Халкидическият полуостров (на гръцки: Χαλκιδική) е една от основните туристически дестинации в Северна Гърция. Често го оприличават на тризъбец заради формата му. Трите ръкава на Халкидики (Касандра, Ситония и Атон) са добре познати на туристите, заради множеството хотели и възможности за почивка, които се предлагат там. Ето няколко причини защо да почивате на Халкидики това лято:

1. Близка до България дестинация

Първата и може би една от важните причини, за да прекарате своята ваканция на Халкидики, е близостта на полуострова до България. Разстоянието от Солун до ръкавите е по-малко от 100 км. в зависимост от курортното градче, което сте избрали. Съвсем спокойно можете да пътувате с личната си кола или пък с автобус. Но това няма да бъде едно от онези досадни и уморителни пътувания, напротив – само след няколко часа път пред вас ще се разкрие красотата и чара на това райско кътче на Гърция. Ето защо е напълно възможно да включите Халкидики в списъка с дестинации за уикенда.

Халкидики, Гърция

2. Чудесен климат за морска почивка

Втората причина е мекият климат на региона. Тук има повече от 300 слънчеви дни в годината, почти не вали, а лятото често продължава до края на октомври. Морето също е спокойно, водата – прозрачна, тюркоазено синя, на места преливаща към зелено. Плажовете на Халкидики биват най-различни. На места плажната ивица е дълга и тясна, на други – широка. По-голямата част от тях са пясъчни, някои са каменисти, а има и смесен тип. Но всички те са чисти и добре поддържани. Ето защо повече от 45 плажа на полуострова са наградени със „Син флаг“ за чистота и уреденост.

3. Приемливи пакетни цени

Заради разстоянието и възможността да дойдете с кола или автобус можете да ограничите значително разходите за пътуване. Относно цените на самите заведения и на хотелите – има и по-скъпи, и по-евтини в зависимост от това какво предлагат.

Средиземноморска кухня

4. Вкусна средиземноморска кухня

Четвъртата и не по-малко важна причина, за да изберете Халкидики, е вкусната гръцка кухня, която се предлага в ресторантите. Таверните наблягат основно на морската кухня. Ако имате възможност, опитайте печен октопод на скара, панирани калмари или скариди на тиган с доматен сос и сирене. Заведенията за бързо хранене също предлагат интересни неща – гироси, палачинки, сандвичи. В кафенетата можете да се насладите на гръцко кафе, фредо (студено еспресо с лед), различни фрешове. Във всички заведения ви се сервира безплатно чаша вода, а в таверните – хляб. За да наемете чадър и шезлонг, е достатъчно да си закупите нещо от заведението на плажа.

5. Различни курорти и градчета за всеки вкус

Друга причина да изберете Халкидики за своята почивка е разнообразието, което предлагат трите ръкава.

Касандра, Халкидики

За тези от вас, които търсят забавления и динамика – Касандра е точното място.

Това е първият и най-западният ръкав на полуострова. Той е оживен по всяко време на годината поради близостта си до гр. Солун, заради което освен местните и чуждестранните туристи тук идват и множество солунчани, решили да избягат за малко от големия град. В Касандра можете да откриете хотели от най-различен тип и категории – от големите 5-звездни комплекси до малки семейни хотелчета. Също така можете да карате джет, водни ски, водни колела, да се гмуркате сред шарените рибки или да практикувате какъвто и да е друг вид воден спорт. Във всички хотели или в близост до тях се предлагат коли, мотори и велосипеди под наем, с които ще имате възможността да се разходите из курортните селища в Касандра. Други забавления, които се предлагат не само на Касандра, а и на Ситония, са целодневни екскурзии с корабче, посещение на пещерата Петралoна и аквапарка Waterland.

Ситония, Халкидики

За тези от вас, които са любители на спокойствието, дивите плажове и тишината – Ситония е точното място.

Това е средният ръкав на Халкидики, който според гръцката митология е кръстен на сина на Посейдон – Ситон. В Ситония освен богат избор от хотели ще откриете и възможност за къмпинг и излети сред природата, както и малки рибарски селца по крайбрежието с малки семейни таверни. Много от хотелите тук предлагат освен традиционни водни спортове и конна езда. Най-оживеното селище тук е Неос Мармарас.

Атон, Халкидики

На третия ръкав – Атон, има два курортни града: Урануполи и Трипити.

Останалата част от ръкава е автономна област в рамките на Гърция и е център на Православната религия. Статутът на Атон, познат още като „Света гора“, е определен още от император Василий I Македонец със специална грамота през IXв. В Света гора са разположени 20 православни манастира, сред които гръцкият манастир „Великата лавра“ (най-големият), Зографският (български), Хилендарският (сръбски), Св. Пантелеймон (руски) и др. Съгласно статута на Атон на територията на монашеската република е забранено да пребивават жени и случайни хора, освен ако нямат специално разрешение от игумените. Ето защо е възможно манастирите в Атон да се видят само от туристическите корабчета, които обикалят бреговете. Непосредствено между Ситония и Атон се намира и красивият остров Амулияни, известен със ситния и фин пясък на своите плажове.


Като цяло и трите ръкава на Халкидики имат своя чар. Малките селища по крайбрежието и във вътрешността, зеленината, горите, по-големите туристически градове като Полигирос, Калитея (Касандра), Порто Куфу, Никити, Метаморфози, Сукиа (Ситония), Урануполи и Трипити (Атон), крайбрежните таверни, барове, кафенета, както и множеството възможности за забавления превръщат Халкидики в една чудесна дестинация за почивка. Изборът е ваш…

А вие какви други причини бихте добавили за почивка на Халкидики?