Кан е основан от лорд-канцлер Х. Броуъм 1830 година и отдавна е известен като град на дворците и фестивалите. Дължи името си на многочислените тръстикови площи, растящи около него. Буквално преведено от френски Кан се превежда като „тръстика“ (canne – тръстика). Някога е бил малко рибарско селище, а сега е познатия в цял свят курорт, известен с филмовия си фестивал, място за множество събития, както и едно от най-любимите дестинации за почивка на европейските и американските бохеми.

Кан отдавна не се задоволява само с титлата световна киностолица, той е сред най-елитните места по целия Лазурен бряг. Потокът от туристи не намалява дори по време на „мъртвия сезон“ – те пристигат тук, за да се насладят на уникалната атмосфера и мекия климат. Сред разхождащите се по крайбрежната алея в Кан могат случайно да се срещнат милиардери, актьори, писатели и поети. Провансалският колорит и радушният прием на гостите правят това място райски маршрут. В различни свои периоди фестивалният град е бил домакин на знаменитости като Чарли Чаплин, Морис Шевалие, Марлене Дитрих, Бърт Ланкастър, Катрин Деньов, София Лорен, принцеса Даяна и безброй други съвременни звездни персони.

В околностите на града са намерени повече от хиляда скални рисунки, които учените отнасят към бронзовата епоха, голям брой антични арени, готически параклиси, дворци и храмове от бароковия период, няколко непревземаеми крепости. Кан може да се похвали с повече от осемдесет музея, сред които Музея на Матис, на Марк Шагал и Фернан Леже. Тук са родени Ги дьо Мопасан, Жерар Филип и Проспер Мериме.

cannes3[1]

За да се насладите на прекрасна панорамна гледка, обхващаща почти целия град, достатъчно е да се изкачите на хълма Сук и да отидете до едноименния площад. Оттук се вижда прострян целия Кан чак до самото крайбрежие. В рамките на града се намира величествения замък Кастр, построен през 12 век. Сега той е музей на археологията и етнологията. За да се насладите на красотата и атмосферата на местните улици, можете да се разходите по Алеята на свободата и нагоре да стигнете до старото пристанище и паметника на Хенри Броуъм.

За най-известната улица на Кан се смята крайбрежната Кроазет. В миналото тя е била обикновен селски път и едва шейсетте години на деветнадесети век там започват да се появяват хотели и вили. Улица Кроазет или La Croisette е разположена по протежение на канския залив. Започва от пристанището, пълно с луксозни яхти, и се простира покрай Фестивалния дворец до елитното казино „Палм Бийч“. С особен авторитет се ползва известната Алея на славата, където можете да видите отпечатъци от ръцете на много звезди.

carlton_cannes2_main
Друго, символично по значение място за Кан, е Фестивалният дворец. Състои се от 17 стаи и зали, и е с обща изложбена площ от общо 17 хиляди квадратни метра. Освен че прославя града с филмовия кинофестивал, дворецът е дом и на международния панаир на музикалната индустрия, на международния фестивал на аудио-визуалните програми и международния телевизионен фестивал. По брой на провежданите обществени събития, градът отстъпва първото място единствено на Париж. Връчването на „Златната палма” за най-добър филм привлича ежегодно множество медии и туристи от цял свят.

2 КОМЕНТАРИ