуване между фантазия и реалност? Когато застанете с лице към театъра Фениче, обърнете се на североизток, за да видите как малкото кампо продължава, обикаляйки църквата Сан Фантин. Обърнете се към църквата и минете покрай нея, завивайки надясно. От там ще можете да се насладите на продължението на кампото. Когато стигнете до дъното му, то ще се превърне в малка тясна уличка. Трябва да намерите адрес Кале дел Фрутарол номер 1853 или малка работилница, в която се правят маски.

Сан-Марко-венеция-работилницата-на-клаудия

Работилницата се казва La Vetrinetta di Claudia или „малката витрина на Клаудия“. Това е занаятчийска работилница създадена през 1994 година, където може да намерите папиемаше и гипсови маски, декорирани и напълно ръчно изработени с традиционни венециански техники. Занаятчийката Клаудия получава своето вдъхновение от една театрална комедия от осемнадесети век наречена „Комедия дел Арте“. Като ги носите буквално ще бъдете катапултирани в друга епоха и вашето пътешествие в света на изкуството ще придобие друго значение.

Продължете по този път пътешествието си през тесните и очарователни улици и продължете само направо, след като пресечете първия канал. Ще стигнете до края на улицата, където тя прави 90-градусов завой и след няколко крачки ще видите пресечка, която води към втория канал. След като пресечете и него, продължете няколко метра напред и ще достигнете до кампо Сан Гальо.

Там ще намерите театърът Сан Гальо – открит през 1924 година, който първоначално е бил кино. От 2007 година насам е театрална зала, а от 2009 година там се поставя пиесата „Венеция – историята на Венеция“.

Насладете се на италианското джелато

За да продължите пътешествието си застанете с лице към театъра Сан Гальо, обърнете се наляво и продължете напред. Улицата прави деликатен завой на 90 градуса и продължава напред, като ви отвежда на едно т-образно кръстовище, на което завийте надясно. След две крачки е сладоледаджийница Gelato Fantasy. Чудесна спирка особено през летния сезон. Всъщност тук се продава сладолед от скоро, до преди 1998 година помещението е било стара ковачница.

От студеният метал до сладостта на сладоледа – страстта и традицията за ръчно изработени неща продължава. В Магазина за сладолед може да се насладите на сладоледа на дожите. Можете също така да предпочетете Гиандуито – шоколад, който е типично венециански специалитет. Ако обичате избора, то сте на правилното място. Тук може да изберете обикновен шоколад, горещ сладолед и разнообразни и вкусни плодови сорбета, които следват промяната на сезоните и вдъхновенията на производителя Маестро Лусио Кароло.

Не пропускайте и палачинките, за да задоволите желанието си за сладко или закуска, гарнирани с пресни продукти и приготвени с яйца и брашно пред очите ви.

Сан-Марко-венеция-джелато

На финалната права на нашата обиколка…

За да завършите своето пътуване може да се върнете обратно до театъра Сан Гальо. Като застанете пред него този път се обърнете надясно и продължете напред. Не след дълго ще достигнете друг канал. Като го преминете ще влезете в един подлез и след малко ще излезете на площада Сан Марко.

Ние ви препоръчваме да изследвате нови места и от време на време да се изгубвате из тесните улички на градовете, защото именно спомените от това как сте намерили пътя обратно остават за винаги. Освен това, подобни приключения вървят и с невероятни истории.

Ако искате обаче по време на пешеходната си разходка да бъдете придружени от местен екскурзовод, който да разкрие пред вас тайните на историята около невероятните венециански кътчета, можете да се доверите на опитния екип от специалисти на Loyal Travel и да се насладите на Венеция от близо. Бъдете сигурни, че Италия има още много екзотични места, които да ви покаже.

1 коментар

  1. […] Венеция… толкова уникална и все пак толкова трудна за разбиране в действителност. Целогодишно историческият център на Венеция е пълен с туристи в пъти повече, отколкото са местните жители. Градът е толкова популярен и създава впечатление, че пътуването до там ще представлява редуване на разходки с гондола и хранене на гълъбите на площад Сан Марко. […]