Лазурният бряг – що е то?

Слънце, галещо кожата и сгряващо след дългите зимни вечери и мрачните дъждовни дни. Топъл вятър, рошещ по детски косата. Нежен пясък, по който може да се ходи безкрайно като по мек килим. Тюркоазена вода, прегръщаща брега, шумолящи палми под яркото синьо небе.
Красота, радост и спокойствие – всичко това е Лазурния бряг.
Дъгите на пясъчните плажове се сливат в едно огромно и така примамливо лазурно крайбрежие, наситено с ароматите на невероятната френска кухня, искрящите на слънце белоснежни сгради – една частица от рая, на фона на която „летят” стотици хиляди „пеперуди” – туристите. Тук са примамливите: Ница, Сен Тропе, Кан, Монте Карло и много други, олицетворяващи празник и разкошен живот, богатство, блясък, известност и най-класните, скъпи вина – всичко това е тук.
Лазурният бряг е известен и с друго име по света – името на успеха и курорта на знаменитостите. За някои възможна, за други невъзможна, но за всички непреходна мечта.

Côte d'Azur - Лазурен бряг

Към същината

И сега, нека от въздишките и възторга да минем към по-конкретно запознаване с това райско кътче. Прекрасното име „Côte d’Azur“ (Лазурен бряг) е получило част от френското средиземноморско крайбрежие и част от княжество Монако, разположени между курортните зони: на запад – Касис и Мантон на границата с Италия, на север територията граничи с южните Алпи. Климатът е забележителен – слънчев и топъл.
Явяващ се примамлива хапка за туристите, Лазурният бряг, както се полага на всяка крайбрежна зона, е активно застроен около шумящи вълни и плажове. Цялата му крайбрежна зона е запълнена от курортни градчета, често преливащи едно в друго. Тук са разположени разкошни ресторанти и великолепни хотели, прекрасни жилищни комплекси с отлични гледки към морето. Отдалечавайки се от брега, биваме привлечени от исторически забележителности, привлекателни не само за туристите, но и за любителите на историята.

Ница, Франция
снимка: benricard.org

 

Френската Ривиера

По мнението на много туристи името не звучи толкова романтично като Лазурен бряг. Интересното е, че различните градове, разположени на Лазурния бряг, се радват на различна популярност по света. Например, за руснаците Лазурния бряг са Кан и Ница, британците предпочитат Ница и Мантон, но самите французи с голямо благоговение се отнасят към Сен Тропе и Антиб. За тях това са най-бохемските места.

остров Иф, Франция
снимка: scififantasyhorror.blogspot.com

Марсилия и околностите

Курортната зона около града се явява галерия на живописни пейзажи и природни забележителности. Една от визитните картички на Марсилия е остров Иф с едноименния замък на скалите. Разположен в Лионския залив малкия остров приютява замъка-затвор, в който се изпращат особено опасни престъпници. Познайте от кое литературно произведение е известен този остров? Да, точно така – „Граф Монте Кристо”.
Изобилието на ваканционни дестинации около Марсилия е безкрайно. Има и спокойни семейни места за тиха почивка, огромни крайбрежни алеи за разходка, както и обширни декари лозя, даващи най-добрите червени вина в цяла Франция. И навсякъде яхти и бели платна.

Късче от рая

Благодарение на своята невероятно романтична красота това място кипи от туристи, което няма как да не сложи отпечатък върху местния пейзаж. Но тук можете и да се уедините на прекрасни плажове, скрити между стръмни скали. Избирайки разходката да се потопите в Средновековието чрез живописните средновековни селища. Лазурният бряг е място, внушаващо, че сам Бог го е създал, за да му се насладим. Тук има всичко, което би ни накарало да се почувстваме като герой от роман, жаден за приключения. Незабравимо място за сватба, рожден ден или друг празник. Самото присъствие по тези места се превръща в празник.
Ето защо, вместо скуката и умората в офиса, купете билет за самолет, опаковайте багажа си, вземете най-любимата си книга и със сигурност, виждайки красотата на Лазурния бряг, ще разберете, че Господ се усмихва.

1 коментар