Пътуването с домашен любимец няма да ви донесе много неприятности, ако правилно се подготвите за него. И така, с екипът на Loyal Travel ще дадем съвети какво трябва да предприемете, ако ви предстои пътуване с домашен любимец.

Най-често срещаните домашни животни, както е известно, са кучета и котки. От сравнително скоро към този списък се присъединяват декоративни зайци и хамстери. За ветеринарния паспорт на домашния ви любимец трябва да се мисли предварително. В него трябва да присъстват печати за ваксинация и микрочип.

dog

Какви имунизации са необходими?

  • Срещу бяс. Ако в последните месеци на вашето животно вече е поставяна инжекция срещу бяс, можете да сте спокойни, тъй като мярката за тази ваксина е да бъде направена не по-късно от една година преди очакваното пътуване. Но и не по-рано от 21 ден от нея. Ваксината се прилага в съответствие със стандартите на СЗО. При първична ваксинация е необходим 30-дневен срок карантина. При наличието на документи за вече направени по-рано 2 и повече ваксинации, поставяне под карантина не се изисква.
  • Ваксинация срещу глисти и бълхи. Мярката за антивирусна обработка е необходима предимно за кучета. Котките и други малки домашни любимци могат да минат и без нея. Ако ваксинацията срещу паразити не е осъществена, трябва да проведете процедура за обезпаразитяване, след което любимецът ви ще е почистен и готов за пътуване.

При влизане в страна от ЕС животните се проверяват за наличието на чип. Микрочип – това е наличието на специално устройство с уникален цифров код, който задължително е вписан във ветеринарния паспорт. Датата на имплантиране на микрочипа в идеалния случай трябва да съвпада с датата на първата ваксинация от бяс. Самата процедура по поставянето му е безболезнена за животното. Тя не се различава от обикновено подкожно убождане – миниатюрният чип на домашния любимец се въвежда с помощта на спринцовка в областта на холката.

Процедурата по поставяне на чип се превърна в задължителна преди няколко години – от 2011 година. Ако вашият любимец се е подлагал на нея по-рано, повторно поставяне не е задължително. Важното е във ветеринарния паспорт да има отметка, а самият печат трябва да бъде четлив и разпознаваем.

Когато всички ваксинации са направени и е имплантиран чипа, може да въздъхнете с облекчение. Сега ви остава само да заведете животното на преглед при ветеринарен лекар, а да се направи това е необходимо 3 дни до заминаването, не по-рано! Иначе прегледът трябва да се проведе отново. След прегледа лекарят ще ви даде документ за здравето на домашния любимец. Птиците също подлежат на преглед от специалист, след което на собственика се издава санитарен сертификат.

В дадения документ задължително се отбелязват следните позиции:

  • Име, фамилия на собственика;
  • Име на животното;
  • Дата на ваксинацията;
  • Възраст и пол на домашния любимец;
  • Резултатът от тест за паразити (анализ за глисти);
  • Маршрут на пътуването.

За пътувания в чужбина собственикът на домашен любимец, освен свидетелство, в замяна на което се издава международен ветеринарен сертификат, трябва да предостави родословието и разрешение за износ на домашния любимец.

Цялата документация се представя по време на санитарно-ветеринарен контрол на митниците. Трябва да се отбележи, че превозване на животни е възможно само в тези места, където има такива оборудвани пунктове.

Travel, lovely girl with dog ready for family travel

Всяка страна има свои правила

Редица страни имат специфични изисквания за пренасянето на тяхна територия на животни. Така, например, френските и унгарски закони предвиждат наличието на ваксинация от чума.

В някои държави изобщо не може да се влиза с едни или други животни. В същата Франция, както и в Израел и Египет има ограничение за внос на котенца и кученца, чиято възраст е под три месеца. В Израел (и в Малайзия и Австралия) все още има ограничение за бойни породи кучета. В Уругвай е забранено внасянето на всякакви птици, а в Саудитска Арабия – домашни птици (пилета, гъски, пуйки) и папагали. В Малта е строго забранен вносът на най-популярните домашни любимци – кучета и котки. Японците не приемат пътници с маймуни и гризачи.

В повечето страни има и ограничение в броя на внесените животни – ако пътуването не е комерсиално, не повече от пет. Изключение от тези правила са Франция и Китай. Французите дават разрешение за три животни, а китайците – само на едно.

Задължително разучете изискванията за преминаване границите за домашни любимци на страната към която сте се отправили, ако държите вашето любимо животно да е с вас.