За съжаление има страни, в които е страшно да пътуват дори и най-смелите пътешественици. Раздирани от вътрешни конфликти, с изключително нестабилната политическа ситуация и високо ниво на престъпност, тези страни са неподходящи за туристически отдих и рядко се препоръчват от туристическите агенции. Въпреки това любителите на силни усещания и авантюристичните по дух ще оценят пътуване до подобни опасни места. Екипът на Loyal Travel подбра за вас най-опасните страни за туризъм в света според статистически проучвания на международната организация Vision of Humanity.

Афганистан

Най-опасната страна в света към днешна дата е Афганистан – родното място на терористичната групировка „Ал Каида„. Туристите, които желаят да пътуват до Афганистан преди да се отправят трябва да си повторят всички известни им молитви, защото в Афганистан заплахите за пътешественика са буквално на всяка крачка. Забележителностите в Кабул – джамия Ид Гах, телевизионната кула, дворецът Дарул Аман в центъра на Кабул, множеството базари, гробницата на цар Надир Ша и други забележителности ще е най-подходящо да посетите в петък, тъй като тогава е почивен ден в Афганистан. Центърът на Кабул е относително безопасно място, макар и по афганистанските стандарти.

Сомалия

В един паралелен свят Сомалия има всички шансове да се превърне в една от най-популярните туристически дестинации в света. Страната е с изумителна природа и множество древни паметници, които са свързани с древните египетски и финикийски цивилизации. Но за съжаление към днешна дата Сомалия е сред най-опасните държави в света. Държавата Сомалия се разпада на множество отделни части, всяка от които отказва да признае легитимността на другата, което поражда постоянни размирици. Грубо казано управлението на съвременна Сомалия се регулира от отряди начело с полеви командири, а също и пирати. Пиратството, търговията с наркотици и бракониерство са основните поминъци на основната част от населението на Сомалия (звучи шокиращо, но е факт). Пътуването из страната на туристите сами е забранено – към чуждестранния гражданин трябва да има прикрепен сомалиец. Примерно за около хиляда американски долара на ден в Сомалия можете (а и трябва) да наемете лични телохранители.

Судан

Судан

През последните четиридесет години Судан е разкъсан на части вследствие на нестихващи граждански войни. Република Судан се намира в източната част на Африка и граничи с Египет, Либия, Чад, Централноафриканската република, Еритрея (създадена 1993г.), Етиопия и Южен Судан, който се отдели от страната през 2011 година. Президент на Судан от 1989 г. е Омар ал-Башир, признат за един от най-лошите диктатори на съвременния свят.

Въпреки това от суданското Министерството на туризма твърдят, че броят на чуждестранните туристи, посещаващи Судан, значително се е увеличил през последните няколко години, а също така  отбелязват огромния потенциал на страната в областта на световния туризъм. Отивайки в Судан трябва да знаете една интересна подробност – на туристите е забранено да правят слънчеви бани на плажа по бански костюми, да консумират алкохол и да танцуват.

Сирия

От 2011 г. Сирия се превърна в една от тези страни, които изключително не се препоръчват на туристите за екскурзии. За три година гражданската война там отне живота на повече от сто хиляди души. Въпреки това, все още има отчаяни туристи, които посещават Сирия с надеждата да видят основните сирийски забележителности: столицата Дамаск, черната цитадела Ал-Маркаб, древния град Халеб (Алепо), руините в Палмира. Въпреки непрекъснатите кървави битки на територията на Сирия местното Министерство на туризма се опитва да възстанови икономиката на страната, възкресявайки туризма с рекламния слоган „Сирия се завръща, още по-красива”.

Ирак

Спокойно словосъчетанието „опасна държава“ може да се използва като синоним на Ирак поради факта, че страната попада в класацията на най-опасните страни в света. Но това не трябва да изненадва никого. Репутацията на Ирак като опасно място за туризъм се поддържа от безкрайните войни и терористични актове, често срещано явление в тази страна. Смъртта на диктатора Саддам Хюсеин, противно на очакванията на американците, само усложни ситуацията в Ирак. Към днес туристическия поток в Ирак е два до шест милиона души годишно, като властите в Ирак обещават в близко бъдеще да активизират туризма в страната си. А в Ирак наистина има какво да се види: джамиите в Багдад, грандиозните умопомрачителни палати в Самара – най-големите в ислямския свят, руините на древно персийския град Персепол и много други. Жалко, че поради нестабилната ситуация в страната повечето туристи трябва да се въздържат от пътувания до Ирак.