Били ли сте на Луната?

А бихте ли искали?

Не, не е необходимо да изкарате много, много милиони и да тренирате безброй часове във фитнеса. Всичко е просто: достатъчно е да посетите магическата Кападокия. И ще се озовете на Луната, ще видите неземни пейзажи и релеф, ще се окажете в един напълно различен свят. В света на древни времена и племена, необикновена природа и отлична кухня.

И така, Кападокия или „Страната на красивите коне“ се споменава за първи път в аналите на римския император Август. Според археолозите произхожда отпреди около 100 милиона години. Интересното е, че вулканичните изригвания са създали изненадващо разнообразен ландшафт. Обикаляйки всички долини на Кападокия, аз гарантирам, че всяка една от тях представя уникална гледка към планината и пейзажа. Любопитното е, че на английски тези причудливи форми на планинските върхове на Кападокия се превеждат като „вълшебни комини„, „приказни комини„. И дори на турски те звучат някак още по-приказно (Peribacalari) и не случайно са символът на Кападокия.

10 забележителни места, които трябва да видите в Кападокия

 

gioreme
снимка: Ивайло Хранов
  • Национален парк Гьореме

Това е първото място, което трябва да посетите със сигурност. На един километър от самия град, реално си е пешеходно разстояние. Самият парк се намира в долина, където IV-XIII век се концентрира целият духовен и религиозен живот на християнската Византийска империя. На територията на парка са разположени над 20 църкви, а в миналото те са достигали 365 – за всеки ден по една, както твърди легендата. Тук са живели най-великите християнски последователи – Василий Велики, брат му Григорий Нисийски, Григорий Богослов. Интересни са немалкото църкви, части от които са разположени под земята, скалните църкви, за да се запазят от гоненията по онова време.

uchisar
снимка: Ивайло Хранов
  • Град Учхисар и крепостта Учхисар

Невъзможно е да се пропусне, тъй като е най-високата точка в цяла Кападокия. Крепостта е била първоначално високо в планината, но тъй като районът е бил пресечна точка на интересите на различни държави и народи (поради това често е нападан), там бил пригоден гарнизон и пункт за наблюдение от самата планина. В каменните склонове на крепостта са издълбани десетки прозорци, входове, стаи и коридори. Повечето стаи са затрупани и недостъпни за посетителите. Залезът в Кападокия е невероятен. Ако сте любители на фотографията, слънцето „над хълма“ ще ви зарадва с необичайни цветове, проблясъци на небето и странната игра на облаците. Входът към крепостта е платен.

Долината на гълъбите
снимка: Свидна Динева
  • Долината на гълъбите

Долината се простира на няколко километра от Гьореме до Учхисар. Ние ви съветваме да стигнете до Учхисар и да започне слизането от него. Така постоянно ще слизате надолу, а няма да се изкачвате. Съгласете се, че е много по-хубаво.

  • Долината на любовта

Да, точно това е, което си мислите. Цялата долина е осеяна с монументални природни структури, наподобяващи символа на мъжествеността. Тези природни феномени са сред световните куриози.

pasabaglari
снимка: Ивайло Хранов
  • Долината Пашабааларъ (Лозята на пашата)

Тези, които не са се впечатлили от монументалната мъжественост в Долината на любовта, може да го постигнат тук. Множество скални кули, стълбове, разпръснати сред лозя и прасковени дръвчета, внушават достолепие.

  • Червената и розовата долини

Запасете се с вода, карта и памет за фотоапарата. Долините са огромни, с няколко малки скални църкви, с красиви гледки, стръмни склонове, живописни тунели и каменни причудливи образувания.

  • Деринкую – Подземния град

Точният брой на подземните градове в Кападокия не е известен, тъй като някои от тях са се сринали, а някои никога не са били намерени. От отворените за посещение – 8 места, най-популярни са Каймаклъ и Деринкую

  • Долината Соанлиъ

Характерна с безброй фрески и скални църкви – музей под открито небе. Има местни жители, все още живеещи в скалните пещери.

  • Долината Ъхлара

Въпреки факта, че долината е малко по-далеч от най-популярните маршрути, това е много интересно място за посещение. Самата долина е разделена на двата бряга на реката, свързани с четири моста. Тук се намира и известната “Змийска църква”.

baloons
снимка: Ивайло Хранов
  • Чавушин

В района на Чавушин има интересни скални градове, крепости, замъци. Поглед отгоре можете да получите, възползвайки се от специалните летателни балони (балони с нагорещен въздух).

Екскурзии до Турция